đŸŒș

Bronnie Ware Àr en sjuksköterska och har lÀnge arbetat med palliativ vÄrd, eller som det ocksÄ kallas; vÄrd i livets slutskede. Hon spenderade mellan tre till tolv av dessa mÀnniskors sista veckor och delade, enligt henne, fantastiska och speciella ögonblick.

Bronnie berÀttar hur dessa mÀnniskor vÀxte vÀldigt mycket dÄ de stod inför sitt eget slut. Hon lÀrde sig att aldrig undervÀrdera nÄgons kapacitet att vÀxa som mÀnniska. Vissa personers förÀndringar var helt enkelt fenomenala. Alla gick igenom olika kÀnslor som förnekelse, rÀdsla, ilska, Ängest, mer förnekelse och till slut accepterande. Varje patient till Bronnie hittade sin frid innan de lÀmnade oss, varenda en av dem.

Bronnie frÄgade sina patienter om de hade nÄgon Änger eller om det var nÄgot de skulle gjort annorlunda. Gemensamma teman dök upp igen och igen. HÀr kommer listan pÄ de fem mest vanliga:


Det hÀr var det vanligaste att Ängra. NÀr personer inser att deras liv snart Àr över och kollar tillbaka ordentligt pÄ allt, dÄ Àr det enkelt att se hur mÄnga drömmar som inte blivit uppfyllda. De flesta personer hade inte ens uppfyllt en halv dröm och var tvungen att dö med vetskapen att det var pÄ grund av val de gjort, eller inte gjort.
Det Àr vÀldigt viktigt att försöka nÄ Ätminstone nÄgra av sina drömmar pÄ vÀgen. NÀr man tappar hÀlsan Àr det ofta för sent.

dodsbadd1


Det hĂ€r kom frĂ„n alla manliga patienter som Bronnie arbetade med. MĂ„nga missade sina barns uppvĂ€xt och deras partners nĂ€rhet och kamratskap. Kvinnor pratade ocksĂ„ om detta, men eftersom de flesta var frĂ„n en Ă€ldre generation hade de inte varit ansvarig för att försörja familjen. Alla mĂ€n som Bronnie pratade med Ă„ngrade detta bittert och all tid de lagt pĂ„ jobbet. 

dodsbadd2


MÄnga valde att inte berÀtta om sina Äsikter och kÀnslor för att komma överens med andra. Som ett resultat fick de nöja sig med en medioker existens och aldrig fullkomligt bli den person de skulle kunna bli. MÄnga utvecklade sjukdomar som relaterade till den bitterhet och avsky som kom till följd av detta.

dodsbadd3

Det gÄr inte alltid att kontrollera andras reaktioner. Men, Àven om andra mÀnniskor i ett första lÀge reagerar om du förÀndrar hur du beter dig genom att vara uppriktig, sÄ pÄverkar det i slutÀndan relationen till en hÀlsosammare nivÄ. Om inte sÄ avslöjar det snarare en ohÀlsosam realtion, oavsett sÄ vinner man.


Oftast upptÀckte inte patienterna vikten av gamla vÀnner först den absolut sista tiden, vilket gjorde det vÀldigt svÄrt att finna Àldre vÀnner. MÄnga hade blivit sÄ fast i sitt eget liv att de lÄtit fantastiska relationer sina ut över tiden. Det var mÄnga som djupt Ängrade att de inte gav vÀnskap den tid den behövde. Alla saknar sina vÀnner nÀr de ligger pÄ dödsbÀdden.

dodsbadd4

Bronnie förklarar att det Àr vanligt att i ett hektiskt liv sÄ Àr det lÀtt att slÀppa pÄ vÀnrelationer. Men nÀr man ska möta döden sÄ faller de fysiska delarna av ens liv bort. Det Àr sÀllan pengar eller status som spelar nÄgon roll i slutÀndan. Att fÄ ordning och klart med ekonomi Àr oftast för att göra det enkelt till sina nÀra efterlevande. Oftast var mÄnga för dÄliga för att ordna detta, allt handlade i slutÀndan om kÀrlek och relationer. Det Àr allt som Àr kvar de sista veckorna.


Denna var enligt Bronnie överraskande vanligt förekommande. MĂ„nga insĂ„g inte först i slutet att lycka Ă€r ett val. De hade fastnat i gamla vanor och spĂ„r. Ofta var det ”bekvĂ€mligheten” av nĂ„got bekant som tog över kĂ€nslorna, och det fysiska livet. RĂ€dsla för förĂ€ndring fick dem att lĂ„tsas mot dem sjĂ€lva och andra att de var nöjda. Men pĂ„ insidan sĂ„ lĂ€ngtade alla efter att skratta ordentligt och fĂ„ lite mer ”fĂ„nigheter” i livet igen.

dodsbadd5

Bronnie avslutar med att berÀtta:
NÀr man ligger pÄ dödsbÀdden sÄ Àr vad andra tycker om dig vÀldigt lÄngt frÄn dina tankar. Hur fantastiskt vore det inte att kunna slÀppa taget och le igen, lÄngt innan man dör.
Livet Àr ett val. Det Àr ditt liv. VÀlj medvetet, vÀlj smart, vÀlj Àrligt. VÀlj glÀdje.

Bronnie har efter detta skrivit en bok om hur allt detta har förĂ€ndrat hennes liv genom att leva med detta i Ă„tanke. InlĂ€gget finns att lĂ€sa i sin helhet hĂ€r.

Om Bronnie Ware: Bronnie Ware Ă€r en författare, inspirerande talare och lĂ„tskrivare frĂ„n Australien som arbetade flera Ă„r Ă„t döende i deras hem. Hennes bok ”De fem saker mĂ€nniskor Ă„ngrar mest pĂ„ dödsbĂ€dden – ett liv förĂ€ndrad av de kĂ€ra avresande”, delar Ă€nnu mer inspiration och visdom frĂ„n mĂ€nniskor i sin sista stund i livet, och hur Bronnies eget liv förĂ€ndrades genom detta. Den finns tillgĂ€nglig över hela vĂ€rlden, översatt pĂ„ 27 sprĂ„k. www.bronnieware.com

vĂ€rt att dela vidare. SĂ€rskilt med tanke pĂ„ att vi gĂ„r mot en allt mer materiell vĂ€rld dĂ€r det mesta kretsar kring pengar. 

Publicerad av Newsner Familj



Kommentarer


Kommentera inlÀgget hÀr:


Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0