Beskärningskurs i Stockholm

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Tid

Idag tror jag alla känner att tiden är dyrbar, vilken den naturligtvis är för de flesta människor. 
Att ägna timmarna som går åt kärleksfulla möten med nära och kära, få vara en del i sina barn och barnbarns liv, få kärlek och ge kärlek, skratta med vänner och ha djupa, innerliga och intressanta samtal om livet. Att lyssna på musik, gå på teater, äta goda middagar i gods vänners lag.
Få uppleva naturen och stadens puls,
Ja det är mycket som ska få plats under dygnets 24 timmar. 
Därför gör vetskapennom att tiden är dyrbar att vi stannar upp, andas och prioriterar.
🌺

Gott

(null)

(null)

(null)

Lördagsmorgon

Lördag
Önskningar som uppfylles
Regn
Dagens nyheter
Avslappnad
God frukost
Själsvila
Mys
Otaliga morgontankar
Ring så spelar vi
Glädje
Ost på smörgåsen
Nöjd

💚

"Ljuset du genererar gör de som kommer från mörkret upprörda."

Ett underbart exempel på när växtkännedom och planering inför framtiden inte finns hos de nära och kära som planterar ett par fina små barrträd på graven❤️😂❤️

(null)

🌿

(null)

Veberöd

(null)

(null)

Kurs i skåneland

Precis hemkommen från några dagars kurs i Skåne. Trött men nöjd att deltagarna var nöjda
Godnatt🌿

Bodhidharma

(null)

När det nu strömmar en tsunami av fördämda, unkna övergrepp på FB och andra sociala medier, undrar jag över hur män (och tyvärr, även vissa kvinnor) som vi vet har betett sig minst lika illa som Martin Timell och dagligen haft sexistiska, rasistiska och homofoba kommentarer om andra, kan raljera om sitt förakt över sin offentliga"själsbroder". 

Än värre dess "fanclub" som fegt trycker på gillaknappen eller nervöst skrattar med i skämten trots att de fastnar i halsen.

Kanske det är svårt att rannsaka sig själv. 

Jag har haft förmånen att få vara med i några böcker och dela med mig av mina tankar. I den fjärde boken i serien Hälsa &Folkbildning bidrog jag med en text kring detta och jag vill varna känsliga läsare för innehållet


Bodhidharma

Dockan som alltid reser sig, gång på gång på gång, trots  att slagen, inte nödvändigtvis fysiska, dagligen, metodiskt och spontant i ursinne haglade över henne.

"Du är ju för fan dum i huvudet, dra åt helvete, lyssna på mig för fan!!"

Dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år….

Inte en enda dag utan vredesutbrott, inte en enda dag utan ironi, inte en enda dag utan nedlåtande kommentarer om andra, men även henne och framförallt hennes vänner och familj, alla, alla, alla.

"Jävla idioter, Jävla bögar, Javla fittor, Jävla blattar"

Hon hade provat allt, varit tyst, nickat leende, hållit med om allt han sa. 

"Va fan! Sluta bete dig som en idiot, som en dörrmatta för i helvete!"

Varit ifrågasättande, hur menar du nu?

"Är du helt jävla dum i huvet, fattar du ingenting, du lyssnar ju för fan inte!"

Varit arg och försökt säga ifrån

" Du är ju sjuk i huvudet, sök hjälp för fan!"

Alla var idioter, feta kossor, feministfittor, flator eller fula.

Bara han var felfri och en gåva till världen.

Hon försökte dricka till bot, äta hans sömntabletter och till slut tystna, sluta prata.

"Fan vad fint vi har det, jag gillar när du är normal och håller käften.


Hon slutade träffa sin familj och sina vänner. Passade på att prata i telefon med nära och kära när hon var ensam och sa inte emot när han tyckte någon var ful, fet eller dum i huvudet, utan nickade bara med som om hon också tyckte det, allt för att inte väcka ilskan. Hon vägde varje ord och handling på en noga avvägd våg, ett ord, ett gram fel och vulkanen vaknade.

Varje gång Bodhidharma upp igen, tills en dag….


Hon märkte inte ens, till en början att huden blivit knottrig, att det var som om något växte där, att något ville ut. En kväll när hon duschade  såg hon i badrumsspegeln att det var vingpennor som vuxit ut, att det var fjädrar som utvecklades och hon blev livrädd. 

Men då, helt plötsligt hörde hon en röst, eller snarare två röster som liksom viskade, "vi har försökt att nå dig, att ge dig tecken, men du har inte lyssnat, så nu hjälper vi dig, vii skyddar dig"

När hon kom ut från badrummet var det släckt och han hade gått och lagt sig. Hon smög in i rummet, kröp ner i sängen, stängde ögonen men i huvudet snurrade tankarna, tänk om hon var död, om allt det som skedde nu bara var en dröm, om dockan inte rest sig upp?

I gränslandet mellan vakenhet och sömn kände hon en rörelse under täcket, hans hand som sökte sig ner efter hennes rygg och….ett skrik, hans skrik.

Vad faaan är det du har på ryggen? Vad är det för äckligt?

Hon blev klarvaken, vände sig om beredd att tala om att nu, nu räcker det, men i stället kom det fram ett kvack…kvack, kvack.


Skräckslagna ställde de sig båda på varsin sida om sängen och när han tände lampan, tystnade de. Hon såg skräcken och ångesten i hans ögon när han förstod vad han gjort henne, vad för varelse han tvingat henne att bli. Hon hade blivit en gås. 

En gås där alla hårda ord, sarkasmer och elakheter bara rann av, som vatten på den för själen, skyddande fjäderdräkten, en gås som inte kunde fara illa längre, inte kunde skadas.


"Vi skyddar dig" orden hon hört fick en förklaring, en fullständigt logisk innebörd. Ord uttalade från sedan länge hädangångna släktingar, mor och far, människor som älskat och fortfarande älskade henne trots att de befann sig på helt olika galaxer.

De tittade på varandra och längs deras kinder rann tårar, fyllda med havssalt vatten från sorgens ocean. Kanske stod de så i en timme, kanske står de så än.          


ulla.friberg©2017

Söndagsmorgon

🌿🌿🌿

🌿

Skriv inläggstext 

Än blommar blåklockorna🌿

Besökte en keramiker igår som hade sin ateljé vid en kvarn med vacker natur runtomkring. Det var en fin dag med sol och ävennom temperaturen inte nådde så högt kändes sommaren närmare än hösten. I backen växte blåklockor och stenen jag satt på var varm. Vid de här tillfällena, känner jag alltid hur välgörande naturen är och blir påmind om att stanna upp i själen, att känna livets närvaro till fullo. Dofterna, känslan av vinden, solens värme och naturen  ger glädje     Och jag tänker på hur många gånger jag legat på mossan i skogen och fått kraft. Idag är det kallare men i hjärtat är det varmt. Önskar oss en fin lördag 🌿


🌿

Ett smörgåsbord till torsdag.
Tidigt innan tuppen gol (om jag haft någon ändå, längtar så efter mina älskade fjäderfän) var jag i hallarna och köpte blomster för att göra buketter till välförtjänta personer på årets kvalitetsdag. Scenen skulle smyckas och buketter bindas. Därefter möten och handledning för praktikanter, trädgårdscafe med tema orkidéer och hembakad sockerkaka till kaffet. I kväll finurliga samtal med goda vänner och avslutande betraktelser på FB som är ett fantastiskt sätt att få ta del av roligheter, kloka ord och ny kunskap. 
Därför kommer jag att fortsätta skriva och dela rara och trevliga saker men även om sådant som orättvisor, förtryck och tankar om livet.
I morgon är en ny dag🌺

🌿

Skriv inläggstext 

🌿

”She silently stepped out of the race she never wanted to be in, found her own lane and procedeed to win”
Unknown

🌿

Skriv inläggstext 

Söndagsglädje

Vilken härlig helg! 

Igår fest för kommande barnbarn och de blivande föräldrarna, baby shower och idag gemensam städning i trädgården inför kommande vinter. 
Växter ska tas in, de sista tomaterna ska hackas (tio kg minst!) för att bli god salsa, äpplen tas tillvara.
Det är så häftigt att umgås med mina vuxna barn och känna gemenskap med de fantastiska vuxna människor de blivit.
Vädret var strålande och trots att lördagen blev intensiv och avslutades med alldeles med intressanta samtal om allt mellan himmel och helvete, många skratt och alldeles för mycket bubbel (kan det bli det?) i trevligt sällskap fram till lördagen övergick till söndag, orkade jag upp tidigt.
Nu är dock orken slut och jag ligger nöjd och glad i sängen.
Det ska bli skönt att sova och vila kroppen inför morgondagen då nya äventyr väntar.
Sov så gott, det ska jag göra😊

Snart blir jag farmor❤️


🌺

Kontorsjobb en gråmulen fredag, som dessutom är nummer 13 i månaden känns betydligt bättre efter en titt i presentlådan/förrådet. Salt från Noirmoutier ger minnen med smak av ostron och champagne. Underläggen med motiv från Rorschach test ger bilder i huvudet som jag behåller för mig själv. Because I'm worth it, tack Ulla🌻

🌺

Trädgårdscafe med tema rotfrukter och provsmakning av dessa 🌺
Kålrot, palsternacka, rotselleri, rödbeta, polkabeta, rättika, sötpotatis, jordärtsskocka och morot. Kokta, stekta och i ugn, mums filibabba🌻

🌿

Skriv inläggstext 

💕

Skriv inläggstext 

Betraktelse

Och där vandrar han fram.

Minuterna innan har han öppnat sin väska och matat kråkor, korpar och kajor med vad det såg ut som, bröd.
Det syntes att det inte var första gången, för som genom en given signal kom de flygande från alla håll.

Jag promenerade ganska långt bakom honom då kalaset började och han var helt ovetandes om att jag betraktade det hela. 
När jag befann mig kanske 20 meter ifrån vände han på huvudet och tittade på mig med en blick som var svår att tolka. Snabbt stängde han väskan, vände på klacken och haltade snabbt iväg.
Kanske var han färdig, kanske var det en hemlig rit som ingen fick beskåda, kanske såg jag ut som någon från någon hälsomyndighet.
Vad vet jag

Onsdag

Luften är kylig men frisk och doften ger minnen från höstar som varit. 

Det är något speciellt med lövens förruttnelse, svampsporer och fuktigt, fortfarande grönt, gräs som förlorat kampen att stå rakt upp och nu ligger vågrätt efter marken. 
Naturen förbereder sig inför vad som komma skall, vintern.
Även vi människor börjar förbereda oss för att gå i vila, åtminstone när det gäller att vistas utomhus. 
Efter att ha rest mycket i livet känner jag tacksamhet över våra årstider och skillnaden dem emellan. Precis som livet har olika faser, har naturen det. Var på en fransk ö, vars namn jag får återkomma till, som pga sitt läge hade samma väderlek året om, så trist! Men att vintern är så lång i Sverige känns inte heller jättekul så jag har viss förståelse för dem som väljer att vara borta några månader i södra Europa där vädret är perfekt vintertid, inte för varmt, inte för kallt. Jag skriver några månader för två månader är nog gränsen för att det skulle kännas bra att vara borta från sina nära och kära (jo jag vet, har varit borta både tre och fyra månader och då blev längtan stor)
Tänkte åka till Cuba efter jul med vänner, visserligen bara flr tre veckor men eftersom jag väntar mitt första barnbarn 27 dec blev valet lätt. Resa kan jag göra hela livet men att missa den upplevelsen skulle jag nog ångra hela livet!
Så nu blir det vinter i Sverige och tänk jag ser fram mot det. Jag har ju rest väldigt mycket i år, Tyskland, Skotland och Frankrike, alla resor fantastiska på sitt sätt, så nu känns det skönt att vara hemma.
Ser fram mot tända ljus, umgänge med familj och vänner, teaterbesök och utställningar, kärlek och glädje.
Och allt detta i det land jag älskar mest, Sverige!
Önskar dig och mig en fin, kraeativ och glädjefull onsdag🌺

Livet

Tänk vad det är underbart att leva🌻

Vernissage

Skriv inläggstext 

lördag

Lördagsmorgon och känslan av höst kommer krypande. Termometern visar på 12 grader, inomhus och det är lite i kallaste laget. Fördelen med att sova i en kolonistuga på hösten är att sömnen är så otrolig god, man ligger nästintill däckad.

Att det blir så är nog resultatet av att kroppen går in i vila, för att inte slösa på energin i onödan.
Jag kollar på SMHI och ser att än så länge väntas ingen frost och det ger mig glädje för jag har mycket som ska tillvaras. Äpplen, tomater, krassefrön och örter som persilja och timjan. 
Efter första året har jag lärt att känna jordens struktur, väderstreckens påverkan och var dränering finns och inte finns. 
Jag har mött nya fåglar, ekorrar, kaniner, rådjur, hundar, katter och människor. Samtalen under middagar, fikastunder och söndagsbruncher har handlat om växter, musik, livet och vad det innebär i glädje och sorg.
Idag väntas umgänge med fina människor och vernissage.
Vilken rikedom🌺
Önskar dig och mig en fin dag

Skördefest


Ännu mer tomater

Skriv inläggstext 

Hopp om det goda🌺

När vi möter ondska är det barnet inom oss som skadas. Barn är nyfikna på sin omvärld och litar på de människor som vi har relationer till. Vi växer och blir vuxna men när vi utsätts för ondska kommer vi till en punkt där vi fortsätter att vara barn. Efter att ha blivit utsatt för fysisk eller psykisk misshandel behöver många terapeutisk  hjälp under flera år. Det handlar om att bygga upp förtroendet för människor igen. Det hoppfulla, både hos barn och hos vuxna, är att man kan lära sig att våga tro igen 

🌿

Skriv inläggstext 

Hej då Öland

Skriv inläggstext 

Mer Öland

Skriv inläggstext 

RSS 2.0