🌿

LĂ€mnade  (null)

Dalarna trött, men nöjd. Det Àr verkligen vÀldigt speciellt att umgÄs intensivt med mÀnniskor man aldrig trÀffat förut och som ska fÄ ta del av de kunskaper som man har. Inte utan att jag ibland kÀnner mig som björnen Baloo nÀr han sÀger "jag ska lÀra dig allt jag kan" för det försöker jag verkligen göra.
Att förelÀsningssalen hade en vÀldigt vacker vÀggmÄlning, toaletterna gav tips om hur man tvÀttar hÀnderna ordentligt och den vackra kyrkogÄrden bar pÄ levnadsöden som pÄ flera sÀtt berörde mig, bekrÀftade Äterigen att varje dag ger ett nytt minne.
Fascinerad över att gravstenen som var lik en runsten fÄtt plats pÄ en kristen kyrkogÄrd samt den tragiska berÀttelsen om dess bakgrund gjorde att jag sökte information pÄ nÀtet och fann detta, fascinerad lÀsning!

Geocache Description:

Denna sorgliga berÀttelse handlar om bruksförvaltaren Reinhold Gahn och hans familj. Den stora familjen flyttade 1876 till Nya HerrgÄrden, med sina sex barn. Det fanns ytterligare tvÄ söner, Jakob och Henrik men de bodde och studerade pÄ andra orter. Hösten 1879 gick en difteriepidemi över bygden och den tog 13 barns liv i Norn. Familjen Gahn drabbades sÀrskilt svÄrt, dem förlorade alla sina hemmavarande barn inom loppet av sex veckor mellan december 1879 och januari 1880. TvÄ barn överlevde, Jakob som studerade i Norrköping och Henrik, som studerade i Uppsala. Henrik var pÄ vÀg hem för att fira jul, men hejdades ute pÄ isen och fick inte komma hem, tack vare det överlevde han. Allt detta Àr dessvÀrre sant och inte skröna.

Skrönan eller vad som berÀttades sedan Àr följande. PÄ den tiden gick sÄ kallade "bandkullor" runt och sÄlde vÀvda band för att fÄ lite tillskott till försörjningen pÄ hösten och vintern nÀr det inte fanns annat jobb att tjÀna pengar pÄ.

En sÄdan bandkulla kom Àven till familjen Gahn pÄ sensommaren 1879, men Gahn var inte snÀll utan jagade ivÀg henne och till och med bussade hundarna pÄ henne. "Det skulle du aldrig ha gjort" skrek bandkullan nÀr hon sprang undan hundarna. NÀr Gahn gick tillbaka till huset och in pÄ sitt kontor lÄg en orm pÄ hans skrivbord. Följande vinter kom difteriepidemin till bygden och hans barn drabbades och dog.

Reinhold Gahn var övertygad om att det var bandkullans förbannelse som drabbade hans familj och valde dÀrför en orm som symbol till barnens gravsten. Det berÀttas ocksÄ att de sju sammanvÀxta björkarna utanför Nya HerrgÄrden, Àr en symbol för de sex barnen som dog. Björkarna kanske planterades eller bara började vÀxa upp av sig sjÀlv, det Àr ingen som vet, och hÀr slutar skrönan!

Vad som dÀremot Àr sant att gravvÄrden finns och kan beskÄdas i Hedemora kyrkogÄrd. PÄ framsidan av stenen Àr en orm inristad som biter sig sjÀlv i stjÀrten och i ormens kropp Àr barnens namn och dödsdatum inristad. Alla barnen, utom Jakob, ligger begravda pÄ Hedemora kyrkogÄrd. GravvÄrden var ganska originell och vÀckte stor uppseende pÄ sin tid. Hedemora kyrkostÀmma kunde inte godkÀnna utformningen av stenen, varför Gahn blev instÀmd till tinget, stenen skulle bort, men den stÄr kvar Àn i dag.


Kommentarer


Kommentera inlÀgget hÀr:


Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0