🌟

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Julotta i Seglora kyrka (som sedan flera Ă„r) hĂ„lls av  den Ă„lderstigna, skotska prĂ€stinnan som blandar gamla och nya texter, sprĂ„k och anekdoter. EfterĂ„t kaffe och Ă€ggmacka till utsikt över mitt Ă€lskade Stockholm som vaknar ❀Det börjar bli en tradition nu efter ganska mĂ„nga Ă„r och en bĂ€ttre start pĂ„ juldagen gĂ„r inte att fĂ„ 🌟Tacksam att fĂ„ vara med en stund till❀

God Jul ❀

(null)

Recept frĂ„n Isof Institutet för sprĂ„k och folkminnen 🌿

Nu vĂ€nder det och vi gĂ„r mot ljusare tider!    Vad passar bĂ€ttre Ă€n att göra sin egen dryck till den kommande julfriden, varsĂ„god att ta del av recepten frĂ„n Isof och njut av att solen frĂ„n och med nu kommer stanna lĂ€ngre för var dag☀

Maltdryck till julfirandet

Svagdricka dracks förr vid stora högtider som jul och pÄsk. I vÄra arkiv har vi flera recept pÄ drycken.

FrÄn början bryggdes maltdrycken i hemmet men pÄ 1800-talet började Àven ett flertal bryggerier att tillverka svagdricka.

Recept frÄn 1890-talet

Arkivuppteckning: Ulma 24885

"Ingredienser: Potatis, malt och mjöl. Potatisen skall kokas, sen skall den jÀmte det vatten, det kokat i, tjÀrnas i en trÀtjÀrna, tills det blir som en vÀlling.
Maltet, sÄ mycket som man har rÄd till, lÀgges i botten pÄ den bunke eller sÄ, som man skall brygga i. Litet vatten hÀlles över maltet, för att detta skall svÀlla. Sist tages mjölet. Den heta potatisvÀllingen hÀlles sedan över maltet och mjölet i bryggsÄn och omröres vÀl, och denna brygd frÄ sedan stÄ i ett par timmar.
SÄ mÄnga kannor vatten, som behöves, hettas sedan upp till kokpunkten och öses i bryggsÄn. Det hela omröres vÀl. InnehÄllet i en sÄn tömmes sedan i en gryta och kokas nÄgra minuter.
Ett kÀrl, kallat rost, d.v.s en sÄ pÄ tre ben med ett hÄl vid botten, med en tapp i, förses med ett lager enriskvistar pÄ botten, och ovanpÄ enriset lÀgges litet halm.
Soppan i grytan öses nu i denna rost, tappen i hÄlet tas bort, och drickat börjar rinna ned genom halmen och enriset och uppsamlas i en bunke. Drickat kallas dÄ vört. Den fÄr stÄ, tills den blir nÀstan kall. Sedan lÀgges jÀst i.
Om det inte blir riktig fart pÄ jÀsningen, sÄ vÀrmes ett pressjÀrn och lÀgges ner i drickskÀrlet, dÄ det börjar jÀsa.
Drickat hÀlles i tunnor eller kaggar, vilka tÀppas vÀl till. Det stÀlles sedan i kÀllaren och Àr fÀrdigt att anvÀndas."


Wikipedia

Malt Ă€r sĂ€d, vanligen korn,  som fuktats med vatten och fĂ„tt gro. Groddarna producerar enzymet amylas vilket fĂ„r stĂ€rkelsen i maltet att omvandlas till maltsocker nĂ€r maltet lĂ€ggs i blöt, som vid bryggning. Efter att groendet gĂ„tt tillrĂ€ckligt lĂ„ngt avbryts processen genom att grönmalten torkas eller rostas med varm luft. Den fĂ€rdiga malten kan lagras lĂ€nge. Malt anvĂ€nds i tillverkning av Ă¶l och whiskey men anvĂ€nds Ă€ven i jul- och pĂ„skmust, vissa bröd och till exempel memma. Dess rostningsgrad Ă€r en viktig smakfaktor: kraftigare rostning ger ett mörkare öl i och med att sockret karamelliseras  Vid Ă¶lbryggning anvĂ€nds huvudsakligen ljusa maltsorter som pilsnermalt och pale ale-malt. 

MĂ€ltare, ofta mĂ€lterska, var förr en person som livnĂ€rde sig pĂ„ att framstĂ€lla malt. MĂ€lthus, eller mĂ€lteri kallades den byggnad i vilket detta utfördes.

För att bestÀmma rostningsgraden anvÀnder man sig av EBC (European Brewery Convention) dÀr högre vÀrde anger mörkare fÀrg.

Vanligast Ă€r ljus malt som innehĂ„ller stora mĂ€ngder av sockerbildningsenzym. Ljusa maltsorter Ă€r bland annat pilsner- och lagermalt (3–4 EBC), pale ale-malt (4–7,5 EBC), wienermalt (5–8 EBC), vetemalt (5 EBC) och mĂŒnchnermalt (8–25 EBC). Karamellmalt (100–300 EBC) anvĂ€nder man nĂ€r man brygger mörkare öler för att ge dem fĂ€rg, arom och stomme. Den förekommer Ă€ven i en form som kallas kristallmalt.

FĂ€rgmalter anvĂ€nds sĂ€rskilt ofta vid framstĂ€llningen av mycket mörka ölsorter, till exempel porter. FĂ€rgmalt kallas chokladmalt (1000 EBC) rostad malt (1000–1500 EBC) bland annat.

🌟

Efter gĂ„rdagen som började med hĂ€rlig julfika pĂ„ morgon med ostar frĂ„n JĂ€mtland, julklappsbok och bĂ€sta kollegor, för att fortsĂ€tta med dignande julbord och ytterligare julklapp, kĂ€nner jag mig tacksam🙏
Enda smolket i bÀgaren Àr att vissa filmer ger avtryck hela livet, kÀnde mig lite illa till mods över tvillingtomtarna som betraktade oss under mÄltiden
Ni som sett Shining med Jack Nicolson vet vad jag menar đŸ˜± redrum... (null)

(null)

(null)

(null)

Far och son

(null)

đŸŒŸđŸŽŒđŸŒŸ

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Kö som till en rockkonsert i regnet som öste ner, men vad gjorde det. Roffe och jag satt som förhĂ€xade i min gamla konfirmationskyrka, Gustav Vasa nĂ€r anrika Stockholms Gosskör hade julkonsert ikvĂ€ll. SĂ„ vackert att det nĂ€stan inte gĂ„r att beskriva đŸŽŒđŸŒŸđŸŽŒLycklig!

🌿

(null)

đŸŒŸđŸŸđŸŒŸ

Det mĂ„ste vara den lĂ€mpligaste dagen pĂ„ Ă„ret att gĂ„ Alfred Nobels allĂ© fram mot terminens sista förelĂ€sning. LĂ€mnar alltid SMI med ett leende pĂ„ lĂ€pparna, sĂ„ intressant och roligt att fördjupa sig i nya kunskaper. Efter inköp av smĂ„tt och gott blev det raka spĂ„ret hem för att följa Nobelfesten och ta del av Ă€nnu mer kunskap, vackert dukade bord och gnistrande juveler SĂ„ nu kĂ€ra kungligheter, excellenter, nobelpristagare, ladies och gentlemen önskar jag er alla en god natts sömn 🌟 (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

PĂ„ besök i Rostock🌟

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

🌿

"Visa ditt skrivbord och du visar vem du Àr"
Det kan vara lite knepigt dĂ„ jag Ă€r pĂ„ olika platser, men Ibland kan arbetsplatsen för dagen sĂ€ga mer Ă€n tusen ord. Jag Ă€r vĂ€ldigt glad över kulturkalendern jag fick i gĂ„va med alla dagar att fira.🌟 
Det gröna, vĂ€xterna finns alltid med, överallt 🌿Planering av intressanta vandringar och kurser under kommande 2020 ☀Och slutligen försöker jag dra mitt lilla strĂ„ till stacken och konsumera mindre.
Delar gĂ€rna med mig av ett litet tips som Ă€r en droppe i havet, men Ă€ndock...att anvĂ€nda alla gamla valsedlar som anteckningsblock (har t.o.m post it lapparnas fĂ€rg!) Kommer definitivt att rĂ€cka till nĂ€sta val! 
Imorgon Ă€r en ny dagđŸŒș (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

🌟

(null)

🌿

(null)

(null)

I gryningen avslutade jag denna vÀlskrivna, spÀnnande och tidvis olidligt grymma bok. Den pÄminner onekligen om Per Anders Fogelströms Stadsserie, Àven den utspelad i ett Stockholm som Àr sÄ skickligt beskrivet att jag kan kÀnna dofterna frÄn mamsellernas parfymer och stanken av trÀck som rinner i fogarna bland de kullerstensbelagda gatorna.
SĂ„ fort jag Ă„terhĂ€mtat mig ska jag ge mig i kast med 1794🌟
RSS 2.0