Godnatt

(null)

(null)

(null)

♥️

(null)

🌿

(null)

Lycklig🌿

(null)

Ordspråkets kraft 🌿

Tänk så många sanningar som ligger bakom ordspråken vi har med oss i livet. Några har följt med oss sedan barndomen medan andra hakar på längs livets gång. Jag undrar vem personerna bakom var, vem var först med att säga "att inte gå över ån efter vatten", " grönare gräs på andra sidan"
och andra klokheter.
Igår var der fler av ordspråken som kom till nytta " i nöden prövas vännen" " den som gapar efter mycket missar ofta hela stycket","som man bäddar får man ligga", "Sila mygg men svälja kameler" där ursprunget för ovanlighetens skull är tydligt från Bibeln (Matt 23:24) 
Sen finns det nyare, med fokus på humor som Jonas Gardell som tycker det är "bättre att ha en finne i röven " osv
Men som sagt, igår var orden " tiden går fort då man har roligt" verkligen sanna, för i samtalet med vännen blev livet med all säkerhet längre, för många goda skratt blev det.
Att alla känner apan, men apan känner ingen blev tydligt då vissa personer tydligen kände mig och som jag inte har en aning om vilka de var. Men då såg jag det som att en främling är en vän som jag ännu inte lärt att känna.
Och så fortsatte samtalet om allt och ingenting och känslan att delad glädje är dubbel glädje var något jag själv hade kunnat hitta på om det inte redan funnits.
När jag la ifrån mig telefonen kändes det varmt i hjärtat och saknaden kom direkt. Partir, c'est mourir un peu... mais mourir, c'est partir beaucoup.
Att skiljas är att dö en smula" om än även bara för ett dygn
Idag ska jag fokusera på det viktiga och positiva, på alla sätt och inte ägna tid åt att kasta pärlor åt svin
Matteusevangeliet 7:6
Önskar oss alla, med undantag av en enda person "som man sår får man skörda" "synden straffar sig själv"en strålande fin dag

❤️ Flitens ljus är tänt

(null)

🌼

(null)

(null)

🌿roffe 90 år

(null)

🌿

(null)

🌿

(null)

🌿

(null)

♥️ kärlek

(null)


RIP Alvar

Det här är Alvar. Hade hen haft en Fb sida skulle hen berättat att hen gått i "livets hårda skola", ni vet den som de tuffa grabbarna och brudarna gått, och ja, Alvar är tuff. Under många år har hen pendlat mellan sitt vinterhem akvariet och dammen i Solna tills för ett två år sedan, då lämnades hen och Barbro kvar i dammen över vintern. Trots sorg i hjärtat var det ett beslut som togs.

När våren så kom var det dags att göra ren dammen och då var det samma skräckfyllda scen som utspelades lik den i filmen Seven, där den vid sängen fjättrade mannen börjar sprattla trots att han borde varit död sedan länge. Förvåningen men även glädjen att Barbro och Alvar överlevt bidrog till att vintern därpå skulle de få bli inneboende hos en vänlig dam. Frid och fröjd har rått i två år, tills igår...

Akvariet började läcka och med tanke på det rådande ekonomiska läget i stat och kommun blev en första åtgärd att köpa silikon för att laga läckan. Sagt och gjort, igår lyftes de tvenne vännerna/älskade upp och fick tillbringa natten i en hink.

Så idag, med silikon och wienerbröd inköpta begav jag mig till damen som sorgset berättade att Alvar hittats med buken uppåt.

Vi drack begravningskaffe och sjöng tryggare kan ingen vara men glömde bort texten så istället blev det helan går, fast vi bytte ut helan mot fisken och avslutade med refrängen "när storfiskaren talar om...."

Efter diskussioner och funderingar om dödsorsaken enades vi om att det nog varit förstoppning. Nog för att både Barbro och Alvar alltid haft ett ordentligt bukomfång hade damen reflekterat över att det var ovanligt lite bajs i vattnet då hon senast hade gjort rent akvariet. Efter konstaterandet att Alvar pga av sin storlek kanske skulle fastna i kröken på toaletten vid vattenfästning "av vatten är du kommen" beslöt vi att hen skulle få komposteras, "av jord är du kommen" värdigt även det. Med en blomma av novemberkaktusen på buken (Alvars alltså, inte min ) bar jag så ner hen ( Alvar alltså, inte damen ) till kärlet för kompost och sa godnatt och tack för lång vänskap. I morgon är en ny dag, och ja, hela historien är återberättad precis som det gick till🐠 (null)


Den enes död,den andres bröd

(null)

❤️

(null)

💕

(null)

Vaknar och känner mig glad, tacksam och stark🌿önskar er en kreativ och kärleksfull fredag

(null)


Onsdagstankar

Dagen har verkligen varit en blandning med olika indegridienser. Planeringsdag på Asplund där pizzorna vunnit både första och andra pris i SM. Mycket gjort och många nya planer gällande 2018 kom upp till ytan.
På kvällen middag hos goda vänner där älgbiffarna med kantarellsås fick smaklökarna att applådera av lycka.
Älskar verkligen att bara sitta och diskutera om allt mellan himmel och jord med människor som trots att man tycker olika, respekterar varandra. Det är så mycket kärlek i just detta, att vara genuint intresserad av vad den andre har att säga.  (null)

(null)

(null)

(null)

Nu ligger jag nöjd i sängen och summerar dagen och känner tacksamhet över stt de människor jag har runt mig är goda och bra. Tack❤️

Viriditas grön livskraft

(null)

Droppen urholkar stenen

(null)

Var försiktig med dina ord och handlingar

När de en gång blivit  sagda eller gjorda

Kan de bli förlåtna

Men inte glömda


Orden känns aktuellare än någonsin nu när alla modiga röster hörs.

Ser med förvåning att vissa män men med ännu större förvåning några men ändock, kvinnor som tycker "att det gått för långt med "Metoo" 

Eftersom jag liksom många andra varit utsatt samt jobbat med ungdomar och vuxna som varit med om kränkande upplevelser har jag några funderingar kring hur de tänker


"Hon överdriver, det kan inte ha varit så farligt, jag såg inget" ( mao jag tror inte på vad hon säger)"


"Varför sa hon inget då? Vad är det för mening att dra upp saker som hände för så länge sedan. (Mao  jag tror inte på vad hon säger)


"Det kan ju inte stämma, han som är så trevlig" (Mao  jag tror inte på vad hon säger)


Brist på empati och inlevelseförmåga i kombination med de tre aporna, ser inte, hör inte, säger inget (han har ju inte gjort mig nåt)


Själv varit utsatt för övergrepp och lärt sig förtränga upplevelsen för att överleva. " Min pappa slog mig men det har jag aldrig mått dåligt av"


Rädsla för att själv drabbas ( sköt dig själv och skit i andra)


En sak är säker

Traumatiska upplevelser kan aldrig rangordnas av någon annan. Man kan aldrig veta vad en annan känner


För många går det många år efter upplevelsen innan man ens vågar tänka på det som hänt, om man någonsin gör det


Ett enda ord eller handling kan dräpa känslan att vara värd något.


Slutligen till dig som tycker det gått "för långt" 

Har du själv en dotter, syster eller mamma som du tycker måste kunna tåla lite skoj, att det är väl inte så farligt om någon kallar henne fitta eller tafsar henne på brösten eller en son som lägger ut "roliga" sexistiska skämt och ex ranking om fulaste/snyggaste ligget på nätet?


I så fall är det lååång väg kvar att gå och Metoo är bara början

Snö

(null)

Ja se det snöar

Tittar ut genom fönstret och blir glad. Jo faktiskt. 
Så länge jag kan minnas har familjen åkt till varmare länder 2-3 veckor strax efter jul och under de senaste åren har jag antingen varit utomlands 3-4 månader eller så har vintrarna varit milda och snöfattiga. 
Även om jag forfarande tycker vintern i sig är för lång, vill jag ha vinter när det är vinter.
Så småningom kan jag tänka mig att tillbringa kanske 4-6 veckor efter jul i Medelhavet men december får gärna vara vit. Det blir liksom mysigare då och nu när jag ska få barnbarn får ju firandet en ny innebörd, det är ju barnens högtid och det måste vara häftigt att få dela den med dem.
I februari börjar ju den gröna säsongen, åtminstone förberedelserna med att sätta frö, förbereda odlingar, planera för kommande gröda, ja helt enkelt längtan efter våren. 
Kanske det är just längtan och skillnaden på årets månader som får mig att älska årstidsvariationen, kanske än mer nu när jag blir äldre.
Tänk att ta en promenad i ett gnistrande vitt vinterlandskap där snön knarrar under fötterna. (Lärde mig av en granne vars dotter var meteorolog att knarrgränsen är -7 grader). Att fika i Hagaparken efter en stund i gott sällskap där det goda samtalet lämnar ett leende på läpparna flera dagar efteråt, där kaffet i termosen slår alla caféer i världen och mackan med stekt ägg är värd en stjärna i guide Michelin. 
Tänk att komma hem efter 3-4 veckor i ex Italien, Grekland eller Spanien och få uppleva takdroppet från istapparna när man sitter mot trappan till kolonistugan, en solig marsdag. 
Att märka hur dagarna blir fler minuter längre varje dag och vakna till fågelkvitter. 
Därför vill jag dela med mig av lite information om snön, hämtat från Wikipedia och då vet ni mina nyfikna vänner att evidensen får ni söka själva, men trevlig läsning är det i alla fall tycker jag.
Önskar er en särdeles fin måndag🌿
"Det är inte farligt att äta vit och ren snö om man har rena händer. Påståendet att snö kan innehålla maskar är en myt eftersom maskar och larver inte skulle klara kylan. Eventuella bakterier och maskar kommer från orena händer.

Snö är en förutsättning för många vintersporter som längdskidåkningkälkåkning och utförsåkning samt barnlekar.  Den kan användas till snöskulpturer , snögubbar  och snöbollar . Av ett antal snöbollar kan man göra en snölykta , och med snöbollar kan man starta ett snöbollskrig . Vådakast har krossat mången fönsterruta. Snöänglar  bildas om en person ligger på rygg över nyfallen snö och flaxar med armar och ben.

De isolerande egenskaper snön har utnyttjas i bivacker och iglooer. I vissa områden finns ishus där snön bevaras efter vår-tö, att användas för kylning av mat eller av medicinska skäl. Packad snö och från en sjö med issåguppsågad is sparades förr i Sverige och många andra länder under halm eller sågspån, en isstack, för att användas som kylelement under sommaren, men detta bruk har förlorat sin betydelse sedan kyl- och frysskåp har utvecklats"


🌿

(null)

🌿

(null)

Spännande och tänkvärt föredrag🌿

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Fredagen har flutit iväg i ett tempo fyllt med både möten, arbete, vänskap och nya lärdomar. Finns det något roligare och bättre än att lära sig nya saker, ha diskussioner om livet och skratta åt gemensamma minnen.

När man pratar relationer kommer ofta "att ha kul tillsammans fram" och det stämmer ju bra, men minst lika viktigt är det stt kunna dela sina innersta tankar om barndomen, släktingar som funnits och traditioner man har och haft. 
Idag blev hela paletten fylld och jag känner mig glad i hjärtat.
Bino min Bino, konstpartner och god vän som jag aldrig hört säga ett ont ord i onödan. Över 30 år av vänskap som fortfarande pågår. Det riktigt knastrar inne i skallen då vi ses, idéerna knäpper till, lik eldloppor och sätter sig på skallbenets insida och bara glöder.
Idag gav vi oss iväg till Handelshögskolan för att höra Meta berätta om sin konst, så intressant! Även här pratar vi om en snart 30 årig vänskap och även om vi inte ses så ofta ( fast vi åker till Barcelona varje år) dunkar hjärtat då vi ses.
Det var kloka ord och frågeställningar om vad konst är. Sen kom Mikael Dahlén upp på scen och fördomarna om hur en professor i matematik kom på sned. Likt Jesus med långt hår och ett vänligt leende, målade naglar i svart och en berättelse om hans syn på skillnaden mellan artificiell intelligens och Artfyl dito gick rakt in.
Kontentan var att hur mycket pengar du än har kan du inte köpa lycka eller hälsa och det därför är viktigt att få kultur i livet.
Att det är äkta relationer, konst och musik som gör livet värt att leva.
Upprymda gav vi oss iväg til en gallerist med idéer som absolut kommer förverkligas och luften kändes lätt att andas.
Nu är det snart middag i sällskap med en varmhjärtat och god person som får mig att skratta och må bra.
Livet är gott🌿

🌿

Om ett par veckor börjar det dofta i våra hem och ljus tänds i alla fönster och jag ser fram mot det med glädje och förväntan. Det kommer ju ske ett mirakel i december, då jag blir farmor.
Vilken stark känsla och gåva att få se sina gener i egenskap av ett nytt människobarn. Ingenting kan mäta sig med när ett barn föds, först sina egna och sedan våra barnbarn ♥️
Tack livet

🌿

(null)

Manipulering

Ibland hamnar man i något som närmast kan liknas vid själslig utpressning. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara men jag ska försöka.
När någon berättar i förtroende (som det känns som) saker som man efteråt helst velat slippa ta del av, fastnar de likt kardborrar i hjärnan.
Det börjar ofta så här " jag vill dela något med dig som du absolut inte får berätta för någon, speciellt inte H" det är bara dig jag litar på!
Nu skulle man helst göra som de tre aporna, hålla för ögon och öron, skaka på huvudet och säga, "nej jag vill inte höra", innan vi även håller för munnen, men det är redan kört, för, ja vi är nyfikna av naturen.
När denne "någon" fortsätter så är det ren och skär manipulation det handlar om, men det förstår vi inte förrän efteråt och då är det för sent.
Nu får vi höra om hur vännen blivit bedragen, vilka sjukdomar hen har eller att hen figurerar på dejtingsajter, trots att hen är gift osv
Hen har flirtat och skickat sms, eller har jobbat svart eller lurat folk på pengar. Allt det här får du höra under löftet att inte säga något.
Att berättaren mer och mer spinner in dig i sitt garn är en fullständigt genomtänkt plan för nu, utan att du visste hur det gick till, har du och dina vänner hemligheter för varandra.
Varje gång ni ses vill du fråga "stämmer det stt du är otrogen, eller sjuk, eller ljuger.... men du säger ingenting för du har lovat och du bryter inte löften.
Och det är precis vad berättaren visste från början! Nu har hen skapat oro och misstänksamhet i er vänskap vilket var syftet. Kilen som bankades in er emellan blir svår att få bort, men berättaren är nöjd. En vän mindre att konkurrera med, ett hot mindre.
Godnatt

🍃

(null)

There comes  a point in your life  when you realise  who matters,  who never did,  who won't anymore, and who always will.  And in the end you  learn who is fake,  who is true and  who will risk It  all for you


Berberis

Må vara taggig och jävlig, men vacker som en höstbrasa är den och användbar likaså.  De torkade berberisbären används i det iranska och afghanska köket. Bären har en frisk och syrlig smak. Färska bär används till sylt, saft och gelé. Bären används också i det nordindiska och ryska köket.


Både ved och rötter har använts för färgning av tyg för att erhålla olika nyanser av gult.  Bären, som innehåller stora mängder c-vitamin har tidigare kommit till användning inom medicinen. Barken påstås vara aptitstegrande, stärkande, febersänkande och livmodersammandragande.

Använda delar av växten är rot- och stambark samt frukter. Aktiva substanser är alkaloider som berberin, jatrorrhizin, columbamin, palmatin, berbamin och oxyacanthin. Källa Wikipedia (null)


🌿

Helgen har gått i lärandets men även njutningens tecken. Ännu en bit av kunskapens pussel om Hildegard von Bingen har lagts till och i går kväll gav Requiem i Katarina kyrka kraft ♥️
Livet är en gåva♥️ (null)

(null)

(null)

Så har jag alltid känt❤️

(null)

Requiem

(null)

Vart och lyssnat på en fantastisk dödsmässa i Katarina kyrka.
Så fantastisk!!!
🌺

🌿

(null)

Ja så är det

(null)

Betraktelser från en gård

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

🍃

(null)

Vet inte om en morgon kan vara godare än så här🌿

(null)

(null)

(null)

🌺

"Anpassa dig aldrig för att vara ‘något’ åt en person när du skulle kunna vara ‘allt’ åt någon annan." -Anonym-

🌻

"Det intuitiva sinnet är en helig gåva och det rationella sinnet är en trogen tjänare. Vi har skapat ett samhälle som ärar tjänaren och har glömt gåvan." –Albert Einstein–

🌿

"En annan persons sällskap bör tillföra värde till ditt liv, inte fylla ett känslomässigt tomrum." -Gottfried Kerstin-

🍃

(null)

🌺

Behåll dina rosor
duka av bordet 
istället 
behåll dina rosor
ljug lite mindre 
istället 
behåll dina rosor
hör vad jag säjer 
istället
älska mej mindre
tro på mej mera
Behåll dina rosor!

av Märta Tikkanen

🌿

(null)

RSS 2.0