❤❤🌻

Skriv inläggstext 

Två totempålar

Skriv inläggstext 

Tankar

Igår en dag i eftertanke och tacksamhet. I dag har jag pratat om bemötande och under föredraget visat på självklara paralleller med det gröna, växandet. Som man sår får man skörda, komma på grön kvist osv
Eftersom hela dagen var vikt åt ämnet bemötande, var även Charlotte Ohlson Bresciani på plats och berättade om sin situation.
Jag var djupt tagen efteråt, att hamna under sin bil med följd att bli förlamad, för att rädda sin son som satt i bilen då den kom i rullning måste varit fruktansvärt. Livet kan verkligen förändras på en sekund....
På hemvägen såg jag hasselns tydliga han och honblommor, de rosa tofsarna och de gula hängena och förstod att underverk sker, varje dag.

Och det växer....👏


Fredagsmys

Skriv inläggstext 

Torsdag

Torsdag, hallarna, inköp, blomsterarrangemang, trädgårdscafe med tema omplantering, kulturmöte, kundmöte, planering, middag, musik, vänskap, längtan, skratt och gråt. 

Tisdag

Idag har livet känts lite som att vistas i en glaskupa. När omskakande saker sker är det sällan vi är förberedda.
Om gårdagen var en gryta av sorg och glädje där den avslutande middagen på Melanders fisk i trevligt sällskap, fungerade som tröst, har dagen idag varit en blandning sinnesstämningar. 
Långa telefonsamtal om kommande uppdrag, begravning och på kvällen repetitioner med musiker inför söndagens konsert. 
Begravningen var slutet på en fjorton år lång vänskap som för alltid kommer lämna spår hos mig. 

För första gången gjorde jag en speciell begravningsdekoration med baktanke, en samling påskblommor i en korg. Efter begravningen, på väg ut ur kapellet lyfte jag upp korgen och gav gästerna varsin kruka teet a teet, påskliljor i miniformat. Tanken var att de skulle planteras i trädgården eller på balkongen och därmed påminna om personens liv varje vår de blommade och jag tror det var uppskattat. 
Nu börjar ögonlocken sluta sig och sömnen kommer smygandes. Godnatt, i morgon är en annan dag

Skriv inläggstext 

Så ett frö för glädje

Skriv inläggstext 

I väntans tider

Skriv inläggstext 

Tankar i vargtimmen

Jag har aldrig förstått det där med skilda sovrum. Är det inte nu, i vargtimmen som man vill höra den Andres andning, kila in foten mellan den Andres vader, lägga handflatan mot den Andres rygg och hålla om den Andre samtidigt som varandras händer knäpps i en gemensam outtalad bön. 

Arboristen i arbete

Skriv inläggstext 

Alla

Skriv inläggstext 

Godnatt

Ett foto, ett minne.

We have plenty of hot water, stod det på skylten till badrummet, med avsikten att visa hotellets nivå.
Med nöd och näppe hade kanske en stjärna kunnat delas ut, om hoteljuryn haft en bra dag och det var fredag efter lunch, då mättnaden i magen var behaglig och helgen stod inför dörren. Men det var på gränsen.

Vi befann oss i Miami och det hade snart gått tre månader sedan vi började vår bilfärd från Los Angeles.
Tolv delstater, fyra indianreservat, Grand Canyon, Las Vegas, Graceland, Mardi Gras i New Orleans och hundratals andra upplevelser hade lagts till i minnets register där även våra natthärbärgen fanns med.
Hotellen och motellen vi sovit på hade ett snitt på 2 stjärnor och oftast stannade vi bara en natt. 90 dagar och 60 hotel blev slutsummeringen.
Men den här natten tillbringade vi i vägglössens, kackerlackornas och fuktens paradis i Miami, staden med vilsna själar och byggnader av plastig betong i pastellfärger.
Heltäckningsmattan var fuktig och fantasin skenade iväg i bilder om kroppsvätskor av olika sorter. Luften stod stilla eftersom air kondition apparaten led av KOL och bara stötvis pustade ut ljummen luft. 

Men trots det, strömmade ljuset igenom den trasiga gardinen och vetskapen om att det fanns gott om varmt vatten gjorde att natten blev lugn och sömnen fylld av drömmar. 
Precis som jag hoppas natten blir idag.
Godnatt alla människobarn, i morgon är en ny dag. 
Sov gott!

.

:)

Skriv inläggstext 

Godnatt

Skriv inläggstext 

Diciplin

Tisdagsmorgon och en dag som innebär diciplin. Vissa saker har tyvärr en förmåga att ha en väldigt lång transportsträcka från hjärnan till handling och det beror inte på att det är tråkiga saker, tvärtom det kan vara hur roligt och kreativt som helst. Men just det att ordet MÅSTE finns med gör att det blir svårt.


Självklart är det många saker som är måsten i livet. Tandläkarbesök, bilbesiktningar, sömn m.m, men även administrativt arbete som innebär tid bland papper och datorer. Det är då disciplinen måste till, som tvingar mig att sitta ner och försöka trycka tillbaks zombien inom mig. Den där varelsen som stirrar rakt fram med oseende ögon och hjärnan tagit semester och är på något trevligare ställe. Vad som är trösterikt i det hela är att ibland händer det, något i dokumentet framför dig tänder ljuset i ögonen och efter ett tag kryper hjärnan in i kraniet igen, förhoppningsvis utvilad efter sin ledighet.
Snart är klockan åtta och då är det dags!
Önskar er alla en strålande dag

Ja....tyvärr....

Skriv inläggstext 

Godnatt

Skriv inläggstext 

Söndagsmys

Skriv inläggstext 

Kom och lyssna på mig och min kära sånggrupp/kör!

Skriv inläggstext 

Fredagsmys

Skriv inläggstext 

Trädgårdscafe

Varje tisdag är det trädgårdscafe som jag berättat vid tidigare tillfällen. Det är alltid lika roligt mennibland liksom glittrar det till lite extra. De tre senaste gångerna har temat varit poesi, kloka ord från fårUlla och idag slottsträdgårdar. Eftersom allt ( nåväl nästan allt) är kopplat till natur och trädgård blir det en bredd som är intressant och jag känner alltid stor glädje varje gånghem efter ett    Men tillbaks till får Ulla ( ett café.

Middag vid solkparken

Skriv inläggstext 

Kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen och det är egentligen bedrövligt att det behöver finnas en sån. Eller kanske tvärtom, att vi ser det som en dag att fira kvinnan liksom vi kan ha en dag och fira mannen? Tyvärr är det ju så att man måste vara blind och döv om man inte ser att det fortfarande är en fruktansvärd skillnad på kvinnor och mäns situation i världen. Överallt finns kvinnor som är tvungna att förnedra sig sig genom prostitution, tvångsgifte och annan form av slaveri, för att ha råd med mat, skolgång för sina barn och i vissa fallen lyxig tillvaro som tror att de kan köpa lycka. Naturligtvis är  inte så och det vet vi nog alla. Lycka är en känsla av värme och kärlek, glädje och gemenskap och sist men inte minst, känslan att varaen god människa. Jag är övertygad om att onda människor oavsett kön, inte kan uppleva riktig lycka.. 

men idag är det min och alla andra kvinnors dag och jag sänder en tanke till mina systrar världen över. 
Önskar alla en fin dag!

Dags för bokslut....snart

Skriv inläggstext 

Söndagskväll

En magisk kväll i Eric Ericssonhallen,  lugn och känslofull performance med Marina Abramovic, lycklig!

Tack

Att kunna gå rak i ryggen genom livet och känna stolthet över vetskapen om att inte ha skadat någon människa medvetet, ger  tillfredställelse och lycka. Tack mamma och pappa för att jag fått de värderingar jag fått!

😊

Skriv inläggstext 

Tack🌿

Fredag och det börjar ljusna utanför fönstret. Jag ligger i sängen och tänker på en person som lämnade jordelivet för några dagar sedan.

Vissa personer lämnar avtryck i hjärtat mer än andra och han var en sån människa. Jag har aldrig träffat någon som ens varit i närheten av att vara så allmänbildad, intelligent, uppmärksam på ljud, ja, listan kan göras lång. Men jag har heller aldrig träffat någon med en så stor sorg.

Efter alla åratal av samtal har jag fått ta del av en värld av ensamhet, pennalism, mobbning på en nivå som många gånger fått mig att nästan tappa tron på människorna.

Mitt eget liv har stått i stor kontrast och vi samtalade ofta om vad det är som gör att vi formas till dem vi blir.
Idag känner jag stor tacksamhet att fått ha ynnesten att lära känna honom. Tack🌿❤

🌿

Trevlig frukost på arbetet:🌻

🌺

Bronnie Ware är en sjuksköterska och har länge arbetat med palliativ vård, eller som det också kallas; vård i livets slutskede. Hon spenderade mellan tre till tolv av dessa människors sista veckor och delade, enligt henne, fantastiska och speciella ögonblick.

Bronnie berättar hur dessa människor växte väldigt mycket då de stod inför sitt eget slut. Hon lärde sig att aldrig undervärdera någons kapacitet att växa som människa. Vissa personers förändringar var helt enkelt fenomenala. Alla gick igenom olika känslor som förnekelse, rädsla, ilska, ångest, mer förnekelse och till slut accepterande. Varje patient till Bronnie hittade sin frid innan de lämnade oss, varenda en av dem.

Bronnie frågade sina patienter om de hade någon ånger eller om det var något de skulle gjort annorlunda. Gemensamma teman dök upp igen och igen. Här kommer listan på de fem mest vanliga:


Det här var det vanligaste att ångra. När personer inser att deras liv snart är över och kollar tillbaka ordentligt på allt, då är det enkelt att se hur många drömmar som inte blivit uppfyllda. De flesta personer hade inte ens uppfyllt en halv dröm och var tvungen att dö med vetskapen att det var på grund av val de gjort, eller inte gjort.
Det är väldigt viktigt att försöka nå åtminstone några av sina drömmar på vägen. När man tappar hälsan är det ofta för sent.

dodsbadd1


Det här kom från alla manliga patienter som Bronnie arbetade med. Många missade sina barns uppväxt och deras partners närhet och kamratskap. Kvinnor pratade också om detta, men eftersom de flesta var från en äldre generation hade de inte varit ansvarig för att försörja familjen. Alla män som Bronnie pratade med ångrade detta bittert och all tid de lagt på jobbet. 

dodsbadd2


Många valde att inte berätta om sina åsikter och känslor för att komma överens med andra. Som ett resultat fick de nöja sig med en medioker existens och aldrig fullkomligt bli den person de skulle kunna bli. Många utvecklade sjukdomar som relaterade till den bitterhet och avsky som kom till följd av detta.

dodsbadd3

Det går inte alltid att kontrollera andras reaktioner. Men, även om andra människor i ett första läge reagerar om du förändrar hur du beter dig genom att vara uppriktig, så påverkar det i slutändan relationen till en hälsosammare nivå. Om inte så avslöjar det snarare en ohälsosam realtion, oavsett så vinner man.


Oftast upptäckte inte patienterna vikten av gamla vänner först den absolut sista tiden, vilket gjorde det väldigt svårt att finna äldre vänner. Många hade blivit så fast i sitt eget liv att de låtit fantastiska relationer sina ut över tiden. Det var många som djupt ångrade att de inte gav vänskap den tid den behövde. Alla saknar sina vänner när de ligger på dödsbädden.

dodsbadd4

Bronnie förklarar att det är vanligt att i ett hektiskt liv så är det lätt att släppa på vänrelationer. Men när man ska möta döden så faller de fysiska delarna av ens liv bort. Det är sällan pengar eller status som spelar någon roll i slutändan. Att få ordning och klart med ekonomi är oftast för att göra det enkelt till sina nära efterlevande. Oftast var många för dåliga för att ordna detta, allt handlade i slutändan om kärlek och relationer. Det är allt som är kvar de sista veckorna.


Denna var enligt Bronnie överraskande vanligt förekommande. Många insåg inte först i slutet att lycka är ett val. De hade fastnat i gamla vanor och spår. Ofta var det ”bekvämligheten” av något bekant som tog över känslorna, och det fysiska livet. Rädsla för förändring fick dem att låtsas mot dem själva och andra att de var nöjda. Men på insidan så längtade alla efter att skratta ordentligt och få lite mer ”fånigheter” i livet igen.

dodsbadd5

Bronnie avslutar med att berätta:
När man ligger på dödsbädden så är vad andra tycker om dig väldigt långt från dina tankar. Hur fantastiskt vore det inte att kunna släppa taget och le igen, långt innan man dör.
Livet är ett val. Det är ditt liv. Välj medvetet, välj smart, välj ärligt. Välj glädje.

Bronnie har efter detta skrivit en bok om hur allt detta har förändrat hennes liv genom att leva med detta i åtanke. Inlägget finns att läsa i sin helhet här.

Om Bronnie Ware: Bronnie Ware är en författare, inspirerande talare och låtskrivare från Australien som arbetade flera år åt döende i deras hem. Hennes bok ”De fem saker människor ångrar mest på dödsbädden – ett liv förändrad av de kära avresande”, delar ännu mer inspiration och visdom från människor i sin sista stund i livet, och hur Bronnies eget liv förändrades genom detta. Den finns tillgänglig över hela världen, översatt på 27 språk. www.bronnieware.com

värt att dela vidare. Särskilt med tanke på att vi går mot en allt mer materiell värld där det mesta kretsar kring pengar. 

Publicerad av Newsner Familj

🌿

Skriv inläggstext 

RSS 2.0