Våren

Vad kännetecknar våren, kan man få vårkänslor inomhus?, brukar jag fråga mina åhörare då jag håller föredrag om utevistelsens betydelse för hälsan.

"Den meteorologiska definitionen av vår ( och nu går jag citerar jag direkt från SMHI) är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader.

Några exempel på när våren normalt brukar anlända:
Kiruna 1 maj
Östersund 11 april
Stockholm 16 mars
Malmö 22 februari

Definitionen ovan lämpar sig bäst för medelvärden beräknade över många år. För ett enskilt år med stora svängningar i temperaturen används en något annorlunda definition.

Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1°C till och med 9,9°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår.

SMHIs definition av vår innehåller ytterligare ett villkor. Starten på våren får inte ske före den 15 februari. Detta är normalt tiden för högvintern i sydligaste Sverige.

Dessa beräkningsregler antogs år 2001 sedan en undersökning av olika kriterier för vårens ankomst gjorts. Syftet var att få fram ett kriterium med god överensstämmelse mellan medeldatum för 1961-90 och ankomstdatum för ett enskilt år.

Det finns även en kalendarisk definition av vår som säger att våren omfattar månaderna mars, april och maj.
Den personliga upplevelsen
Din personliga upplevelse av när våren kommer kan mycket väl skilja sig från den lite torra definitionen som vi meteorologer använder. Somliga tycker att våren kommer när tjälen släpper eller när den första sädesärlan trippar på gräsmattan, andra när blåsippan blommar och så vidare.

Definitionen kommer inte att kunna fånga allt detta, men det är en metod som enbart baserar sig på den fysikaliskt observerade temperaturen (objektiv) och inte på den personliga upplevelsen (subjektiv).

Tanken är att vi ska kunna jämföra olika år med varandra och på så sätt kunna säga om vårens ankomst är tidig eller sen ett visst år på en bestämd plats.

Enligt den meteorologiska definitionen når våren sydligaste Sverige för det mesta i slutet av februari eller i början av mars. Till södra delarna av Svealand når den oftast i slutet av mars. I slutet av april är det endast nordvästra Lappland som fortfarande håller stånd mot vårvindarna.
"Är inte våren ovanligt sen i år?"
Nästan varje april ställs den frågan. Vid den tiden på året brukar våren ha hunnit bjuda på några soliga dagar med temperaturer på 10 grader eller drygt det. Så kommer det lite bakslag med snö i luften men det är vi ju vana vid.

Vartefter tiden går blir förväntningarna högre, var det 10 grader i mitten av mars så borde det väl vara minst 15 en bit fram i april?

Ser man till statistiken för till exempel Linköping så brukar dygnsmedeltemperaturen gå över noll grader omkring den 15 mars. Den genomsnittliga maxtemperaturen ligger då runt 4 plusgrader.

På en månad, till mitten av april ökar de här värdena med bara omkring 4 grader, det vill säga en dygnsmedeltemperatur på 4,5 grader och dagens högsta värden är knappt 10 grader.

Det går inte snabbare än så. På ytterligare en månad blir skillnaden lite större, cirka 6 graders ökning. Sedan kan ju vårt minne påverkas av enskilda år med mycket avvikande väder.

I april 2000 när det var över 25 grader på många håll i södra Sverige dagen före Valborg och även 1993 var det mycket varmt vid den tiden. Även april 2007, 2009 och 2011 var mycket varma aprilmånader. Men det finns också något år då det låg snö på det som skulle bli en brasa dagarna efter.

Statistiken är ju som bekant uppbyggd av både normalt och extremt."

Mycket fakta och statistik.....

För mig är våren en blandad känsla mellan sprudlande glädje och djupaste vemod, mellan pirr i hela kroppen och trötthet.
Men den största känslan är längtan...
Längtan efter vårblommor, dofter, sol och kaffe i en medhavd termos, i vitsippeslänten. Eller ett glas vin på en uteservering då den svenska, stora integriteten känns långt bort och ett samtal kan starta var dom helst och med vem som helst.
Inte för inte att vi kallas längtans folk.
Nu dricker jag en klunk av kaffet, andas in den vårfriska luften som strömmar in i fönsterspringan, lyssnar på fågelkvittret och välkomnar våren !
Önskar er alla en fortsatt fin dag !



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0