Hela texten:)

I dag är det midsommarafton och alla har vi minnen från denna ljusets största högtid, minnen som kryper fram när sommaren har fått fotfäste.

Barndomen med blomsterplockning, fästingplockning och  kransar i håret, glädje och dans kring majstången. fantasifulla lekar där skogens väsen var starkt närvarande i den ljusa natten. 
Skattjakt efter enkronor som kilats in i tallarnas bark
Därefter tonårstiden, med båtresa till Möja, ön dit ALLA åkte med blodet rusandes i kroppen av kärlek och vin. Trånga svettiga tält med fniss och tröstande ord om att " Vi kommer ju aaaldrig träffa "dom" igen, när kinderna färgats röda av generande minnen.

Midsommarbröllop i Ingarö kyrka med fest i dagarna tre, innehållandes allt som hör ett riktigt skärgårdsbröllop till,  kärlek, god mat och dryck, vänner, samt ett och annat litet slagsmål....
Att måsarna kalasade på nattens vickning, Janssons frestelse blev bara en påminnelse om att havet var nära. Övernattande gäster med sju nyfunna kärlekar under kudden.

Småbarnsåren med förväntansfulla små svettiga händer, som möts i ringdanser där grinolle och räven som överraskar grisen avlöser varandra. Röda jordgubbsmunnar och tillfredställelse över att köttbullar och prinskorvar hittas bland de olika sillarna. Bad i den svarta tjärnen när dag går över i natt, lek med kusiner i fantasins värld. 

Tiderna förändras, liksom sammanblandningen av de som firar tillsammans, vilket inneburit  spännande lekar för alla barn som blivit vuxna, om än bara i passet.
Cross med minimotorcyklar över lingonrisbeklädda tuvor, radiostyrda helikopters, bastubad och sång och musik natten lång.

Midsommarnattens förväntan som dansar till dragspelstonerna av drömmen om Elin, under årets längsta dag, eller kortaste natt finns dock kvar hos många.
Sju olika sorters blommor under kudden med drömmar av människor med icke skönjbara ansikten.
Sill, gräslök, gräddfil, färskpotatis och en liten snaps därtill. Jordgubbar som dom är eller med grädde eller glass. Minnen av dofter, smaker men framförallt känslor.

Kärlek, åtrå, vänskap och ensamhet blir påtagligt starkare för den ensamme, då alla umgås i goda vänners lag eller i en tvåsamhet med älskog i den ljusa sommarnatten. För visst är det så att många barn avlas under midsommarnatten, vilket det gamla talesättet om  att midsommarnatten inte är lång men sätter sju och sjuttio vaggor igång, är en beskrivning av.

I dag är det midsommarafton och hur ni än firar, i sällskap med andra eller er själva önskar jag er ett fint dygn.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0