Ny dörrskylt

Yes

Sinnena

Människans sinnen. De klassiska fem sinnena, syn, hörsel, känsel, lukt, och smak fastslogs av Aristoteles på 300-talet före Kristus och de senaste dagarna har jag använt allihop. 
I torsdags var det surströmmingsskiva och gissa vilket sinne som verkligen användes? Jo  just precis, luktsinnet, för visst är det just doften vi förknippar med surströmming. Nu tycker jag stt det även är väldigt gott så smaksinnet får verkligen komma med här. 
Fredagens kräftskiva var en fröjd för ögat och därmed synen, men även känseln. Det är något alldeles speciellt med de röda vackra kräftorna och det hårda skalet som nästan känns som en snäcka då man rör det. 
På lördagen var det fotoutställning på planket och det var fullt av människor som fascinerades av de olika konstverken till dofterna av orientalisk mat från de olika stånden. Människosorlet hördes överallt och i kopparna fanns ömsom vin ömsom kaffe.
På scenen i vitabergsparken dansade operabalettens skickliga dansare och musiken var drömsk och magisk.
Idag har det blåst ordentligt och nu regnar det utanför fönstret. Jag dricker en kopp te med en smörgås till och drar in doften av nytvättade lakan i näsborrarna.
Alla sinnen känns närvarande även det som ligger och vilar, vansinnet.
Godnatt alla människobarn

En fin lördag

















Lördag



Ja så är det



Eftertanke

Mycket festande och umgänge med vänner blir det så här på sommaren och en sak slår mig, jag börjar överleva, eller rättare sagt passera den ålder då många vänner och föräldrar dött vid. I lördags ett hejdundrande kalas för sextioåringen med många gäster på bokad restaurang och igår en stillsam räkfrossa i sällskap av sextiotreåringen och två vänner.
Jag minns min pappa som på sextioårsdagen var så tärd av cancern, att växthuset han fick i present blev en sorglig påminnelse om att det inte skulle användas så mycket innan han dog. Trots det, blev han överlycklig och sommaren därpå odlades det tomater och gurkor för fullt. Det blev den enda sommaren. Mamma var vid 60 år en ganska ledsen och en smula förvirrad kvinna som tagit pappas död oerhört hårt. Inte konstigt med tanke på att de träffades då hon var tretton och pappa femton.
I lördags var Kerstin som fyllde år fullständigt självlysande av glädje. Vi skrattade, dansade och åt mat så vi bräckte det stora tabberaset i Katthult ( tror det hette så) och klockan tre på natten vinglade vi hem i den ljumma augustinatten. Igår skrattades det och samtalen var varma och vänliga, räkskalen kastades överbord till fiskarnas glädje och de tända ljusen skapade en mysig stämning under kapellet, lite som att tälta, men på vatten. Kluck, kluck lät det utanför och på andra sidan lyste det trivsamt i fönstren på Tantos kolonistugor, där det för övrigt är sjutton års väntetid.....

Hur som helst blev bägge födelsedagar en påminnelse om att livet är rätt trevligt även om hösten närmar sig, både i årstid och i livet.
Nu en promenad i den varma sensommarkvällningen
Grattis ni som fyller år eller har fyllt år!

Skördetid!



Stockholm i mitt hjärta




Ord

Förut trodde jag att mod var att vara orädd.
Nu tänker jag annorlunda.
Mod är att gå emot min rädsla, göra som OM jag vågade.
För om jag väntade att handla tills rädslan försvann,
skulle jag få vänta till döddagar
Text på kort från Öckerö

Fin ängsplantering under promenaden



Växtimsamling

Det blåser ordentligt utanför fönstret och luften är klar. Himlen är klarblå och ger löften.
Jag har en del växter jag måste plocka färdigt som jag haft som uppgift över sommaren, men även för min egen del. Mitt mål är att få till ett grundapotek av det som naturen ger. Jag får stå mitt kast att mycket blommat över, men verksamma beståndsdelar finns även i blad och stjälkar på de flesta. 
Och jag ska plocka dem i en riktig portör, ett rör av grönt plåt som passar bra att bära i en rem runt halsen. 
Det var en vanlig syn förr när skolbarnen fick plocka örter till apoteken och tänk vad trevligt om man skulle se det idag!
Men nu frukost med kaffe, ingen frukost utan kaffe!
Önskar er en fin dag

Augustikväll

Jag lyssnar på radion, ofta och gärna. 
Fördelen är verkligen att samtidigt kan du måla, sticka, gräva eller göra något annat.
Visst kan det vara kul att se en film eller' en spännande serie, men det är inte ofta jag är på platser där det finns tv.
En del blir väldigt förvånade och frågar hur jag kan "klara" mig utan tv men det är inte vidare svårt. 
Men så inland dyker det upp minnen av program som jag tittade på som ung. Jag minns en speciell mästertjuv vid namn Arsene Lupln, som både jag och pappa älskade och se, för visst var han tjuv och inte polis?..... Hur som helst var det spännande att följa honom och jag skulle direkt känna igen titelmusiken.

Samma sak gäller vissa filmer med en speciell låt kopplad till just den, ex Titanic, Bondfilmerna m.fl
Jag var och såg filmen om Jesse Owens   I måndags när jag var i Göteborg. Den var riktigt bra och även här fick jag minnen, även om filmen handlade om OS i Tyskland 1939 och rasmotsättningarna kopplade till det.
Det var minnen av episoder som mamma och pappa berättat från den tiden då de var 8- 10 år. Att nazismen frodades även i Sverige har jag skrivit om tidigare men ska återkomma om det framöver.
Idag är det min dotters födelsedag och hon firar på annan ort så jag kanske, åker in och tittar på Midnattsloppet med några vänner, eller så stannar jag kvar i skärgården och lyssnar på radion, vi får se. Veckan har varit människorik så det kanske är bra för själen med lite egentid som det heter nuförtiden.
Önskar er alla en fin augustikväll

Fler betraktelser





Betraktelser från en promenad



Kärlek

Det har varit många möten den här veckan, både för arbete och nöje.
Visst är det så att när arbetsdagen är slut är det skönt att varva ner och bara vara och fylla på. Men det finns även andra sätt till påfyllnad, själslig och i hjärtat. Vänskap är en stark kärlek som inte sviker, ljuger eller vill illa, om det är äkta. Det finns ingen oro eller något behov av reträtt då relationen är trygg, inte behov av en för säkerhets skull packad väska, plastpåse med tillhörigheter eller reservpeng till taxi utifall stormen drar in. Det behövs inga reservdörrar, syntetisk tröst som lugnande piller eller sömnpiller för att stänga av hjärnan. Det behövs bara två öppna hjärtan, öron och munnar som gör allt för att förstå och trösta.
Den uppriktiga viljan att sätta sig in i en annan människas situation, finnas till hands, hålla det man lovar för att skapa förtroende, lyssna utan att fördöma är nog en av de största gåvor man kan få. 
Att ge utan baktankar på att få något tillbaks, förutsättningslöst.
Det är kärlek, vänskap, kärlek

Till våra barn

Idag fyller min fina Anna Friberg år och till henne, alla andra barn och föräldrar vill jag dela med mig av texten ni säkert läst tidigare
Grattis älskade Anna

En   kvinna som bar ett barn vid sitt bröst sade:
"Tala till oss om barnen."

Och han sade:
Ert barn är inte era barn.
De är söner och döttrar av Livets längtan efter sig själv.
De kommer genom er men är inte från er.
Och fastän de lever hos er, tillhör de er ändå inte.

Ni kan giva dem er kärlek, men inte era tankar, ty de har sina egna tankar.

Ni kan hysa deras kroppar men inte deras själar.

Ty deras själar dväljs i morgondagens hus, som ni inte kan besöka, ens i era drömmar.

Ni må sträva att efterlikna dem, men sök inte att göra dem lika er.

Ty livet vänder inte tillbaka och dröjer inte hos den dag som har flytt.

Ni är de bågar, från vilka era barn skickas ut som levande pilar.

Bågskytten ser målet på det oändligas stig och Han böjer dig med sin makt för att Hans pilar skall gå snabbt och långt.

Låt dig i glädje böjas i Bågskyttens hand.
Ty liksom Han älskar pilen, som flyger, älskar Han också bågen, som är stadig.

av Khalil Gibran ur Profeten


En riktig barbershop



Ord

230 sidor skrivna och ändå är berättelsen inte klar, jag ser ännu inte slutet. I två och ett halvt år har texten kommit till mig i perioder, ibland som en fördömd damm där jag inte hinner skriva det som kommer ut ur hjärnan och ibland kan det gå dagar då jag inte skriver ett ord på berättelsen, av självbevarelsedrift.
Under historiens gång knackar andra små texter, reflektioner och dikter på som vill ut och då läggs berättelsen åt sidan. Likadant är då innehållet är så smärtsamt att jag måste ta en paus för att vila själen. Innehållet är så starkt att jag ofta påminns om att verkligheten överträffar dikten och kanske just därför skriver jag parallella historier. I mina pärmar, lådor och i datorn svämmar det över av bokstäver som bildar ord, meningar och berättelser, ja jag har skrivit sedan sjuårsåldern så det är väldigt mycket text.....

Ikväll har ytterligare ett kapitel lagts till och jag är trött i både kropp och själ, det ska bli skönt att sova
Godnatt alla människobarn, var ni än befinner er

<3



Ord



Ensam är inte stark

Ord

För fångst



Varberg

Det jag lärt mig om Varberg och byarna runt om är inte värt att veta. Gamla kloster, stadsutveckling, keramiker m.m
Skämt åsido, fick igår en guidad tur av Lotta som är en riktig Hallänning i stadskärnan, fiskelägren och fina trädgårdar runt omkring staden. En hel dag i ett blåsigt landskap som är väldigt vackert och varierat. I haven lekte kite surfare i de vitskummande vågorna och i staden var det torgdag där allt från kalsonger till rödbetor var till försäljning. 
Fikastunden med gamle fiskaren och hans hustru, vars trädgård var ett paradis lämnade stort avtryck. Efter ett helt liv med sju barn tillsammans, tittade de fortfarande kärleksfullt på varandra, underbart!
Kvällen avslutades på Hotel Havanna där såväl miljön, romen och cigarren gav känslan att befinna sig i Cuba.
Idag blir det nog ett dopp i kallbadhuset jag vill ju inte dö nyfiken:)

Rom och cigarr på Hotel Havanna

Havet



På väg mot...



Friska vindar



Lördagsmorgon

Idag är det lördag och när jag öppnar ögonen snurrar en fläkt ovanför mitt huvud, något jag inte sett på många år. Därför vet jag inte riktigt var i världen jag befinner mig, men så vaknar tankarna upp och jag kommer på att jag är hos Lotta. I torsdags morse lämnade jag Skillinge efter att hängt några av mina tavlor på krogen Verandan (har ni vägarna förbi, gå gärna dit och ät god mat och titta på miniutställningen.)
Sedan fortsatte roadtrippen västerut. Likt pilgrimer vandrade jag och hundratals andra upp över kullarna med Ale stenar som mål. Vyn över havet från Stenbåten  är väldigt mäktig och bara den värd vandringen. Efter stopp vid andra vackra och intressanta ställen, kom jag fram till Limhamn för en fika hos vännerna som även dom har en vy som nästan fick mig att sätta kanelbullen i halsen. Med Öresundsbron på ena sidan och Danmark rakt över havet fick ordet havsutsikt dess rätta innebörd. Glad i hjärtat fortsatte resan mot Bjärred och älskade vännen Marie. Resan får ännu större mening när det slog oss att det faktiskt gått två år sedan hon flyttade hit och jag först nu hälsar på, tiden går.... 
Hur som helst blev det en fin kväll med grillning  och musik. 

Att komma till ställen jag aldrig varit på är lika spännande, oavsett om det är Australien eller Sverige, så efter sightseeing i Lomma fick även den en plats i minnenas arkiv. 
Nästa stop blev Halmstad Arena för att se på utställningen om de franska impressionisterna, en helt otrolig virtuell installation som jag verkligen rekommenderar! Så tacksam att Lotta ordnade biljetter! Rundvandringen i Halmstad blev en fortsättning i konstens värld med skulpturer och vackra blomster, något som alla dessa pokemonjägare antagligen tyvärr missar totalt.

Utanför fönstret är himlen över Varberg grå, men kaffet är underbart gott och måsarna skrattar så befriande utanför fönstret så det blir säkert en härlig dag i dag med!

Eftertanke

Vaknade upp precis med utsikt över sockerbetsåkrar och fällt fyllda av spannmål. Jag har sovit hos min vän Susanna och det slår mig att varje kväll är det en ny säng jag vaknar upp i. Igår Ylva, idag Susanna, imorgon Marie och dagen därpå Lotta osv verkligen
"Wherever i lay my hat, that's my home"
Blev ledsen när jag på FB läste att en fin arbetskamrat från Maria ungdom hade dött, jag skriver inte gått bort för det låter lite konstigt, som om hon skulle komma tillbaks.
Hon var från Åland och jag minns starkt när hon på sin vackra finlandssvenska uttryckte, till tröst en gång när jag var ledsen " Ulla, man får inte låta tankarna ockupera hjärnan" Fina ord som jag mer och mer förstår innebörden av.
Nu ska jag strax upp och dricka kaffe,  äta en god smörgås och njuta av att få vara med ett tag till, det är ingen självklarhet utan något att verkligen vara tacksam över.
Idag får Synnöve vara med mig i allt jag upplever. Önskar er en fin dag

On the road again

Jag har bilat genom större delen av Europa, fördats med båt på de sju haven och åkt kust till kust i USA.
Fantastiska resor allihop!
Nu är det Sverige jag vill upptäcka, med landets olika delar och tillika olikheter. Inspirerad av resan jorden runt för drygt ett år sedan blev jag sugen att följa Sveriges kust och dess städer. Att dessutom kombinera det med att träffa vänner som bor utefter samma sträcka kändes som en strålande ide. Så för första gången i livet planerade jag en rutt som blev som ett kinderägg, både gott och överraskande.
Efter en trevlig fika i Ronneby med vänner jag träffade på jordenruntrutten, blev gårdagens stop i Karlshamn hos Ylva och hennes syster Åsa en lyckoinjektion. Kvällen blev lång och fylld av goda skratt, men även en och annan tår. Vinet var gott, rubinrött och fick gomseglen att både dansa och göra piruetter. 
När sedan natten gled in, fick jag huvudmassage och kärleksfull hjärtmeditation till tonerna av någon suggestiv, spartansk tonsatt kvinnosång. Tack Ylva Hansén
På min fortsatta tour idag har jag insupit vyn över Brösarps backar, känt historiens vingslag från mordet i Yngsjö som resulterade i Sveriges sista dödsstraff samt pallat ett par äpplen i Kivik. Efter en god pizza på Verandan i Skillinge och intressanta samtal, känns sängen extra skön...zzzzzzzz

Brösarps backar



Havet



RSS 2.0