Sista fredagen 2016

Skriv inläggstext 

.

Skriv inläggstext 

Skriv inläggstext 

Svarta ord en svart kväll

Skriv inläggstext 

Barnamord är nog den handling som är mest avskyvärd, mest hatad, för det lilla oskyldiga barnet som drabbas känns så försvarslöst och oskyddat, ja, det är outhärdligt att ens tänka.


Sorgligt nog gäller det även när någon dödar det lilla barnet inom oss, när vi är vuxna, när någon gör det utan ånger.
Genom svek och lögner likt en vass barberarkniv snittar upp hjärtat och genom hårda ord, uttalade i vrede, gång på gång bankar sönder hjärnan så ingenting finns kvar.
Hur vi än ropar efter barnet svarar det inte.

Vi fortsätter genom livet med en känsla av tomhet, utan glädje, utan framtidsvision och med en så kuvad självkänsla att vi inte tror oss vara värda någonting över huvud taget. Ingenting känns riktigt roligt och tilliten till andra människor är fullständigt borta.
Och det var precis det som mördaren var ute efter, redan från början även om han lockade med låtsas snällhet, gåvor och bar en vänlighetens mask som dolde de vassa tänderna och den mördande tungan med sitt hårda och elaka språk.

Då hörs plötsligt en liten röst någonstans, en viskning. Där, knappt skönjbar, syns en liten del av barnet, en skärva som  har överlevt barnamördaren. 
Sakta, sakta börjar barnet växa och tro på att alla inte vill döda oskyldiga barn, att det bara är de riktigt onda som vill förgöra, skada och göra illa. Att det bara är de som livnär sig på människobarnens själar som de ska akta sig för, att det finns goda människor.

Slutar vi tro på det goda kommer mörkrets människor, de onda att döda våra inre barn och då är livet ingenting värt

Godnatt

.

Skriv inläggstext 

.

Skriv inläggstext 

.

Skriv inläggstext 

Ok en soluppgång till

Skriv inläggstext 

När juldagsmorgon glimmar

Igår var det julafton och en väldigt mysig sådan. God mat, god dryck, Kalle Anka och på kvällen TP, den nyaste versionen.....

Varför punkter efter meningen tro? Jo, i just det spelet märks det tydligt att tiden går, åtminstone lila och orange ämnena , sport och fritid, kultur.
Sportfrågorna är jag usel på, fritid ok men kultur brukar vara mitt starka ämne men vad har hänt?
Frågor om tv serier jag aldrig hört talas om, artister vars namn låter likadant och andra konstigheter som fick mig att känna mig som åttio, minst. 
Geografi har aldrig varit min starka sida ( det sägs att Stockholmare är sämst) och det var lättare när Ryssland var Ryssland och inte uppdelat i en massa små länder som alla slutar på stan. Kirgistan, Usbekistan osv.
Inte blev det många tårtbitsformade bitar  i den lila  speltårtan av plast och självklart vann dottern med pojkvän, frågorna passade säkert jättebra samtidigt som lag Ulla fick de svåraste frågorna( nä jag e inte bitter) 
Nu ligger jag i soffan hos värdparet och tittar ut över Trädtopparna i Saltsjöboo, himlen är underbart vacker men jag har blivit lite mätt på soluppgångar i brinnande färger.
Så snart någon har vaknat (vill inte väcka någon med köksslammer) ska jag dricka kaffe och ta en hård smörgås med skinka, vad annars en vacker juldag som denna.
Önskar er en fin dag omgiven av kärleksfulla och kloka människor
❤️

Godnatt

Skriv inläggstext 

God Jul

Skriv inläggstext 

God jul

https://youtu.be/f57HmlsmuBQ

<3

Skriv inläggstext 

Dan före dopparedan

I morgon är det julafton och rosorna blommar. Jo, det är sant! I samband med trädgårdscafet passade jag på att inspektera de nya bordsskivorna. Det var verkligen en fröjd för ögat att se hur fint det var och då fick jag även syn på de små rosorna som blommade och stod i knopp.

Att vintrarna blir mildare och mildare pga klimatförstörelsen vet vi ju, men att sommarblommorna prunkar i december känns konstigt.
Jag trodde under ett par år att det vore skönt att slippa vintern men jag njuter faktiskt av årstidsväxlingarnas variation, det gör mig glad. 
Däremot kan vintern vara lite kortare, så det optimala vore att resa ner till södra Europa  efter nyår och stanna 6-8 veckor. Julen vill jag ju fira med barn och vänner och nyår på Skansen har jag upptäckt är så stämningsfullt och vackert så det vill jag inte missa, men sen kan jag gärna vistas i lite varmare klimat under de kallaste månaderna.

Under många år, när barnen var små åkte vi under jullovet till Brasilien, dominikanska republiken och Thailand. Tre veckor var precis lagom för sol och värme i länder som har en helt annan kultur. Europa passar mig betydligt bättre där man slipper tryckande hetta, hysterin med prostitution och krimskrams 

Förhoppningsvis  har den yngre generationen en annan syn på resor i Afrika, Sydamerika och Asien utifrån en sund värdegrund. Min fina systerdotter har tex varit två månader i Brasilien och praktiserat inom vården men även roat sig naturligtvis, vilket jag ser fram och höra mer om.

I en värme som en svensk sommardag finns ork att göra saker men i tropisk hetta är det mest en tillvaro kring vattnet som gäller och det tråkar ut mig, jag säger som min pappa, vila kan man göra i graven. Min hjärna behöver mer stimulans och jag älskar att skapa och vara aktiv men även vila däremellan 
Självklart är vi alla olika och skönt är väl det för annars skulle det vara tråkigt. 
Önskar mig och dig en fin fredag

Sov gott

Skriv inläggstext 

.

Skriv inläggstext 

Jul i jokkmokk

Skriv inläggstext 

Gamla stan i mitt hjärta

Jag har alltid känt mig hemma i Gamla stan, tror nog jag har bott där någon gång och vem vet, kanske jag någon gång kommer göra det?


Att vandra runt i juletid, i gränderna, på julmarknaden och äta en god middag ger känslan av liv. 
Historiens vingslag känns påtagliga och vänligheten runt omkring mig gör mig tacksam. 

Att vakna upp i Gamla stan, om än tillfälligt gör mig glad och jag kan nästan höra Bellman och hans vänner sjunga i gränden nedanför. Gutår!

Ord

Skriv inläggstext 

Sant

Skriv inläggstext 

Kan inte låta bli att dela:)Tempelmans text, underbar!

Fredag kväll får jag ett sms från ett helt okänt nummer. ”Olle kommer gärna på kalas imorgon.” Jag svarar att det är fel nummer. Sekunden senare plingar det till igen. ”Vi var överens på föräldramötet att ALLA i klassen ska bjudas på kalasen.” Fullt upptagen av mitt fredagsmys, nonchalerar jag det och fyller ett dricksglas med rom och ett annat med en morfinbaserad hostmedicin. Varningstexten säger nämligen att den absolut inte får blandas med alkohol. Så jag sveper romen först och hostmedicinen efter och lägger mig på sidan i soffan och ser på ”På Spåret” och äter grillchips. Jag kan varenda fråga tills jag slocknar.

Klockan tre på lördag eftermiddag vaknar jag av att det ringer på dörren. Iförd min vinröda rökrock, pälsmössa och en eldgaffel som stöd, stapplar jag till dörren med chipsfragment under fotsulorna. Utanför står en kvinna bredvid sin Tesla med en sjuårig pojke. Han har en komplett sjörövarkostym på sig och stirrar ner i marken.

-Är det inte sjörövartema? undrar kvinnan och tittar kritiskt på min klädsel.

-Det är en tolkning, svarar jag kallt tillbaka.

-Vilken tid ska jag hämta honom?

Min avsikt är att förklara för henne att hon gjort ett misstag, men när jag ser på Olle som står och fingrar på sitt plastsvärd, så tycker jag plötsligt så fruktansvärt synd om honom.

-Om ett par timmar, hör jag mig själv säga samtidigt som jag tar hans hand.

-Var är de andra barnen? undrar kvinnan med lite sökande blick in i huset.

-De leker kurragömma.

-Olle är gluten- och laktosintolerant, flikar kvinnan snabbt in, ungefär som om det har med saken att göra.

Jag nickar och låser dörren samtidigt som jag ser henne prata på om ekologisk mat och rättvisemärkning på andra sidan glaset. Olle och jag går in i köket och han flackar lite oroligt med blicken efter andra barn.

-Jag bjöd inte några andra barn, säger jag till Olle.

-Jag får inte prata med främmande farbröder, säger Olle och ser lite orolig ut.

-Passar mig perfekt, det är inga som lyssnar på mig annars, svarar jag och tar fram en gigantisk skål med godis och slår mig ned vid köksbordet. Sen äter Olle godis som om det inte fanns någon morgondag och pratar oavbrutet. Han berättar om killar i klassen som retar honom, som kallar honom för saker och som vill få honom att börja gråta inför dem. För en gång gjorde han det och sedan dess har han kallats för Grin-Olle. Jag lyssnar, nickar och undrar slutligen vad han ska göra åt det? Olle gör en axelryckning. Han vet inte. Så jag lär honom några redskap för att hantera plågoandar. Pedagogiskt går jag igenom hur han kan pressa ut ögat på en motståndare med tummen, träffa rent i solar plexus, hamra in struphuvudet med undersidan av handen och slutligen - kanske det mest kraftfulla - kissa i mobbarnas skor på gympan. Jag säger att det kallas för KBT och att det är en metod för att ta sluta ta skit.

Två timmar senare kommer Olles mamma igen. Hon står i dörren och frågar febrigt Olle om han har haft kul.

-Bästa festen någonsin, säger Olle och går rakryggat ut mot en ljusare framtid.

Fjärde advent


Frukostval....ska jag ta pepparkaksmuffins med lingonglasyrtopping, chokladkaka med kokosknäcktäcke eller traditionell saffransbulle? 
Nä, jag tar alla tre, det är ju fjärde advent! 
Hade en makalöst trevlig bakpysseldag igår, limekolan och ingefärstryffeln mumsar vi på till jul.

Bakat och bakat och gjort julgodis och ätit god mat och dryckEn dag på jobbetIdag var det med viss trötthet jag gav mig iväg till dagens uppdrag. Det kostar på att vara ute på baluns, men det ger glädje och ork till själen. Det var länge sedan jag skrattade så gott som igår, så där som man nästan får kramp eller kissar på sig. Att få umgås med människor som verkligen vill en gott från hjärtat är helt underbart, så trots att sömntimmarna inte blev så många har dagen flutit på. 
Kulturella möten är något jag brinner för och en film som verkligen skildrar dessa är den helt underbara" en oväntad vänskap" Med smågodis ( ingen bio utan godis) och nedsläckt lokal blev filmen en positiv grund för diskussioner.
Mao en bra fredag än så länge. Nu sitter jag i en fåtölj med fötterna på bordet och försöker ladda batterierna med en microsömn för snart är det dags för nya trevligheter och nya möten. Bordet på restaurangen är bokat till 18 och hur kvällen slutar vet ingen, inte ens jag. Önskar mig och dig en fin kväll i gemenskap med snälla och kärleksfulla människor som vill oss väl❤️

En torsdag till i livet, tacksam❤️


FB påminner om 15 december för två år sedan, tiden går fort

Avsked är alltid mer eller mindre smärtsamma. Oftast förknippar vi det med en levande varelse, en människa eller ett djur, men även andra saker tar vi farväl ifrån.
Det kan vara ett arbete, en semesterort eller en bostad.

I dag har jag varit på gården för sista gången. I veckor, ja månader har vi tillbringat helgerna till att städa och ta bort möbler genom att sälja, skänka och åka till soptippen. Det sista alternativet är det jag gillar minst, eftersom jag är mot den konsumtionshysteri som mer och mer präglar vår vardag. Konsumera mera så blir du lycklig! Vilket skitsnack rent ut sagt.
Då vi köpte gården möblerad har det inneburit ett hårt arbete att flytta möblerna eftersom de nya ägarna inte varit intresserade av samma koncept.
Hårt slit, tunga lyft, Ajax, grön såpa, trasor, svarta soppåsar i mängd och flyttkartonger, ja ni känner säkert igen det.
Skillnaden mot tidigare flyttar är att det varit 2000 kvm att skiljas ifrån, 2000 kvm glädje, kärlek, skratt, blod, svett och tårar.
300 glasrutor att putsa....

Sedan avskedet
Hej då huset, hej då hönshuset, hej då konstgalleriet, hej då konferensen eller (Pärlplatterummet som varit arbetsnamnet) hej då stallet, hej då ladan, hej då matkällaren, hej då poolen, hej då alla blommor, hej då hagar och sädesfält, hej då lilla bäcken.
Hej då drömmar, hej då visioner, hej då stunder av glädje men också stor sorg. Kommer alltid förknippa huggkubbar med smärta och sorg som sliter hjärtat ur kroppen.
Hej då alla vackra regnbågar över ladan, hjortarnas bröl i gryningen, trevliga grannar och innerliga samtal i natten.
Hej då Vrian, hej då Västerås!

Avsked, sorg men också en insikt om att nu vänder jag blad, släpper det förgångna och öppnar händerna för framtiden!
Ullafriberg.blogg.se

Bättre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge
Verner von Heidenstam

Sjung, sjung


Nu har det varit två dagar i sångens tecken. Först en fin och stämningsfull Lucia på Skoga där jag i år var sjungande tomte. Sen gårdagens uppträdande i festlokalen Skyddsrummet inför publik som såg glada och nöjda ut. Eftersom vår sångledaren Sara var upptagen på annat håll dirigerades vi av Karl som är operasångare i vanliga fall och det funkade bra.! Idag fortsätter musiken med julsånger för såväl unga elever på fm och årsrika människor på em och sedan julfest på kvällen.
Julen känns påtagligt stark i år!
Önskar oss en fin dag

KvällsordEn riktigt trevlig lucia på er allaOrdIgår var igår, idag är idag

Efter en kväll i gemenskapen med sju varma, modiga, roliga och kloka människor känner jag stor tacksamhet.
Av de som satt runt middagsbordet kände jag bara en, de övriga var främlingar som under kvällen övergick till vänner. 
Allteftersom kvällen gick, blandades skratt och gråt i en salig blandning och även om vinet gjorde sitt var det även annat som skapade yrsel i huvudet. En sak är säker, ordspråket att en sluten hand får ingenting, en öppen hand får allt, stämmer när det gäller möten med andra. Väljer du att inte delta i diskussioner, i det sociala samspelet, i givandet och tagandet då väljer du att stå utanför. Likasom att du öppnar din famn för de nya kommande vännerna.
Det delades tokiga minnen från tonårstiden som tack och lov preskriberats sedan många år men vi kom även in på sorg och hur smärtsamt det är att gå vidare då vi av olika skäl förlorat någon eller något värdefullt. Det kan vara en älskad familjemedlem, vän eller tilliten till någon du trodde ville dig väl och det visade sig vara precis tvärtom. Efter en förlust som lämnar just bottenlös sorg är det svårt att bara ruska av sig ledsamheten och gå vidare, för självklart diarieförs alla minnen i hjärnans register. Däremot kan hjärtat efter en tid som är olika lång för var och en av oss, så sakteligen börja slå igen. Det kan ta veckor, månader eller år och det enda som är gemensamt för oss alla är att livet aldrig blir som det varit. Bättre eller sämre, men aldrig detsamma.
Det slår mig att symboliken med en skål där smeten till en sockerkaka har blandats kan liknas vid sorgeprocessen ( passande i dessa juletider då det bakas i varje stuga)
Hur mycket vi än häller ut de sista och skrapar med en sked, finns det smet kvar i bunken. Det enda redskap som kan göra det sista jobbet är det på skaft, gummerade, fyrkantiga redskapet som med några rörelser lämnar kärlet rent och tomt.
Igår tror jag fler av oss tog fram våra inre slickepotter och omsorgsfullt skrapade bort det sista av ledsamhet ur våra hjärtan, för att ge dem chansen att fortsätta slå och då förhoppningsvis, med mindre sorg för varje slag.
Önskar mig och dig en fin söndag med glädje och kärlek

Ja.....Jul strålande julTacksam över fina ord idag:)

Räven raskar över is.....vägenMysig pysselkväll

Trådar

Kärlekens liksom vänskapens band 
är vävda av trådar 
spunna på hjärtats spinnrock

Det innebär 
att varje ord eller handling 
som utgår från hat 
fungerar som sandpapper

För varje gång du sårar
dras sandpappret över tråden 
tills dess att fibrerna tunnas ut

Till slut går bandet av

Julmat på Gylldene Freden med Bellman, Taube och Cornelis närvarande

RSS 2.0