Tankar fån Nissenypon

Ibland är det roligt att stå på läktaren och se sig själv och andra spela i livets villervallaspel.
Extra kul är det när åttaåringen knuffar bort femtiofemåringen från VIP läktaren för att bättre se vad som pågår. De senaste veckorna, ja månaderna har åttaåringen dessutom skymt sikten för den vuxna Ulla rätt rejält...
Tankar, känslor och beslut har tagits utifrån sinneslagsetiken snarare än konsekvensetiken, med undantag av de pliktetiska åtaganden som jag haft.
För er som kanske känner er främmande inför de olika definitionerna kommer här en kort förklaring (och här kanske en del av er som lyssnat på mig får en känsla av deja vu)

Kortfattat, ett konsekvensetiskt handlande utgår från att hänsyn tas till de kommande konsekvenser mitt agerande får. Ett sinneslagsetiskt handlande utgår utifrån hur det känns just nu.
Vi har alla handlat utifrån hur läget känns i stunden, för att efteråt sucka, rannsaka oss och konstatera att det var kanske inte så lyckat, men DÅ kändes som det rätta. Slut på lektion.

Nåväl, då åttaåriga Ulla (som vi för enkelhetens skull kan kalla Nissenypon, eftersom det var min pappas smeknamn på mig då jag var åtta) likt en liten, men snäll parasit ockuperat hjärnan på den vuxna, mogna Ulla, är det hennes betraktelser som följer nedan.
På vårens arena ser Nissenypon de olika aktörerna som likt chokladpralinerna i en Alladinask är stöpta i samma form.
Vi kan börja med pralinen romrussin, eller snarare en stöpt chokladtomte i staniolpapper.
Överallt dessa unga skäggbeprydda män som likt ortodoxa muslimer eller män från Amishfolket vandrar på Stockholms gator, med övervikt på Södermalm. Likt små gubbar som drar sina barnvagnar framför sig ser de ut som ett brödraskap i en hemlig sekt. När jag sedan hör på radion att skäggtrenden är på väg att bli omodern, undrar jag hur det kommer se ut om ett år bland alla söders hipsters. 

Nu fnissar Nissenypon för sig själv och söker på nätet om just hipsterns bakgrund.
Enligt språkrådet har uttrycket hipster funnits sedan 1940 talet, med varierande innebörd.
dock verkar dem den gemensamma nämnaren vara att de anser sig vara lite hippare än gemene man, veta vad som är inne fast på ett lite märkvärdigare sätt.
Fniss...och alla ser likadana ut, fast de vill vara så exklusiva i sin trendkänslighet.
Kanske, kanske kommer skägget vara bortrakat om ett år och kvar är bara en frodig Freddie Mercurymustach som får pöjkarna i SOFO att se ut som det är Pride året om.

Nu riktar Nissenypon sin blick på de färgglada töserna utspridda överallt i arenan som erbjuder att göra roliga djur med sina smala ballonger i kulörta färger. Taxar, elefanter och jackor med ballongerna staplade på varandra. Alla bär på samma jacka och fast vi vet att om en månad kommer jackorna ligga kvar i butikerna, likt pralinen körsbär i likör.
Alla ser likadana ut och tydligare än så kan väl inte längtan efter grupptillhörighet visas.

Nu lyser solen och Nissenypon ska ta med sig sina såpbubblor och gå ut för att få lite såpbubbelterapi och frisk luft innan tråkUlla börjar prata om jobba bör man annars dör man, av svält.
Önskar er alla en fin dag!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0