Familjen

Har funderat en del på familjen, vad som räknas till familj.
 
Släkt vars gemensamma nämnare är det DNA som binder dem tillsammans?
Band som har skapats genom hjärtan som slår i samma takt?
 
Under en utbildning jag höll framkom under en diskussion att det pratades mycket om en anhörig till en person på ett äldreboende, någonstans i Sverige.
Med en smula cynism, på gränsen till förakt, ifrågasattes varför hen inte hälsade på sin åldrade förälder.
Vad de då inte visste, var att personen i fråga varit utsatt för sin förälders sexuella övergrepp, under hela sin uppväxt och inte längre kände att det var hens familj. Att de blodsband som fanns inte självklart innebar ett själsligt släktskap, utan bara biologiskt.
 
Själv ser jag mina vänner som lika stor del av min familj som de jag delar DNA med. Har systrar och bröder med helt andra genetiska spiraler än mig.
Ser även fram mot att lära känna min nya familj, de nära och kära som min kärlek för med sig i vårt gemensamma, framtida liv.
 
Hittade följande text på Wikipedia vilket jag klippte ut en del av

Familj är inom sociologin en grupp av individer i hushåll som förenas genom släktskap. Detta släktskap är ärftligt, men kan även utsträckas till att omfatta juridiska förhållanden, som till exempel giftermål, partnerskap eller adoption. Många menar att familjebegreppet endast omfattar blodsband, medan en del antropologer argumenterar för att blodsband bara ska förstås metaforiskt, eftersom det i många kulturer är andra kriterier än genetiska band som definierar familjeförhållanden.

Familjen har både biologiska och sociala funktioner:

  • fortplantning, att producera efterlevande och säkerställa släktens fortlevnad.
  • socialisation  familjen ger barnen den grundläggande uppfostran och lär dem samhällets normer, vad som är rätt och fel, sant och falskt osv.

Ordet "familj" kommer från latinets familia. Med begreppet förstods enbart ett hushåll med romerska medborgare och deras tjänare, det vill säga den man som var herren i huset, pater familiae, hans fru, hans barn, slavar och boskap

De olika data man har från etnografins historia, lag och socialstatistik tyder på att den mänskliga familjen är en institution och inte ett biologiskt faktum grundat på det naturliga blodsförvantskapsförhållandet Tidiga lärda inom familjens historia tillämpade Darwins biologiska evolutionsteori i sina teorier om familjesystemens evolution.

Den amerikanska antropologen Lewis H. Morganpublicerade Ancient Society 1877 baserat på sin teori om den mänskliga utvecklingens tre stadier från vildhet till barbarism till civilisation Hans bok inspirerade Friedrich Engels bok Familjens, privategendomens och statens ursprung som publicerade 1884.

Sedan finns det massor mer att läsa.....

Önskar er alla systrar och bröder en härlig sensommardag!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0