Julen är över

Julen är förbi och jag kan summera den med orden, lugn, fridfull, glädjerik men med en touch av sorg. Inte för inte är julen den högtid där många blir deprimerade och känner sig ensammare än annars. För mig som har barn är det glädje nog om jag får umgås med mina ungar en stund, om det går.
Vetskapen om att ha firat åtskilliga julaftnar som hämtade ur Fanny och Alexander, gör att jag verkligen kan känna att allt har sin tid. 
"Barnen" är vuxna och går både jour och jobbar extra natt på annan ort, vilket gör att det blir lite svårt att få till det, men det blev rätt ok.
Det blev en annorlunda men även traditionell jul där sista köttbullarna åts upp nu på kvällen. Julotta på juldagen i Seglora kyrka och middag med nyfunna släktingar/vänner på kvällen. Lutfisk idag m i trevligt sällskap.
Glädje och sorg....ja, ledsamt att inte träffa de kära som inte kunde ta ledigt från jobbet eller de som är bortresta. Den saknaden känns i hjärtat
Men som sagt, julen är över och det verkar bli en start på vintern, för jag ser snöflingorna singla ner utanför fönstret.
Tror jag ska göra mig en kopp gott te och krypa ner i bädden och lyssna på Frank Sinatra när han sjunger Ave Maria.
Godnatt så småningom

God Jul



Blodigelbo



Julmarknad på Skansen







Bedrövligt!

Även stora barn får ont i själen då de inte längre finns i sina pappors liv. Att bli sedd som främling i det hem man vuxit upp i för att någon annan flyttat in, tagit över, är sorgligt, elakt och djupt kränkande. Att bli utbytt mot andra, främmande "barn" ger djup sorg oavsett ålder. Att inte längre vara sin förälders viktigaste person skapar känslan av att vara utbytbar. Har på nära håll sett en pappa som inte har tid att fira jul med sina egna barn till fördel för de nya, vuxna barnen som blivit hans nya familj. Djupt sorgligt!

Japp



Godnatt

Det är mörkt nu, nästan svart om jag tar hjälp av persiennerna. Jag antar att det är orsaken till att jag känner mig trött rätt tidigt på kvällen och sover längre på morgonen. Det slår mig att vi går tillbaks i tiden vilket är naturligt. Förr arbetade bönderna16 20 timmar per dygnnunder sommaren då det nästan var ljust dygnet om. Vintertid blev det omvända siffror, arbete 4-6 timmar och sedan inne i stugan. Det bara föll sig, naturligt att människan anpassade sig efter ljuset. 
Sömnforskare trycker ofta på vikten av att det är just mörkt och svalt i sovrummet, tror 16-18 grader är optimalt och det passar mig.
Men trots goda förutsättningar gällande ljus och temperatur är det inte självklart att John Blund kommer. Huvudet är fullt med tankar och tungan söker sig till det hål som skapats i överkäken när jag tappade en plomb, för några veckor sedan. Men det är bara att koppla av, låta tankarna virvla runt och invänta sömnen.
Sov gott alla människobarn, livets stora hemlighet, allt blir bra
Godnatt

Vaggvisa i moll

Det finns fyra saker man inte kan få, köpa eller tvinga någon till, utan måste förtjäna.
Kärlek, förtroende, respekt o vänskap. Har man väl förtjänat ovanstående leder det till den största gåvan, rikedom som finns, tillit och trygghet.
Missbrukar man förtroendet eller smutsar ner kärleken och vänskapen genom lögner och svek, försvinner respekten och man blir den fattigaste och ensammaste människan i världen.
Godnatt alla människobarn

Att vara människa, på riktigt



En dag i Jokkmokk för fyra år sedan



Snö... 
Jag vill inte påstå att jag längtar efter kalla dagar med meterdjup snö och tjocka ishinnor på bildrutorna.
Men när jag hittar ett foto från 2011 då jag besökte Jokkmokks marknad, kan jag inte annat än fascineras av den vackra vinterbilden. Vill åka tillbaks någon gång.
Godnatt världen

Så är det



Kvällsord

Ingen människa är så rik att hen har råd att tacka nej till vänskap

Glöggfest


Hemkommen från en dag fylld av blandad kompott (äter någon kompott nu för tiden?) 
Efter en förmiddag med skrivande och annat arbete gav jag mig in till staden i mitt hjärta, där mina fina vänner bjöd på glögg och tilltugg, vilket blev en varm start på eftermiddagen. 
Oavsett vad man tycker om julen är det onekligen väldigt lätt att känna myskänslan som skapas i det nedtonade dagsljuset.
Överallt lyser lampor och ljusslingor med vita eller kulörta lyktor och visst har blygseln över alltför kitschiga dekorationer, mer och mer försvunnit. Det är lite som att man kan ursäkta sig över slöseriet, överdådet, med det faktum att julen är kort, vilket är en sanning med modifikation. 
Nåväl, efter besöket vandrade jag Drottninggatan fram och trots att det var kolossalt mycket människor, kände jag ingen stress, snarare lugn vilket förvånade mig. Kanske är det så att även stressen till slut mattas av när man levt med den under lång tid? Eller kanske är det så att lugnet före stormen egentligen är lugnet efter stormen och även gäller händelser som i sig gett stor sorg, vilket förluster av människor gör. Tänker med sorg i bröstet att det blir första julen som Jan Olof inte kommer sitta klistrad framför ett av julens bästa program, " Kan du vissla Johanna" utan får träffa Per Oscarsson i himlen. Första julen då jag inte får äta den godaste, inlagda sillen som finns.
Med Gamla stan som mål vandrade jag gatan fram och njöt av det faktum att jag inte behövde köpa någonting, utan där vägen, inte målet var mödan värt.
På galleri Cupido ställde min gamla skolkompis från grundskolan, Ulrika Thoren ut sina alster och det var intressant att se hur hon använt tekniken emaljering i sina konstverk. Lika intressant var det att där stod vi, två elvaåriga flickor i två medelålders kvinnors kroppar och var tillbaks på sjuttiotalet.
Efter ett avslutande besök på julmarknaden kändes en viss mättnad att trängas med människor så det bar hemåt.
Nu sitter jag och lyssnar på Billie Holliday och har en rykande kopp glögg framför mig. 

Säger som Jacob Dalin, 


Skål ta mig fan!



  


Kvällsord

Godhet är det språk som de döva kan höra och de blinda kan se
Mark Twain

Glädjen att sjunga

Hosianna Davids son osv.. 
Att sjunga är glädjerikt och att sjunga med andra är om möjligt, ännu mer glädjefyllt.
Det är en speciell känsla att höra sin egen stämma blandas med andras och en speciell känsla att bara höra sin egen röst.
Jag har alltid sjungit, både i skolans kör, kyrkokör, Kristoffersskolans kör och solo. Jag har sjungit jazz med Andy och blues med Heléne, sjungit ensam i skogen på Ingarö, i duschen och i tunnlarna under E18 och E4an. Jag har i förtvivlan och i längtan efter separationer sjungit Gabriellas sång, högt i min ensamhet, som törst efter tröst.
Men nu, om en stund, ska jag träffa några andra sånglärkor eller ruggugglor och sjunga. Det är som en blinddate där jag bara vet adress och portkod, samt det faktum att vi som samlas tycker att sjunga och det räcker för mig.

Önskar er en fin kväll med  texten till Gabriellas sång av Py Bäckman som givit tröst och kraft när jag behövt


Det är nu som livet är mitt
Jag har fått en stund här på jorden
Och min längtan har fört mig hit
Det jag saknat och det jag fått

Det är ändå vägen jag valt
min förtröstan långt bortom orden
Som har visat en liten bit
Av den himmel jag aldrig nått

Jag vill känna att jag lever
All den tid jag har
Ska jag leva som jag vill
Jag vill känna att jag lever
Veta att jag räcker till

Jag har aldrig glömt vem jag var
Jag har bara låtit det sova
Kanske hade jag inget val
Bara viljan att finnas kvar

Jag vill leva lycklig för att jag är jag
Kunna vara stark och fri
Se hur natten går mot dag

Jag är här och mitt liv är bara mitt
Och den himmel jag trodde fanns
Ska jag hitta där nånstans

Jag vill känna att jag levt mitt liv

Älgarnas nattmarch



Hörde på radion att älgarna på Nybroplan skulle namnges.
Efter åtskilliga förslag på namn från kungafamiljen ( skogens konung ni vet) ringde en herre in med förslaget Zlatan med motivationen att han är kungen på plan ( Nybroplan:)

Sov gott alla älgbarn 

Kloka ord



RSS 2.0