Sommartips film


Nedan följer tre tips på filmer som lämnat avtryck men precis som böcker finns det naturligtvis många, många fler om sommaren blir regnig och kall

Livet är underbart, italienska La vita è bella
En italiensk film från 1997 i regi av Roberto Benigni. Jag vill inte berätta mer än att jag återkommer till filmen både av kärlek och till vissa kurser som jag håller i. Med risk att vara tjatig, se den! Här blandas skratt med gråt och hjärtat strömmar över av all kärlek som den förmedlar. Filmen vann tre Oscar, däribland Bästa manliga skådespelare och Bästa utländska film. Underbar!

Den nakna mannen (finska: Miesten vuoro)                                                                   En finsk dokumentär från 2010 regisserad av Joonas Berghäll and Mika Hotakainen. Den handlar om finländska mäns möten i bastun och deras diskussioner om allt från liv till död. Porträtten av dessa utåt sett starka, kärva och i många fall ömsinta beskrivningar är helt fantastiska! Filmen nominerades till Nordiska rådets filmpris 2010, och var även Finlands bidrag i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film vid Oscarsgalan 2011.     
                     
Bombi Bitt och jag av Fritiof Nilsson Piraten SVT Öppet arkiv
Ja, så är det, jag vill gärna rekommendera er att se filmatiseringen av romanen Bombi Bitt och jag, som jag även tipsat om som läsning. Serien är från1968 med Bengt Lagerkvist som regissör och självaste Fritiof Nilsson Piraten som berättare .Första avsnittet premiärvisades den 27 januari 1968, och fotograf var Bertil Wiktorsson. Jag var nio år och följde med runda ögon äventyren som Stellan Skarsgårds Bombi Bitt var med om. Att historien är bärande i sig är självklart, men bara rollbesättningen gör det till en ynnest att få se serien.  Stellan Skarsgård, Åke Grönberg, Margaretha Krook , Sigge Fürst , Toivo Pawlo, Gudrun Brost , Tor Isedal  för att nämna några. När de fyra avsnitten på 50 minuter vardera är slut känns det tomt kan jag lova!



Sommartips läsning


Nedan följer tre tips på böcker som gjort mitt liv rikare, naturligtvis finns det många, många fler som ni kan läsa om tid och lust finns

Bombi Bitt och jag av Fritiof Nilsson Piraten
Bombi Bitt och jag är en roman skriven 1932 på ett så målande språk som jag sällan skådat.  Den är ett slags självbiografi av Piraten i unga dagar. Sommarens äventyr blandas med mustiga beskrivningar sedd genom en ung pojkes ögon. En härlig blandning mellan självupplevda äventyr och fantasi.                                  Bokens inledning är berömd: Min vagga vaggade i Tosterup i Färs härad av Malmöhus län. Min fader var stins i Tosterup. Mina föräldrar voro goda och ömma. Jag var en vanartig son.

Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov.                                                                Boken skrevs 1966 och som tolv-trettonåring fick jag den i handen av min pappa, med orden Ulla, du måste läsa den här boken!!! Här tänkte jag skriva något om handlingen men ångrar mig och begränsar mig till att säga, läs den och du kommer öppna din fantasi! Genom ett starkt och mustigt språk blandat med händelser som överträffar allt i dina tankar, ger boken dig en biljett till fantasins värld. En av mina absolut bästa läsupplevelser som jag återkommer till med jämna mellanrum.

Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho.                                                   När boken kom för ca 10 år sedan läste jag den av nyfikenhet över författaren. Att den skulle lämna avtryck i form av senare fattade beslut förstod jag först efteråt. Boken där vi får följa en ung kvinnas tankar och känslor om livet och döden, bidrog delvis till att få igenom den lag mot tvångsintagning på mentalsjukhus som nu införts i Brasilien. Alla är vi olika och jag har vänner som inte alls tycker om boken, medan jag tycker mycket om den. Nobelprisvinnaren Kenzaburo Oe höjde romanen till skyarna och Sinéad O'Connor har kallat den för den mest fantastiska bok hon någonsin läst.

Sommartips recept

Goda sommarsalladen
På ett fat lägger du ruccola och isbergssallad. 
Över lägger du bitar av Parmaskinka, mozzarella och persika. 
Droppa citron och olivolja över samt salt och peppar. Voilà 

Matig potatissallad till grillat
Koka potatis i lagom stora munsbitar. 
Under tiden hackar du rödlök, tomat, avokado, sockerärtor och lägger i en bunke. Smula i ett paket fetaost. Vänd i potatisen när den är klar och häll dressing gjord på: olivolja, balsamicovinäger (inte för mycket, senapen är också "syrlig") söt stark senap, salt och peppar. Slå ihop dressingen så att den blir tjock

God röra till grillat kött och fisk
Smula ett till två paket fetaost i en bunke. Häll i 2-3dl créme fraishe, rör ihop. Pressa i 2-3 klyftor vitlök, allt efter egen smak. Hacka en försvarlig mängd persilja och vänd i. Salt och peppar

Gott smör till grillat kött och fisk
Klipp ordentligt med citrontimjan och blanda med smör, salt och peppar. Enkelt och gott!

En snabb sopplunch
Värm Keldas sparrissoppa. Häll upp i skålar och vid servering droppar du i tryffelolja. Servera hårt bröd med skagenröra till.

Upphottad skagenröra 
Köpa färdig skagenröra och häll i fin skål. Ta en liten klick riven pepparrot och rör i. 
Köp stora räkor! Frusna eller i lag och hacka "slarvigt" och vänd i. Finhacka rödlök samt dill och vänd i.

Pastasallad till vad du vill
250 gr pasta-koka
1liten burk sparris, 1 liten burk champinjoner, 150 gr ost i kub, 1 grönt syrligt äpple, typ Granny Smith, 2dl créme fraishe, 5 msk majonäs, 1 msk vitvinsvinäger, 2 msk olja, 1 msk söt senap, 3 vitlöksklyftor, pressade ( ja, det ska vara så många), 1 dl hackad dill, italiensk salladskrydda, salt och peppar.
Koka pastan och låt den svalna. 
Blanda alla guckingridienser, hacka äpple, ost och blanda med pastan, sparrisen och champinjonerna. Häll över gucket.

Fruktsallad i fruktskål perfekt för picnic
Gröpa ur en vattenmelon, hacka i bitar och blanda fruktköttet med de bär eller frukt du får tag i. Lägg tillbaks i melonhalvorna och servera, enkelt och vackert!

Sommartips


Kära ni, sommaren är till för att njuta och koppla av. Jag vill därför ge er lite tips på såväl lite gott att äta, något bra att läsa och någon film att titta på då regnet öser ner.
Alla tips är högst personliga och allt passar inte till alla, men ta till er det som ni tycker verka bra,
Önskar er en fortsatt fin söndag!

Plötsligt händer det

Jag tror vi alla någon gång i livet, av olika skäl hamnar i en kupa av glas, medvetet eller omedvetet. 
Anledningarna kan vara många, men logiskt sett tror jag att det är själens försvar att stänga av såväl intryck som uttryck.
Vi hamnar i ett läge där allt är lagom och grått, tankarna handlar mest om äta, dricka, gå på toaletten, jobba och sova. 
Dumpedumpedump.... med runda oseende ögon stirrar vi ut genom bussfönstret och med en lätt framåtlutad gång vandrar vi mellan punkt A och punkt B, hemmet-jobbet-affären-dagis-hemmet, osv 
Dumpedumpedump.......
Maten är bukfylla och sömnen är djup och drömlös.
Skulle man göra en EEG för att kontrollera hjärnans aktivitet, är risken stor att det bara skulle löpa ett neongrönt streck från sida till sida på monitorn, samtidigt som ett entonigt pip skulle höras.

Men plötsligt händer det, eller hur jag ska uttrycka det...plötsligt dras persiennerna upp, öronpropparna plockas ut ur öronen, näsborrarna vidgar sig och smaklökarna ruskas till liv igen.
Alla sinnen vaknar till liv och vi ser, hör, känner återigen dofter och smaker, vi vaknar till liv.
Precis detta hände i torsdags och jag kan nästan säga på minuten, när melankolins klor släppte taget och det kreativa uppvaknandet skedde, vilket innebar att intrycken bara började flöda.
Jag satt på tunnelbanan i min kupa då jag plötsligt såg människorna
omkring mig, eller snarare upplevde människorna.
Som genom en given signal försvann glaskupan och alla sinnen exploderade och alla människor blev konstverk.

Mannen som satt framför mig hade kraftiga tics och kastade med jämna mellanrum sitt huvud bakåt, tre, fyra gånger  i rad. Däremellan åt han på sina händer, ömsom i handflatorna, ömsom på sidorna av naglarna. Små rörelser där han fattade tag på en liten skinnbit mellan tänderna för att sedan dra bort den. 
Jag såg spåren efter åtskilliga måltider på hans händer
Det unga paret som även de befann sig i en kula ( om än självvald)
Trots att det var fullt av människor på tåget var de i sin egen värld, de satt som fastlimmade vid varandra och hade verkligen bara ögon för varandra. De såg snälla och genuint kära ut och jag reflekterade över att de inte såg ut att komma från Stockholm, utan snarare från 
Kramfors, hur de nu ser ut där.

En ung man ett par platser bort saknade ett ben och jag undrade för mig själv om han kunnat gå förut, om han varit drabbad av sjukdom eller en olycka. Sedan fortsatte det med dofter, smaker och än mer intryck och jag återkom till att bli en betraktande och reflekterande människa!
Efter torsdagen har kupan försvunnit och jag välkomnar kreativiteten och fantasin med öppna armar!!!

Godnatt alla människobarn!

Ekorrn satt på grillen


Och så sitter han där, betraktandes.
Jag undrar vad han tänker på, ekollon, solrosfrön, nötter eller livet?
Är han kär, glad eller ledsen?
Kanske är han som mig, fundersam och förundrad över livet.
Önskar er en fin och kärleksfull dag

Trädgården i mitt hjärta

Kallt och ruggigt och det känns snarare som höst än sommar.
Har flyttat jordgubbsplantor, rabarber, timjan och annat för att på så sätt försöka få till en bättre plantering än den gamla.
När jag planerar trädgårdar för offentlig miljö är det självklart att det är deras önskemål och förutsättningar som räknas. Jag har inga som helst behov av attlämna "avtryck" i form av kännetecken som designer. Jag tänker alltid att det är inte jag som bor här utan kunden.
Trädgården på Skoga är dock ett hjärtebarn eftersom jag varit med från frö till sådd. Design från gräsmatta till oas.
Därför blev dagens planteringar en följd av ett nytt beslut från personalen, att ha gemensamma odlingar i stället för separata.
Tidigare har alla våningar haft sina egna, men nu skapas trädgårdsland där alla kan hjälpas åt och som belöning få dela på grödorna.
Känner sådan stolthet att ha skapat denna fina sinnenas och minnenas oas!
Ha en trevlig kväll allihop

Tankar den 22 juni

I dag för 35 år sedan gifte jag mig i Ingarö kyrka, samma Ingarö som jag är på idag också. Det är stor skillnad på den 22juni 1979 och den 22 juni 2014.
Största skillnaden är naturligtvis att jag inte längre är gift med den Bertil men även gällande vädret är det stor skillnad. 
1979 var dagen varm och solig, förväntan låg i luften och jag var nyss 20 år fyllda. 
2014 pendlar vädret mellan sol och regn  jag är 55 och förväntan ligger även idag i luften.
Då, för 35 år sedan gällde förväntan och spänningen i hur bröllopet och festen skulle bli och naturligtvis blev det kaos men fantastiskt kul.
Idag gäller spänningen och förväntan i hur de rabatter jag jobbat med hela helgen ska te sig, de har ju trots allt varit övergivna i två år.
Förväntan är de samma oavsett om det gäller det framtida livet eller ett trädgårdsland.
Vi planerar och sår frön med tankar och längtan efter vad det ska bli för små groddar, hur gåvan ska te sig.
Kanske, kanske vi även har förhoppningar om egenskaper, m.m men huvudsaken är att allt blir bra.
Men trots stt vi gör vårt bästa med vattning, skötsel, kärlek och omsorg kan  saker hända som vi inte kan styra över.
Hårda vindar, regniga somrar och illasinnade individer som bladlöss, mördarsniglar m.m kan förstöra skörden och vi känner oss maktlösa och ledsna.
Med barnen är de samma sak, vi försöker förbereda jorden så att den ska vara näringsrik och fin, vi vattnar, gödslar och rensar ogräset runt de späda plantorna. Vi hoppas att rotsystemet ska bli starkt och väl förgrenat så att plantan orkar stå rak i storm och oväder.
Vi gör så gott vi kan...
Idag har jag planterat purjolök, tomater och dill, sparrisen står stolt på egna ben och i de övergivna landen hittade jag bortglömda jordgubbsplantor.
Jag rensar, gödslar och pratar med växterna, säger liksom uppmuntrande att å vad fina ni är!
Himlen öppnar sig och det sista jag gör innan jag dyngsur går in i min lilla stuga, är att trycka ner en skylt i ett av trädgårdslanden där det står.

Livets hemlighet, all blir bra

Hela texten:)

I dag är det midsommarafton och alla har vi minnen från denna ljusets största högtid, minnen som kryper fram när sommaren har fått fotfäste.

Barndomen med blomsterplockning, fästingplockning och  kransar i håret, glädje och dans kring majstången. fantasifulla lekar där skogens väsen var starkt närvarande i den ljusa natten. 
Skattjakt efter enkronor som kilats in i tallarnas bark
Därefter tonårstiden, med båtresa till Möja, ön dit ALLA åkte med blodet rusandes i kroppen av kärlek och vin. Trånga svettiga tält med fniss och tröstande ord om att " Vi kommer ju aaaldrig träffa "dom" igen, när kinderna färgats röda av generande minnen.

Midsommarbröllop i Ingarö kyrka med fest i dagarna tre, innehållandes allt som hör ett riktigt skärgårdsbröllop till,  kärlek, god mat och dryck, vänner, samt ett och annat litet slagsmål....
Att måsarna kalasade på nattens vickning, Janssons frestelse blev bara en påminnelse om att havet var nära. Övernattande gäster med sju nyfunna kärlekar under kudden.

Småbarnsåren med förväntansfulla små svettiga händer, som möts i ringdanser där grinolle och räven som överraskar grisen avlöser varandra. Röda jordgubbsmunnar och tillfredställelse över att köttbullar och prinskorvar hittas bland de olika sillarna. Bad i den svarta tjärnen när dag går över i natt, lek med kusiner i fantasins värld. 

Tiderna förändras, liksom sammanblandningen av de som firar tillsammans, vilket inneburit  spännande lekar för alla barn som blivit vuxna, om än bara i passet.
Cross med minimotorcyklar över lingonrisbeklädda tuvor, radiostyrda helikopters, bastubad och sång och musik natten lång.

Midsommarnattens förväntan som dansar till dragspelstonerna av drömmen om Elin, under årets längsta dag, eller kortaste natt finns dock kvar hos många.
Sju olika sorters blommor under kudden med drömmar av människor med icke skönjbara ansikten.
Sill, gräslök, gräddfil, färskpotatis och en liten snaps därtill. Jordgubbar som dom är eller med grädde eller glass. Minnen av dofter, smaker men framförallt känslor.

Kärlek, åtrå, vänskap och ensamhet blir påtagligt starkare för den ensamme, då alla umgås i goda vänners lag eller i en tvåsamhet med älskog i den ljusa sommarnatten. För visst är det så att många barn avlas under midsommarnatten, vilket det gamla talesättet om  att midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång, är en beskrivning av.

I dag är det midsommarafton och hur ni än firar, i sällskap med andra eller er själva önskar jag er ett fint dygn.

Dan före dan



Utsikt från en gård



Tango

Ser på en dokumentär om Tango i Argentina och njuter.
Jag har haft en kärlek till tango så länge jag kan minnas och har väl även provat på det vid några tillfällen i livet.
Första gången var i tonåren på restaurang Pele på Upplandsgatan ( jag tror den hette så) 
Sen följde ett par spontanbesök på tangotillställningar och i mitten på nittiotalet hade jag en kraftfull handledare som varje år åkte till Buenos aires för att dansa tango.
För ett par år sedan gick jag och en man för att lära oss finsk tango och det var sannerligen en upplevelse!
Efter en kort introduktion dansade alla med sin partner för att efter några minuter byta till en ny. Det var verkligen en upplevelse att inte veta vem som väntade härnäst, en nybörjare som vi, eller ett proffs.
En hundrasextiometersman eller en tvåmetersman osv
Ja, det är faktiskt så att samtliga män i mitt liv har varit positiva till att lära sig tango, men det stannar tyvärr bara som ord.

Så nu ligger jag alltså här i sängen och tittar på tv när andra dansar och inser att vill jag dansa, får jag ta tag i situationen och anmäla mig till en kurs.

För trots allt krävs det två för att dansa tango,

Sov gott alla tangobarn, var ni än befinner er

Tacksamhet


Jag kommer nu för första gången och kanske sista gången verkligen be er läsa vad jag skriver. Särskilt alla dom delar exempel på tacksamhet.

Hämtade dottern i morse på Arlanda efter att hon varit i Tanzania i en månad.
Solen sken, förväntan var stor och glädjen när hon kom ut genom dörrarna var naturligtvis stor. Vi satt oss ner och tog en kopp kaffe på flygplatsen innan det var dags att ge oss hemåt och Anna berättade lite om sin tid där.
Under visiten träffade hon många sjuka och undernärda barn, men en hade satt sig kvar i minnet och hjärtat.
Barnet med malaria som var så uttorkad att om hon inte fick vätska inom den närmsta timmen skulle hon dö. Upprördheten och förtvivlan var stor bland studenterna, då svaret blev att det finns inga resurser, inte tid, inget vatten, inget dropp att sätta....

Ja, visst är jag medveten om att flickan bara är en av miljoner som inte kommer överleva, men orden Anna sa efteråt stannade kvar.
-Jag ser framför mig den lilla flickan som förtvivlat gråter och gråter, helt utan tårar.
eftersom hon var så uttorkad fanns det inte vätska nog till tårar..

Känner stark sorg i hjärtat och får än en gång en påminnelse om att livet inte är rättvist och att alla våra systrar och bröder på jorden inte kan välja, så meningen alla har ett val, ger en fadd smak i munnen.

Sitter på en bänk och gråter, känner tacksamhet att jag har tårar

Igelkott för en dag

Idag har jag fått akupunktur för första gången i mitt liv och det var en upplevelse.
Att pröva olika saker i livet, oavsett om det gäller mat, upplevelser eller musik är på många sätt det som ger glädje i livet. Men även det som inte är glädjerikt är intressant att prova på.

Har haft en tid som varit en smula tung, eller i klarspråk för jävlig, vilket man i dagens samhälle inte ska basunera ut.
Istället ska man täppa till alla tänkbara hålrum som finns i själen med mediciner och med sekatör klippa av de känslospröt som växer ut ur pannan.
Nu fungerar jag dessbättre så att inte en konstgjord tröst eller lugnande substans i form av tablett kommer innanför mina läppar utan jag söker mig till naturligare själavärmare.
Att naturen alltid givit mig tröst, har jag berättat förut men när jag blev erbjuden akupunktur av en erfaren kvinna, tackade jag ja, som sagt jag vill inte dö nyfiken.
I 45 minuter satt jag tyst med ögonen slutna och öronen fulla med nålar.
Min farhåga om att jag skulle känna mig stressad och bara titta på klockan, besannades som tur var inte, utan jag hamnade i ett meditativt tillstånd.
Och hur kändes det?
Eftermiddagen gick i ett lättare rus, en känsla av lugn och fråga mig inte om det var inbillning eller stark längtan efter lugn och ro som gav mig ruset.
Nu ligger jag i sängen och hör fåglarna gäspkvittra i trädet utanför.
Jag slutet ögonen och hoppas på längre vila än dagens 45 minuter .
Godnatt små kamrater och tack för idag

Nåldyna

Godnatt

Har de senaste två dagarna kört 130 mil och det känns i ryggslutet.
Tänker på yrkeschaufförer som kör dubbelt så långt med kortare pauser.
Det måste vara en ganska ensam tillvaro med mycket musik och telefonpratandes kan jag tänka.
Och ont i baken.....
Samtidigt får man ju se mycket av Sveriges vackra och högst varierande natur, för det slår mig med häpnad hur man mil efter mil kan se samma ängar, åkrar och villaområden, för att efter någon halvtimme befinna sig i alperna.
Naturen, den lugnande, glädjerika och livgivande styrkekällan som aldrig sviker som tröst.
Att ligga på rygg på en äng, eller krypa i hop i den gröna mossan, eller göra fjärilar i sanden, allt är livgivande och ger kraft.
Och just nu, när sommaren står som vackrast ska jag försöka att stanna upp, försöka andas in det pågående livet och påminna mig om att idag blir igår i morgon.
Godnatt alla människobarn

Den blomstertid är här



Ett ordlöst möte

Hon såg på honom, med stora ögon.
Det gick bara inte att slita blicken ifrån honom eftersom han var vacker som en Gud, från en annan tid.
Det långa håret föll ner över hans axlar och i hans mörka ögon speglades tunnelbanans interiör.
Hans blick var riktat ut genom fönstret, ut mot fält, byggnader och då och då perronger. 
Inte en enda gång vände han på huvudet för att möta hennes blick, inte en enda gång ändrade han ställning.

Vid Fridhemsplan reste han sig upp, fattade den vita, smala käppen som han hållit med sin ena hand under hela resan, ursäktade sig och gick ut på perrongen.
När tåget började rulla, såg hon guden vandra fram på perrongen med käppen pendlande från höger till vänster för att avslutningsvis följa kanten mot spåren.

Favorit i repris


Text: Hjalmar Gullberg (ur ”Kärlek i tjugonde seklet”, 1937)

Han kom om en vind
Vad bryr sig en vind om förbud?
Han kysste din kind,
han kysste allt blod till din hud.
Det borde ha stannat därvid:
du var ju en annans, blott lånad
en kväll i syrenernas tid
och gullregnens månad.

Han kysste ditt öra, ditt hår.
Vad fäster en vind
sig vid om han får?
På ögonen kysstes du blind.
Du ville, förstås, ej alls
i början besvara hans trånad.
Men snart låg din arm om hans hals
i gullregnens månad.

Från din mun har han kysst
det sista av motstånd som fanns.
Din mun ligger tyst
med halvöppna läppar mot hans.
Det kommer en vind och går:
och hela din världsbild rasar
för en fläkt från syrenernas vår
och gullregnens klasar.



En dag i juni

Så är vi i juni redan.
Det är så fantastiskt vackert runt omkring oss nu så det nästan är svårt att ta in.
För ett år sedan var vi helt inne i planerna kring gården, ok vilka planer!!!
Sexton ton sopor kördes bort och det snickrades, målades och grävdes överallt. Det var en spännande och förväntningsfull tid och allt kändes möjligt.
Idag, ett år senare när gården ligger ute till försäljning, känns det naturligtvis en smula vemodigt.
Många frågar varför vi inte ska behålla gården och spekulerar säkert i orsakerna, men enkelt förklarat insåg vi att det blev för långt för nära och kära.

Och här kommer det fina i kråksången, vi är för gamla för att stanna kvar i det som inte känns rätt, oavsett om det gäller relationer eller en gård
Känns det inte hundra ska man inte tvinga sig kvar, baraföratt!!!
Så nu är Vrian till salu och jag säger Que sera, sera...,,,

RSS 2.0