Berberis

Må vara taggig och jävlig, men vacker som en höstbrasa är den och användbar likaså.  De torkade berberisbären används i det iranska och afghanska köket. Bären har en frisk och syrlig smak. Färska bär används till sylt, saft och gelé. Bären används också i det nordindiska och ryska köket.


Både ved och rötter har använts för färgning av tyg för att erhålla olika nyanser av gult.  Bären, som innehåller stora mängder c-vitamin har tidigare kommit till användning inom medicinen. Barken påstås vara aptitstegrande, stärkande, febersänkande och livmodersammandragande.

Använda delar av växten är rot- och stambark samt frukter. Aktiva substanser är alkaloider som berberin, jatrorrhizin, columbamin, palmatin, berbamin och oxyacanthin. Källa Wikipedia (null)




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0