Ros på kvällen



Ostron

T

Tänk att få lära sig saker varje dag, få nya erfarenheter, uppleva nya saker. Aldrig förut har jag följt ostronets resa från havet till tallriken, så häftigt!

Kvällsbild



I Barbatre



En dag som idag

Min tillvaro under visiten i Frankrike är som hämtat ur en fransk film från 60 talet, storstaden Paris med sin intensiva puls, sanddyner i byar med fiskebåtar,  caféer med starkt kaffe, museer, trädgårdar, moule marniere, och ostron, herregud så gott! 

Arbetade som sjuttonåring på äldreboende och delade då och då arbetspass med en äldre man som var konstnär och intresserad av homeopati. På rasterna diskuterade vi allt möjligt mellan himmel och jord, såsom arsenik för hälsan, jordgubbarnas varma röda färg kontra hallonens kalla röda, resmål i våra drömmar och om ostron. Jag hade aldrig smakat det och hade ingen erfarenhet men vet att en berest vän beskrev känslan som att svälja en spottloska. Den beskrivningen fnös han bort och började berätta om den magiska upplevelsen av ostron som afrodisiakum, lusthöjande egenskaper. Jag kan erkänna att jag nog blev lom inte generad så i alla fall överrumplad över hans liknelse varför ostron är så gott. "Smaken är som en härlig blandning mellan hav och kön, ljuvligt gott"
Idag är det stekande hett och vi har besökt såväl gårdar som tillverkar salt i enorma bassänger och ostron- fiskare som säljer ostron precis upptagna ur havet. Det är upplevelser som verkligen etsar in sig i minnet. 
Nu ligger vi i varsin solstol på innergården här i huset i Barbatre och dricker vin, pratar om livet och jag är så otroligt tacksam över att jag får vara med ett tag till. 
Önskar er alla samma sak !



Gott!



Så fint



Midsommarafton

Midsommarafton har alltid varit en av de dagar på året jag tycker mest om. Ljuset, fåglarnas sång, god lunch med sill och nubbe, jordgubbar, men även känslan av mystik, att det är något magiskt i luften. Under många år firade jag dagen på Ingarö med familjen och fler än en gång flyttades det dukade bordet ut och in eftersom regnet ofta låg och lurade i luften, men det hör ju liksom till det också. 
Idag ska jag fira på landsbygden i Frankrike för första gången och det blir en ny upplevelse, ett nytt minne.
Genom det öppna fönstret hör jag fåglarna prata med varandra och visst är det lite annorlunda med franskt kvitter. 
Utanför huset beter kor och hästar i sina hagar, sädesfälten vajar i vinden och trädgården hos mina nyfunna vänner är magnefique!
Aldrig har en kompost varit så vacker som deras, med riddarsporrar och pioner som blivit avbrutna på grund av det kraftiga skyfallet i förrgår. Alla vaser är till brädden fyllda så då återstod bara komposten, berättade vårt trevliga och generösa värdfolk på engelska med Oxfordaccent.
När sedan kvällen övergick till natt blev ljudet av kväkande grodor i dammen bredvid allt starkare och sittandes under plommonträdet med ett glas gott vin, kändes morgondagen avlägsen.
Idag ska vi äta riktigt gott, rulla oss nakna i dagg, plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden och skåla för det faktum att såväl sommaren som livet är kort och varje ny dag är en gåva.
Önskar er alla en fin midsommar var än ni befinner er!

.



Absinthglass



Hos Vincent


I förrgår på besök hos Monet och hans trädgård, idag en tågtur till Vincent van Goghs sista bostad. Det lilla fönstret på taket är från det rum som Vincent hade i värdshuset, 7kvm. Det var även här han dog efter att ha skjutit sig ( eller blivit skjuten) i bröstet 37 år gammal.
Under den sju månader långa vistelsen målade han 100 teckningar och 80 tavlor.
Lunchen på restaurangen var helt tidsenlig och avslutades, naturligtvis, med en Absinthpyramid. 
Ytterligare en dag att bära med sig i hjärtat.

Mitt i trädgården



Paris



Enter regent



Monets trädgård



Vackert


På resa i Frankrike

Att köra bil från den mest centrala delen av Paris till landsbygden kändes som en utmaning, men med skicklig kartläsare vid min sida det gick bra. Trots varningsklockor i huvudet om kaos med alla filer fokuserade jag och efter någon timme var vi utanför stadskärnan. Efter en bilkörning förbi fält, kalkbrott och Seine kom vi fram till Vernon och gick runt i den gamla pittoreska staden. Aldrig har jag sett så vackra kyrkofester! Sen åkte vi till det häftiga hotellet le prunire  som är hämtat som ur en saga.
efter en inspirerande dag med starka intryck, museumbesök på Giverny Museum of Impressionisms, skratt, god mat och dryck var det skönt att somna till ljudet av fågelsång i trädgården. Idag blir det Monets trädgård:)

Paris



Två mils promenad i Paris



Bisarr reklam för råttgift



Place de la Republic



Utsikt från en balkong i Paris



Härskartekniker

Bifogar en text som är aktuell från Levdittliv på FB

Trots att det är länge sedan som Berit Ås formulerade texten är den tyvärr lika aktuell idag. 

Jag tror vi alla råkat ut för det. Att vi blivit nonchalerade, förlöjligade eller förminskade när vi försöker föra fram vår åsikt eller när vi pratar med människor. Och ärligt talat, det är skitjobbigt att tackla den typen av beteende eftersom det är så subtilt, så inlindat och helt enkelt…så fegt. Jag pratar om härskarteknik.

Berit Ås heter kvinnan som satte ord på den här typen av beteende. Hon delade in det i fem olika typer av tekniker:

1. Osynliggörande Man låtsas helt enkelt som om du inte sagt något. Du är luft.
2. Förlöjligande Man gör sig löjlig över vad du säger eller tar det inte på allvar utan skämtar om det trots att du försöker berätta om något på ett seriöst vis.
3. Undanhållande av information Du får inte all information du behöver. Mycket avhandlas utanför de forum där man ska diskutera sakerna. Saker är redan bestämda när det är dags att fatta beslut.
4. Dubbelbestraffning Om du gör det gör du fel, om du inte gör det gör du fel. Hur du än gör kommer du få höra att du borde gjort tvärtom.
5. Påförande av skuld och skam Det antyds att något du utsatts för är ditt eget fel eller du får veta att du borde känt till något du inte fått information om.

Senare har hon lagt på ytterligare två typer av härskartekniker:

6. Objektifiering Du blir bedömd bara utifrån yta och får kommentarer som handlar om utseende även om diskussionen handlar om andra saker.
7. Våld och hot om våld Det här är inte den typ av härskarteknik som normalt används på arbetsplatser men den är vanligt förekommande i samhället i övrigt. Det handlar även om rädsla för att utsättas för våld, t.ex. våldtäkt eller att bli kallad nedsättande saker som ”hora”, ”fjolla”, ”slampa” osv. Det sker i syfte att skrämma och trycka ner människor för att få makt över dem.

Jag känner direkt när jag läser om de här olika teknikerna att jag varit utsatt för flera av dem. Senast för någon vecka sedan pratade jag med en person om något som engagerade mig mycket. I stället för att hon svarade mig så möttes jag bara av iskall tystnad (teknik nr 1). Jag pratade vidare och tänkte att hon kanske inte hört mig men jag förstod ju att hon måste gjort det. Igen – tystnad. Då tystnade jag också. Efter en stund började hon prata om något helt annat. Då kokade det inuti mig kan jag säga…

Det finns en rad olika sätt att bemöta det här. Man har till och med skrivit uppsatser i ämnet. Jag ska inte gå in i detalj utan sammanfattar bara med några punkter vad jag tycker är det mest effektiva:
– Spela inte med. Acceptera inte rollen som den obetydliga som du blivit tilldelad.
– Bli inte arg. (Du kommer förmodligen bli det men visa inte den andre att du reagerar så). Det ger den andre en känsla av att ha makt över dig om du tappar kontrollen.
– Säg ”När du bara är tyst så känns det som om du nonchalerar mig. Men det kanske inte är så du menar?” (Så borde jag gjort i exemplet ovan men jag fann mig inte…).
– Säg ifrån. ”Det här är inte okej”
– Ifrågasätt.”Vänta nu, vad menar du med det du sa nyss? Kan du utveckla?”
– I bland är tystnad från din sida det bästa. Om någon sagt något taskigt kan det vara väldigt effektivt att bara ”frysa”, titta frågande på personen och låta det personen sa hänga kvar i luften. Garanterat pinsamt för den andre.
– Det kan också vara väldigt effektivt att vara tyst och vänta ut den andre. ”Ja, jag väntar tills du är klar med mobilen/att bläddra i papper för att jag ska vara säker på att ha din uppmärksamhet när jag pratar.”

En sak som jag tycker man ofta glömmer när man pratar om härskartekniker är varför de utövas. Det är för att den andre personen upplever dig som ett hot! Personen är rädd att du ska vara bättre än honom/henne. Denna person tycker att det du har att komma med är väldigt bra och är rädd för att du ska få erkännande för det. Dessutom har personen inga bra argument att sätta emot utan använder i stället billiga och fula knep för att trycka ner dig.

Kom i håg – starka människor trycker inte ner andra, de lyfter upp dem!


När stenen klyvs



Hiskeligt gott om/med ramslök



Ord



Till alla oss som bara vill dansa



Så var det dags



Att bereda örterna vi plockat. Tinkturer, infusioner, te, salva, ja nu är det dags att ta sommaruppehåll och därför har vi tillrett mycket av det vi plockat och torkat under våren.
Sommaren kommer ge massor av örter som vi får ta tag i till hösten. Det är så spännande och intressant och det här är bara början !

Dagens arbete




Varm i hjärtat



Att tävla är svårt och när det gäller kreativitet, omöjligt, men på trädgårdsdagarna i Rottneros fanns tretton olika fågelskrämmor med. Barn från lika många fritids hade fått skapa sin egen fågelskrämma och allihop var lika fina.
En som trots allt stannade kvar i hjärtat var den som mottagningsskolan i Sunne gjort. Överallt hängde flaggor från olika länder i världen som symbol för alla de som flytt från länder i krig.
Jag hade gärna velat lyssna på barnens samtal runt bordet i skolan när de tillsammans klippte och klistrade.
Hur som helst blev deras fågelskrämma en av de tretton som stolt stod uppradade med det vackra fältet som bakgrund!
Nu ska jag sova och drömma om fågelskrämmor i hela världen
Godnatt människobarn, var ni än befinner er!

Kvällsord



Sveriges nationaldag

Som en följd av trädgårdsdagarna har jag varit borta från hemmet i fyra dagar. Det är i och för sig inte så länge, men räknar jag in den hektiska tiden innan med vernissage, deadlines på texter, ritningar m.m så ser det ut som det gör hemma.
Hemma ...ordet är behagligt att ta i munnen och för de som känner mig är meningen " wherever I lay my hat that's my home" något som stämmer. Jag är inte speciellt låst vid en plats och det kan måhända hänga ihop med mitt samearv. Känner mig lätt hemma på hotell om jag har en bok och dator till hands.
Visst har jag boat in mig i lägenheter och hus, väldigt fina dessutom, men att boendet ska vara det som ger trygghet har jag inte helt förstått. Meningen hellre ett koja än ett slott om slottet saknar innehåll känns rätt. Eller som min dotter sa till mig då jag vid separationen från mannen och därmed flytten från mysiga villan från 1928, en riktig villa Villavillerkulla i Ursvik, kände viss ledsamhet, " mamma, det är bara bräder". En sån klok dotter eller hur?
För att bräder eller andra materiella saker skulle ge inre trygghet är inte sant, det ger yttre trygghet och det är också viktigt naturligtvis. Att inte ha ett hem som skydd för regn och skumma filurer skapar naturligtvis ingen trygg tillvaro. Men vad jag menar är att sitta i ett slott och känna ensamhet och ångest på grund av otrygghet i själen gör saken nästan värre.
Sista flytten blev en ordentlig minskning av boendeyta men återigen mindes jag Annas ord, det är bara bräder. Från 2000kvm varav stor mangårdsbyggnad på 400 kvm till mindre än en tiondelsyta gick bra så städningen tar inte speciellt lång tid.
Nu bor jag i snarare i en atelje med säng och det är ok för det ger mig yttre trygghet, jag har en dörr att stänga och en säng att sova i.
Den inre tryggheten bär jag med mig från barndomen och trots stormar i livet och möten med människor som inte alltid är goda, känner jag tryggheten i att vara älskad.
Nu är det nationaldag och jag känner glädje över att bo i Sverige med trygghet såväl inre som yttre.


Favorit i repris Sveriges nationaldag


Sveriges nationaldag!
Sorterar kort och hittar detta passande foto på min svåger Luis, taget någon gång i början på 60 talet. 
Sverige var på den tiden lika exotiskt för honom som Portugal var för oss. 
Idag är jag glad och tacksam över det faktum att genom Luis blev Fados, bläckfisk, grillade sardiner, piripiri och pregos, lika självklart i livet som köttbullar, Kalles kaviar och Evert Taube.

Rottneros



Ideträdgårdar i Rottneros park



Tropikerna

Tropisk värme i Värmland, det låter som titeln på en bok och så känns det. 30 grader i skuggan och när himlen tornar upp sig som ett svart tak, för att några minuter senare bryta ut i spöregn tror jag att hettan ska minska, men nej. 
I stället omvandlas känslan från att sitta i en torrbastu till en ångbastu och ångan stiger upp från marken. Självklart ska vi inte klaga för trots allt bor vi i ett land där det sex månader om året är svart då man går till jobbet och svart när man går hem. Dessutom svinkallt många år i sträck. Så vi ska njuta av våra tropiska dagar så länge vi har dem. I morgon är en ny dag

Förberedelser...



Att vara moderator innebär att ha koll på frågor som ska ställas och samtidigt fånga ett intresse hos de som lyssnar.
Så här kvällen före sker finslipning med en kall öl som dryck. Efter en dag med 30 grader känns törsten.
Sällan har en öl smakat så gott! 

En dag som idag



RSS 2.0