Mycket gott av granskott!
Granskottssirap
Plocka granskott som Àr ungefÀr en fingernagels storlek. Varva skotten med rÄsocker i en glasburk, vartannat lager skott, vartannat socker sÄ du har ungefÀr lika stor mÀngd av vardera ingrediens. Skruva pÄ locket och stÀll burken i ett fönster som vetter mot vÀst eller öst. LÄt stÄ i 3-4 veckor. Skaka och vÀnd pÄ burken varje dag. NÀr skotten tappat fÀrgen och sockret smÀlt Àr sirapen klar. Sila av och hÀll pÄ mörk glasflaska.
Sirapen hÄller i drygt ett Är och ska förvaras i kylskÄp och Àr fantastiskt god pÄ glass, pannkakor eller ringlad över en sallad. Naturligtvis passar den Àven bra till en god och smakrik ost. Prova Àven att byta ut sockret mot muscovadosocker. LÀgg gÀrna till nÄgra limeskivor eller fÀrsk ingefÀra.
En variant av granskottsirap
Koka 200 g spÀda granskott med 1 l vatten i 10 minuter.
Sila av granskotten och koka upp avkoket. TillsÀtt 1 kg socker under omrörning och koka sakta till sirapskonsistens. HÀll pÄ rena glasburkar och förvara svalt eller i burkar i frysen.
Syltade granskott
1 liter granskott
1 liter vatten
1 dl vitvinsvinÀger
500 gram socker
Âœ dl rosĂ©peppar
Plocka granskotten nÀr de Àr spÀda, ljusgröna och 2-3 cm lÄnga. Blanda lagen. LÀgg i granskotten och sjud försiktigt (lÄt det inte koka) cirka 10 minuter. HÀll upp granskotten i glasburkar. Smakar mycket bra som tillbehör till till kött eller fisk!
HÄllbarhet: minst 3 mÄnader i kylskÄp.
Picklade granskott
1,5 l granskott
5 dl Àttika
1 l socker
1,5 l vatten
Koka upp Àttikslagen och slÄ pÄ granskotten, förvara svalt i kyl.
Granskottsdricka
2 liter ljusgröna granskott
1 skivad citron
1 liter vatten
1 liter socker
1 msk citronsyra
Rensa granskotten frÄn skrÀp. LÀgg dem i en rostfri kastrull eller bunke. TÀck skotten med en skivad citron. Koka upp vatten, socker och citronsyra. HÀll den kokande lagen över granskotten. LÄt stÄ kallt och dra i 2-3 dygn. Sila av drycken genom en silduk. HÀll pÄ plastflaskor och frys in det som inte gÄr Ät pÄ en gÄng. Ger ca 2 liter dryck.
Granskottsglass
4 dl grÀdde
1 dl honung
4 Àggulor
3 dl spÀda granskott
HÀll grÀdden i en kastrull och lÄt koka upp. Vispa ihop Àggulor och honung och tillsÀtt lÄngsamt grÀdden i Àgg- och honungsblandningen. HÀll tillbaka blandningen i kastrullen och vÀrm försiktigt under omröring tills den börjar tjockna. Ta bort kastrullen frÄn plattan. Kör smet och granskott i en mixer och blanda tills det Àr en slÀt massa. LÄt blandningen svalna i kylskÄp under nÄgra timmar eller över natten. Frys smeten i glassmaskin.
Granskotts glass (Rawfood)
3 dl cashewnötter
1 dl granskott, nyplockade
1 msk kokosolja, flytande
1- 2 msk honung
1-2 krm spirulina
Citronsezt frÄn 1/2-1 citron
1-2 dl vatten
Mixa cashewnötter med övriga ingredienser, börja med 1 dl vatten och spÀd efterhand om det behövs. Mixa tills smeten blir slÀt och len. Frys in i glassformar eller i en skÄl. Fryser du in den i en skÄl och vill forma till kulor, ta fram och halvtina, gör kulor och frys om.