Millesgården



Gullregn

Ömhet



Blåregn



En strimma av sol



Madame

Vaknar upp och min första känsla är att jag inte vet var jag befinner mig. Efter en stund, när jag tittat mig runt, får jag känslan av att befinna mig på en bordell någon gång på 1800 talet. 
Jag minns att jag tog in på det nyrenoverade hotellet Pigalle i går men kvällen var sen så intrycken blev inte så djupa, men nu...

De blommiga tapeterna, strömbrytarna i svart bakelit, badrumskranarna i vitt porslin med mässingdetaljer och sist men inte minst de franska ekivoka korten, inramade i guldramar föreställande lätt avklädda kvinnor i olika kroppsställningar.
Jag lutar mig tillbaka mot tre av de 10 kuddar av varierande storlek som finns i den höga sängen och blundar....

Hej, mitt namn är Nana och jag bor här, trevligt att mötas, vad heter Madame...eller kanske det är mademoiselle?
Jag vrider på huvudet och bredvid mig ligger en kvinna i min ålder i vita underkläder prydda med spets. Hennes hår är kopparrött och glänser i den tidiga morgonsolen som tränger sig in i glipan mellan de livsfrågor sammetsgardinerna. Ovanför korsettens övre kant anas hennes vita bröst, likt två nybakade nobisbröd. 
Hon fortsätter -Hur kommer sig att Madame hamnat här?

Jag möter hennes blick och inser att om jag säger som det är kommer hon inte att tro mig.
För vad vet hon om konferenser och föredrag om etik, bemötande, härskartekniker och att leva som man lär?  Tanken att ta fram min IPad och visa Powerpoint-presentation eller ett lustigt klipp på Facebook känns väldigt avlägset, ja, jag tror tom att hon skulle bli spritt språngandes galen, det är trots allt 1800 tal.

Istället fattar jag hennes bleka, lätt fräkniga hand och svarar
-Madame...eller mademoiselle, jag har stannat en stund på livets väg och vem vet var jag hamnar härnäst
Hon nickar, stiger upp ur sängen, öppnar garderoben och tar fram två vackra kristallglas med tillhörande karaff, innehållande en giftgrön vätska. Hon ger mig ett glas, kryper tillbaks i sängen, lägger sig nära mig, höjer sitt glas med Absinth och säger SKÅL för livet och de oanade vägar som ligger framför oss, Madame!!!

En alldeles särdeles trevlig receptionist på Hotel Pigalle



Nu kryllar det av bebisar av alla sorter

Appar

Appar, ja ni vet såna som man laddar ner till mobilen öppnar en hel värld, på gott och ont.
Jag har än så länge inte laddat ner så många men är en smula fascinerad över teknikens under.
En app jag precis använt är Runtastic som likt CIA följer en vart man än springer. Efter löpningen får jag resultat om hastighet, tid och kaloriförbränning.
En annan är hur man reser kollektivt i Stockholm och den är fantastisk. Med nuvarande plats som utgångspunkt får jag färdbeskrivning och guidning hur jag bäst förflyttar mig från A till B.
Der här kanske ni känner till allihop men jag är fortfarande i smekmånadsfasen.
Tänk vad tekniken rusar iväg!

Men ibland är det skönt att inte vara uppkopplad, incheckad och tillgänglig utan bara få vara.
I morse tidigt i gryningen var jag plötsligt förflyttad till Amazonas djungler, lät det som åtminstone. Fåglar med de mest märkliga läten sjöng som det var sista tonen de tog ( eller också var de bara pilska) och mina tankar kretsade kring vilka de olika arterna var.
Trots att jag älskar fåglar är jag rätt dålig som ornitolog och kunde inte placera de små liven.
Men en sak slog mig och det är verkligen så att i gryningen, med doft av ankommande sommar och konserten av fågelsång kändes livet väldigt levande.
Inga mobiler, ingen radio, ingen tv, nej bara den varma luften, fågelsången och mina tankar i sängen med nytvättade lakan. Bara nuet.
Nu ska jag duscha efter min löprunda, ta ett stort glas citronvatten och trycka på Spotifyappen och höra Totta Näslund sjunga Om Våren



Det ska vara gött att leva

Så efterlängtad är solen, värmen och våren.
Trots den förhållandevis milda vintern känns det som hela jag har gått på reserven en längre tid.
Det ska vara gött att leva sjöng Galenskaparna och det stämmer verkligen, för annars är det liksom ingen ide, eller hur?
Ibland är det trots allt så, att även om du själv har det  hyfsat, påverkas hela tillvaron av hur dina kära mår. Jag tror ingen vän eller familjemedlem kan tycka livet är gött att leva om någon man älskar inte mår bra.
En klok kvinna sa en gång, att man mår inte bättre än det av sina barn som mår sämst och det stämmer verkligen.
Samma sak gäller vänner som av olika skäl blivit lite kantstötta, inte känns livet på topp när vi ser hens lidande? Inte vänder vi hen ryggen?
Att finnas för dem man älskar, att inte svika, att hålla löften och framförallt vara ärlig, måste vara grundstommen i alla relationer.

Vad är då ett löfte, är det något som kastas ut i ivern att vara nära.
Eftersom man lär så länge man lever har jag även lärt mig ett nytt uttryck (som egentligen är riktigt gammalt) enligt uppgiftslämnaren, nämligen uttrycket att ge med armbågen.
Jag har aldrig hört det tidigare och ville få en förklaring.
-Ja, du vet....när man ger ett löfte eller en gåva, med baktanken att ta tillbaks den, alltså inte ge på riktigt. 
Hmmmm.... Knepigt....

Apropå armbågen, min högra har ett stort blåmärke efter krock med en dörr och det är helt sant, trots att just gå in i en dörr är en väldigt vanlig förklaring för kvinnor utsatta för våld,
Många går även in i väggen, men då är det ofta själen som får märken i stället och det är en helt annan historia, men självklart får även de som går in i dörren blåmärken i själen, de också....

Nu börjar söndagen gå mot sitt slut och jag har gjort ett stort dagsverke med timmar av gräsklippning och ogräsrensning.
Nu ska jag koka mig en kronärtskocka till middag, för det ska vara gött att leva,
Önskar er alla en särdeles fin kväll,

Ögat är själens spegel



Minnenas arkiv

Det var en gång för länge sedan.....
(När jag rotar runt i kartongerna dyker allehanda minnen fram)
jovars, 36 år är rätt så lång tid i och för sig, men det är inte det jag vill dela med er ut av, utan hur snabbt utvecklingen går fram.
På bilden är jag 19 år och jag och mina kommande barns far Bertil, gav oss i väg på en lång resa till Västindien.
Från Barbados gick resan vidare till olika öar varav Dominika blev den där kontrasten till lilla Sverige blev störst.

Eftersom varken jag eller Bertil någonsin, varken då eller senare lagt värdering i lyx och turistande, blev vistelsen på nästan två månader en upplevelse i sig.
På fotot står jag omgiven av byns barn och så var det vart vi än kom, därför turister i småbyarna hörde inte till vanligheterna. I den här byn var det dessutom så att de aldrig tidigare sett en vit person IRL som det skulle heta idag.
Småler när jag tänker på att det var nog i elfte timmen som vi fick uppleva det.
Vi bodde hos en varm kvinna som med sina sex barn, alla med olika fäder (som hon skrattandes berättade) upplät det enda rummet till oss medan hon och barnen bodde i köket. För henne var det en välbehövlig inkomst och dessutom var hon oerhört vänlig.
Men tillbaks till fotot
Överallt dessa rara barn som följde oss vart vi än gick och eftersom toaletterna lyste med sin frånvaro, följde barnen även med ut i havet som under ett koncentrerat trampandes av vatten blev vår toalett.....
Haha jag kan inte låta bli att skratta åt minnet och hur självklart allt tedde sig.

Nu rotar jag vidare i minnenas arkiv

Önskar er alla en fin dag

Tidens gång

Repris


Ibland känner man sig liten ....

Bomullstankar i kvällningen

När jag reser runt i Sverige och pratar brukar jag alltid köpa med mig någon tidskrift att ha på tåget, eller flyget. 
Jag väljer ofta VI eller någon annan tidning där det finns mycket att läsa om. Ibland slår det mig att jag är en tråkig tant som inte väljer ett modemagasin med massor av tips om kläder och smink, men i så fall har jag varit en tant i hela mitt liv. 
Trots att jag jobbat och även fortfarande har uppdrag som kläddesigner är jag sååå ointresserad av vad som är modernt, ja, jag bryr mig verkligen inte, utan tycker om det jag tycker om.
Däremot tycker jag det är riktigt skoj att titta på olika material, så som bomull, linne, ylle, siden och bambufiber. Det sista är en nyupptäckt favorit, som är snarlikt bomullen men lättare.

När jag utbildade mig till skräddare (vilket jag aldrig brukar berätta, då jag ständigt får frågan om att laga trasiga gylfar) ingick olika praktiska prov, bl.a.att sy passpoaler, gylfar, kragar m.m
Dessutom hade vi press, dvs strykning på rätt sätt, en gång i veckan på schemat. Nu funderar ni säkert på hur man kan fylla så många veckor med konsten att hantera ett strykjärn, men det är en konst ska ni veta.
En annan sak vi fick lära oss var just konsten att skilja agnarna från vetet, att lära oss känna igen naturfibrker mot plast som acryl, polyester osv. Ett säkert sätt var att dra ut en fiber, en tråd ur tyget, tända eld på tråden med en tändare för att sedan använda sina sinnen för att komma till rätt slutsats, vilket faktiskt är enkelt.
Om tråden brinner upp och luktar bränt hår, är det med största sannolikhet silke eller ull eftersom de är gjorda av protein.
Brinner det upp utan att lukta hår är det bomull eller annan naturfiber som innehåller cellulosa. Och slutligen, blir tråden en hård kula som luktar plast är det just en konstgjord plastfiber tex acryl som smält ihop.
Så nu i söndagens sista timmar, ligger jag i rena, vita, randiga,
Satinlakan av sval bomull, som trots att jag är hemma ger känslan av att sova på ett Hotel .

Godnatt alla människobarn i hela världen
Sov gott i era lakan, vilka de än är

Mölle by the sea

Längtan till skogens mossa

Vill börja med att lämna en varningens text om kommande innehåll. Ni som vill läsa om kärlek, sol och glädje får sluta läsa här.
Det är måndag kväll och jag önskar att jag kunde skriva nåt spirituellt och lättsamt men tyvärr är den dörren för tillfället stängd.
Som jag tidigare berättat öppnar jag kranen, orden rinner ut och sedan drar jag åt kranen igen och just nu är det ledsamhetens och sorgens ord.
Livet innehåller såväl glädje som sorg och om det bara väger jämnt i vågskålarna är det överkomligt.
Men när sorgens skål blir överfylld känns tanken på jämvikt långt borta.

Återigen funderar jag på vart gränsen går i landet Integritas, vad som man som konstnär, författare och estradör kan dela med sig av utan att överskrida en annan människas integritet.
(Vet ni förresten att integritet kommer från grekiskans Integritas, hel eller orörd. Den som blir kränkt i sin integritet känner sig Mao inte längre hel.)
Därför vaktar jag, likt en Amstaff mina fingrar när de spelar över displayen så att inte hjärnan ska lura handen att avslöja något som innebär att jag drar undan mattan för någon, mig själv eller någon annan.
Kranen får fortsätta vara stängd med risk att gängorna utsätts för ett så massivt tryck att de sprängs......

Tar ett djupt andetag, blundar och förflyttar mig till skogen med dess mjuka, gröna mossa, som så ofta givit mig tröst.
Önskar er en kväll där vågskålarna väger jämnare än hos mig just nu.

Tankar fån Nissenypon

Ibland är det roligt att stå på läktaren och se sig själv och andra spela i livets villervallaspel.
Extra kul är det när åttaåringen knuffar bort femtiofemåringen från VIP läktaren för att bättre se vad som pågår. De senaste veckorna, ja månaderna har åttaåringen dessutom skymt sikten för den vuxna Ulla rätt rejält...
Tankar, känslor och beslut har tagits utifrån sinneslagsetiken snarare än konsekvensetiken, med undantag av de pliktetiska åtaganden som jag haft.
För er som kanske känner er främmande inför de olika definitionerna kommer här en kort förklaring (och här kanske en del av er som lyssnat på mig får en känsla av deja vu)

Kortfattat, ett konsekvensetiskt handlande utgår från att hänsyn tas till de kommande konsekvenser mitt agerande får. Ett sinneslagsetiskt handlande utgår utifrån hur det känns just nu.
Vi har alla handlat utifrån hur läget känns i stunden, för att efteråt sucka, rannsaka oss och konstatera att det var kanske inte så lyckat, men DÅ kändes som det rätta. Slut på lektion.

Nåväl, då åttaåriga Ulla (som vi för enkelhetens skull kan kalla Nissenypon, eftersom det var min pappas smeknamn på mig då jag var åtta) likt en liten, men snäll parasit ockuperat hjärnan på den vuxna, mogna Ulla, är det hennes betraktelser som följer nedan.
På vårens arena ser Nissenypon de olika aktörerna som likt chokladpralinerna i en Alladinask är stöpta i samma form.
Vi kan börja med pralinen romrussin, eller snarare en stöpt chokladtomte i staniolpapper.
Överallt dessa unga skäggbeprydda män som likt ortodoxa muslimer eller män från Amishfolket vandrar på Stockholms gator, med övervikt på Södermalm. Likt små gubbar som drar sina barnvagnar framför sig ser de ut som ett brödraskap i en hemlig sekt. När jag sedan hör på radion att skäggtrenden är på väg att bli omodern, undrar jag hur det kommer se ut om ett år bland alla söders hipsters. 

Nu fnissar Nissenypon för sig själv och söker på nätet om just hipsterns bakgrund.
Enligt språkrådet har uttrycket hipster funnits sedan 1940 talet, med varierande innebörd.
dock verkar dem den gemensamma nämnaren vara att de anser sig vara lite hippare än gemene man, veta vad som är inne fast på ett lite märkvärdigare sätt.
Fniss...och alla ser likadana ut, fast de vill vara så exklusiva i sin trendkänslighet.
Kanske, kanske kommer skägget vara bortrakat om ett år och kvar är bara en frodig Freddie Mercurymustach som får pöjkarna i SOFO att se ut som det är Pride året om.

Nu riktar Nissenypon sin blick på de färgglada töserna utspridda överallt i arenan som erbjuder att göra roliga djur med sina smala ballonger i kulörta färger. Taxar, elefanter och jackor med ballongerna staplade på varandra. Alla bär på samma jacka och fast vi vet att om en månad kommer jackorna ligga kvar i butikerna, likt pralinen körsbär i likör.
Alla ser likadana ut och tydligare än så kan väl inte längtan efter grupptillhörighet visas.

Nu lyser solen och Nissenypon ska ta med sig sina såpbubblor och gå ut för att få lite såpbubbelterapi och frisk luft innan tråkUlla börjar prata om jobba bör man annars dör man, av svält.
Önskar er alla en fin dag!

RSS 2.0