🌿💕🌿

Efter ett par dagar i slutet av vardagsveckan dÄ jag var ynklig (som mÄnga i vinterkrÀksjukan och influensans tider) behövdes pÄfyllnad och kraft. Jag Àlskar att fylla pÄ min sjÀl med nÀring i olika former som kultur, natur, och kÀrleksfulla möten mÀnniskor emellan. Andra fÄr glÀdje av att följa OS eller andra idrottsevenemang, titta pÄ tv eller handla/konsumera och som tur Àr vi alla olika. SjÀlv Àr jag en mix av mÄnga saker, men sport eller shoppingturer hör inte till det som ger kraft till mig.

Helgen som gĂ„tt blev en blandning av bĂ„da saker, födelsedagsfika hos 90 Ă„riga John, lunch med en kĂ€r vĂ€n, vernissage och som pulshöjande avslut, umgĂ€nge med Ă€lskade barnbarnet Vida och hennes förĂ€ldrar. Vilken gĂ„va att fĂ„ följa hennes utveckling och verkligen fĂ„ knyta band med en ny liten mĂ€nniska. Vill inte missa nĂ„gonting! ♄

Hur som helst var det  Ă€ven promenad och vernissage.

VĂ€nnen som var med Ă€r inte sĂ„ van att ta del av kulturevenemang men nyfiken och positiv till det som Ă€r nytt, en egenskap jag vĂ€rdesĂ€tter högt. Finns det nĂ„got trĂ„kigare Ă€n mĂ€nniskor som Ă€r negativa till det mesta som Ă€r nytt och okĂ€nt som nya matrĂ€tter, upplevelser, musik, mĂ€nniskor  m.m ?

NÀr jag skulle förklara vad det innebar med vernissage blev det Àven lite ny kunskap för mig, lÀs och lÀr om du har lust.


"Vernissage Àr en öppningsceremoni för en konstutstÀllning. Ordet Àr franska och betyder "fernissning, lackering" och kommer frÄn den tiden dÄ konstnÀrerna fernissade sina mÄlningar, nÀr de gjorde detta precis innan öppningen av en utstÀllning luktade det fernissa om utstÀllningslokalen, dÀrav namnet.

Det Àr kutym att galleristen och konstnÀren, i god tid före vernissagen, sÀnder ut en inbjudan i form av ett vernissagekort eller e-post till sina besökare. Vid förhandsvisning och vernissage serveras ofta dryck sÄsom vin eller öl och diverse tilltugg.Vill du gÀrna gÄ pÄ vernissage men Àr osÀker pÄ vad som gÀller? HÀr följer nÄgra tips:

1. Du behöver inte ha en personlig inbjudan. Alla Àr vÀlkomna, sÀrskilt barn!
2. Du behöver inte kÀnna konstnÀren eller galleristen.
3. Det kostar inget intrÀde och du behöver inte ha med blommor eller present.
4. Du kan stanna valfri tid, en minut eller hela vernissagetiden.
5. Du behöver inte vara finklÀdd.
6. Du fÄr smaka pÄ snacksen och ta ett glas vin, Àven om du inte kÀnner konstnÀren eller galleristen.
7. Du behöver inte köpa nÄgot. Om du vill köpa nÄgot, tala med galleristen.
8. Prata gĂ€rna med konstnĂ€ren eller galleristen men ta inte upp deras tid för lĂ€nge – de vill mingla och hinna prata med sĂ„ mĂ„nga som möjligt. Om du inte vill prata med en kotte, Ă€r det helt ok ocksĂ„!
9. Röd prick intill ett konstverk betyder att det Àr sÄlt. Grön prick betyder att nÄgon Àr intresserad att köpa men vill fundera pÄ saken. Om du ocksÄ Àr intresserad, kan du be galleristen om att fÄ en grön prick, och du stÀlls i kö. Det kan finnas mÄnga gröna prickar intill verken men bara en röd.
10. Sammanfattningsvis, kÀnn inga krav! Och kom ihÄg: konstnÀren Àr tacksam över din blotta nÀrvaro.

Det bĂ€sta med vernissage: det Ă€r en trevlig och social tillstĂ€llning, du fĂ„r veta mer om konsten nĂ€r den ofta presenteras av gallerist eller konstnĂ€r i början av vernissaget, du fĂ„r första tjing pĂ„ inköp och du fĂ„r chans att trĂ€ffa konstnĂ€ren. SĂ„ tveka inte – gĂ„ pĂ„ vernissage!


KiN

KonstnÀrer i Norrbotten (null)


(null)


(null)


(null)




Kommentarer


Kommentera inlÀgget hÀr:


Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0