Sista, lummiga fotot från juli, i morgon augusti



Vänskap....

Jag minns en klasskamrat som i sin förtvivlan att få vänner gav presenter i form av suddigum som doftade gott, roliga pennor och annat smått och gott. 
Man skulle kunna säga att hen köpte vänner.
Jag kan se samma sak med en del vuxna sk.vänner. Så länge som det bjuds på spektakulära fester, roliga utflykter m.m så flockas "vännerna" runt personen, men när vardagslivet kommer försvinner de likt en avlöning.
Jag leker med tanken om parasiterna runt omkring skulle flockas omkring hen om personen bodde i en tvåa i en sliten förort i stället för ett luxuöst boende.
Eller om det bjöds på folköl i stället för champagne. Samma sak kan gälla att bjuda tillbaks, som liksom hör till vanligt folkvett, att inte gåvorna ska vara riktade åt ett håll.
Tyvärr har jag sett att så inte är fallet utan att middagen, restaurangbesöket eller bara fikastunden inte återgäldas.
Och nu menar jag verkligen inte att man ska stå i skuld, tvärtom det ska komma från hjärtat att vilja ge tillbaks, att skapa någon slags jämnvikt, att inte utnyttja en persons generositet som kanske likt suddigummet är en vilja att få vänner.
I nöden prövas vännen heter det och det stämmer verkligen. 
En riktig vän finns oavsett om middagen som bjuds är falukorv eller oxfilé, en riktig vän behöver inte köpas, en riktig vän försvinner inte när pengarna är slut.
Ja, det är ledsamt att se hur en del "vänner" tar på sig osynlighetsmanteln och plötsligt inte kan nås på mobilen när de inte längre har "nytta" av sin vän.
Skämmes ta mig fan!
Godnatt denna sista juli, önskar oss en fin och kärleksfull, kommande augustimånad.

Sommardans



Lathyrus odorata



Julis sista dag

Sommar och sol, värme och svalkande bad, precis som vi förknippar med svensk sommar, barndomens sommar.
Vi bor i ett land där det är mörkt efter klockan 17, sex månader om året och där vintern kan frysa både kropp och själ till is. Sen kommer våren och vi tinar så sakteliga, för att sedan blomma ut till fullo. 
Jag tror ingen kan klaga på sommaren som varit, åtminstone när det gäller vädret. Jo, kanske de som bor på västkusten, där har det varit betydligt mer regn har jag förstått.
Men idag, julis sista dag, skiner solen in i rummet och till skillnad mot tidigare år känns det som sommaren kommer vara länge än. Augusti med kräftor, surströmming och badbar temperatur i havet och gräddstekta kantareller på den rostade smörgåsen.
I rabatterna prunkar blommorna och potatisen är färdig för skörd, sommaren står verkligen i sin fulla prakt!
Önskar oss alla en fin dag

Kloka ord av klok vän

Godnatt



Nu är flaggan på plats även på Ingarö



Tacksam



Varmt

30 grader varmt och luften står stilla. Det känns som jag befinner mig i Spanien, Italien eller något annat medelhavsland och jag tycker om det. 
Jag har tillbringat delar av dagarna vid havet och det finns något djupt sensuellt att känna solen värma den nakna kroppen. 
Jag kan ha fel, men visst var det vanligare förr att man badade nakna?
I min familj var det självklart att slänga sig ut från bryggan utan badkläder, för att sedan stiga upp, tvåla in sig, ta schampoo i håret och upprepa dykningen ner i vattnet. 
När jag nu ligger på klipporna vid havet, ser jag båtarna på fjärden och undrar om de ser mig, om de tar fram kikaren och tänker " ett nudistberg, intressant".
Nä, jag tror inte det, dessutom är jag som sagt ensam och känner ingen blygsel eller rädsla att någon ska komma, för som sagt, bada nakna har vi människor gjort i alla tider.
Nu ska jag sova och drömma om sol, vind och vatten, godnatt!

Kvällsord

Och när stormen är över kommer du inte komma ihåg hur du tog dig igenom den, hur du lyckades överleva. Du kommer inte ens vara säker på huruvida stormen verkligen är över. Men en sak är klar: När du kommer ut ur stormen kommer du inte vara samma person som gick in i den. Detta är vad denna storm handlar om.”

-Haruki Murakami

Ord

Word



Havet

Jag sitter och betraktar havet och hör vågorna klucka mot klipphällarna. Regelbundna, återkommande ljud som liknar hjärtats ljud, eller kanske än mer andningen. Ackompanjerat av vindens lätta sus blir det som en meditativ bakgrund till tankarna. Eller snarare bildas der ett mantra som gör att tankarna bleknar, tonar bort ner sig.
Jag har starka minnen från de ljuden och klippornas former och kanske ä det även så att barndomens minnen ger trygghet, åtminstone några.
Blundar, andas in toften av torkad Ljung, blåstens som låter roligt när man knäpper blåsorna mellan tummen och pekfingret och  silkeslent limefärgat sjögräs som i fantasins värld tillhör håret på sjöjungfrun som sover sin dagsdröm strax nedanför mina fötter. 
Segelbåtarna glider förbi och bär i sitt inre människoöden som kanske likt mig finner ro av havet. Även motorbåtarna hanteras av män och kvinnor som likt stolta kaptener, förhoppningsvis vet konsten att angöra en brygga. 
Jag skrider försiktigt ner i havet och mina fötter letar efter naturens egna trappsteg, samtidigt som mina fingrar letar skrevor i den rödgula graniten.
Barndomsminnen av lätta fötter som hoppar från sten till sten står i kontrast till den försiktighet jag nu rör mig med.
Jag är äldre, mer försiktig eller kanske mer reakist och vet vad som kan hända en ensam kvinna i medelåldern, vid havet och blöta hala klipphällar
Havet är kallt och friskt
Njuter

Havet



Ord

Söndagskväll

Ibland förstår jag mig inte på människor, förstår mig inte på hur de tänker. Jag har alltid haft en tro på det goda, på att alla vill gott och att när man skadar någon är det utan baktanke, utan beräknande avsikter att såra.
Men jag har tyvärr märkt att det finns de som vill skada, såra, trycka till, genom att säga saker och berätta "sanningar" som kamouflerats av meningar som" det är lika bra att berätta, eller jag har alltid varit rak, eller jag står för vad jag tycker".
Vad som lyser igenom är syftet att just såra, att försöka ge ett hugg i hjärtat eller sätta igång tankar, ge griller i huvudet, som man sa förut och jag undrar varför. Vad är vinsten med att med ord eller handling, ofta distinkt och med ett leende på läpparna, skada någon i det verkliga livet, eller på Facebook?
Visst finns personer med sadistiska drag eller med så låg självkänsla att de bara känner att de är värda något om de trycker ner någon annan. Ja, de finns, men jag förstår fortfarande inte varför man vill såra någon med vilja, utan tror i min naivitet att det slår tillbaks, som man sår får man skörda.

Jag förstår heller inte hur människor som i ena stunden, bakom ryggen, pratar om hur avskyvärd, hemsk och elak en person är, i nästa andetag vänder kappan efter vinden och trycker på like-knappen på Facebook oavsett om det är rasistiska, kvinnoförnedrande eller bara rent idiotiska åsikter som personen framför. Oftast hänger det ihop med makt, att personen kanske är förmögen och har statusprylar, eller på något sätt skapar känslan att " är du inte med mig, är du mot mig" och på så sätt skapar rädsla omkring sig.

Men att stå för sina handlingar och sina värderingar, att försöka vara en bra människa måste väl ändå vara målet i livet och relationerna till andra människor?
Hur blir det annars? En tillvaro av skräck, lögner och hot?

Nej, jag vill inte leva i en sån värld, jag vill leva i vänlighetens och kärlekens värld, där ondskan och lögnerna inte får plats utan precis som trollen, spricker när solen skiner.
Önskar er en god natts sömn, var på jorden ni än befinner er.

Ord

Härliga bärtider



På besök i grönskan hos mamma muuuu

Så sant



Ur en regndroppe



Söndag

En dag som idag



Fredagsmys

Idag är det fredag och sedan rätt många år tillbaks myntades ordet fredagsmys. Men när började begreppet användas, jag kan inte minnas att vi använde just ordet när jag var liten, även om fredagen alltid innebar en avrundning på arbetsveckan och därmed lite extra gott. Mamma och pappa åt alltid räkor med vitt vin från Portugal till och jag vill minnas att även vi barn åt räkor, men med en Merry eller Pommac till. När jag bildade familj skedde det samtidigt som intåget av Tacos, herregud så mycket tacos det blivit på fredagarna genom åren!
Tittar vi på begreppet i Wikipedia bidrar det till att ännu en kunskapslucka till fylls på, jag måste erkänna att den torra och korrekta beskrivningen av något som fått namn mys, gav mig ett gott skratt, varsågod, direkt från nätet.
Önskar er alla en mysig fredag!

Fredagsmys är aktiviteter där familj eller vänner samlas på fredagkvällen för att markera arbetsveckans slut och ladda upp tillsammans inför helgen. Aktiviteter under fredagsmyset varierar exempelvis mellan barnfamiljer och äldre.
Enligt etnologen Charlotte Hagström vid Lunds universitet är den gemensamma nämnaren att maten är förhållandevis lättlagad. Hon menar att fredagsmyset blivit en modern rit, något som barnen har lätt att ta åt sig av och känna sig delaktiga i.

Begreppet fredagsmys etablerades på 1990-talet. 2006 kom ordet med i Svenska Akademiens ordlista.

Exempel på fredagsmys

Kvällen kan avnjutas med hämtmat eller plockmat, tilltugg, godis och ibland alkoholdrycker. Kollegor kan även uppleva fredagsmys genom att äta en gemensam lunch på någon restaurang.

Fördelar och nackdelar

Fredagsmyset kan enligt barnpsykologen Elisabeth Cleve lindra stress. Samtidigt menar flera dietister och näringsfysiologen Agneta Sjöberg att osund kost och dryck under fredagsmyset kan bidra till ökning av diabetes och övervikt i samhället, inte minst bland barnen. De anser att främst läskedrycker och chips bör undvikas och ersättas med hälsosammare tilltugg och drycker, exempelvis grönsaker, nötter, oliver, ostar och vatten.

Fredagsmys i marknadsföringssyfte

Begreppet fredagsmys är viktigt i marknadsföring av mat och godis. Det används bland annat i en reklamkampanj för OLW. Fredagsmyset har också utsatts för satir av Henrik Schyffert i föreställningen The 90's - ett försvarstal, där han påtalar sina föräldrars alkoholkonsumtion.

Föregångare och historia

Samlingen av familjen runt vardagsavvikande mat har lång tradition. Söndagsmiddag och söndagsfrid är två begrepp från 1800- och 1900-talens början när endast söndagen var arbetsfri dag i veckan. När skolundervisningen på lördagar slopades läsåret 1968/69 och 40-timmarsveckan infördes i början av 1970-talet samlades familjen runt något som kallades "kvällsgott" (ibland fredagsgott eller lördagsgott). Det var enklare måltider som åts några timmar efter den vanliga middagen, och de kunde vara salta, till exempel en enkel gratinerad rätt eller ost och kex, eller söta, såsom en mjuk sockerkaka eller tårta. Det förekommer recept på "gott"-rätter från den tiden i mattidningar och nya kokböcker. De här måltiderna intogs vanligen framför TV:n, och tar vid i den tradition av TV-ätande som inleddes under 1960-talets början. De här "gott"-rätterna var i hög grad också en familjeangelägenhet, för hade man gäster bjöd man på mer traditionell middags- eller supémat.

Godnatt

Godnatt

I går firade Skansen 125 år och självklart ville jag vara där. Att det sammanföll med måndagens jazz, med Svante Thuresson var bonus.
Kvällen var ljum och utsikten över Stockholm var hänförande och magisk.'
Från scenen strömmade tonerna från piano, saxofon och klarinett och himlen var precis lika blue som temat, Blue Monday. 
Jag verkligen älskar Stockholm och Skansen, så är det. Känslan att känna en stad utan och innan är häftig, det är som att traska omkring i ett par väl ingångna skor, utan risk för skavsår.
Även med förbundna ögon skulle fötterna hitta vägen från Obsetvatoriegatan 22 till Matteusskolan på vanadisvägen. I tre år, dvs gamla högstadiet, vandrade jag gatorna fram till skolan där citat som "hedra din fader och moder", "kunskap är makt" m.m  fanns målat på fasaden. 
Nu tänkte jag skriva något spirituellt och fyndigt men ögonen faller ihop och hjärnan har gått hem för dagen. 
Därför önskar jag er en riktigt god nattsömn, var ni än befinner er
Godnatt

Ord som skapar glädje

Tänk att ord kan ge sådan glädje, fick detta skickat till mig av någon som läst det på fb, tack både Niklas Simonsson som skrivit och delat på fb och tack till den som skickade till mig:)
Så vackra ord

Japp

En ros är en ros är en ros



Livet är gott

Dagar som idag påminner mig verkligen om att på sommaren är Sverige oslagbart. Efter regnet igår är det som att vandra omkring i ett grönskande Edens lustgård. De törstande blåbärskarten sväller och börjar skifta i blålila. Körsbärsträdet är fullt av bär som både jag och mina fåglelsyskon väntar ska mogna och vipporna på tuvtåteln bara väntar på att få visa om det blir tupp, höna eller kyckling när man drar med fingrarna. Vinden susar behagligt och gör att fjärilarna kastas omkring lite, kanske de tycker det är skoj? 
På tre ställen hade getingarna bygge stora, grå fotbollsstora eller kanske snarare handbollsstora bon som jag tog bort, med visst motstånd men utedasset man ju kunna besöka.
Även myrorna hade byggt bon under krukorna och rusade kors och tvärs när jag lyfte på krukan. Samma sak hände för ett par dagar sedan i en trädgård där jag är handledare åt sommarjobbande ungdomar. Jag lyfte på en kruka och hundratals om inte tusentals myror bärandes på ägg började rusa runt. Jag tog krattan och skulle precis kratta bort kolonin då jag hör honom fråga, på bruten svenska med lätt oro i rösten "Var ska de nu ta vägen? 
Omsorgen om myrorna var säkert bara en naturlig reaktion från en ung man men förstärktes av att han, precis som myrorna inte längre kunde stanna i sitt hemland Afganistan
För en stund blev jag ståendes med krattan, kände att jag blev varm i hjärtat och svarade" Dom hittar snart ett nytt hem, trädgården är så stor här"
Nu sitter jag med kaffekoppen och betraktar att himlen och skogen där ett rådjur med två tvillingkid betraktar mig och jag fylls av tacksamhet, livet är gott.

Skrivet för snart 2000 år sedan....

Människor äro ivrigt sysselsatta med planer på att förbättra sina liv. Men detta siktande på framtiden innebär en stor livsförlust. Det flyttar fram varje dag, det rycker bort det närvarande medan det ger löften för ett ovisst kommande. Det största hindret  för ett verkligt liv är den förväntan som beror av morgondagen, men förlorar den dag som är. Du ordnar och ombesörjer vad som ligger i ett ovisst ödes hand, men vad du har i din egen hand det låter du fara.... Deras liv är ytterst kort, som jämt äro i sysselsättning
Seneca, om livets korthet, ca 50 E.KR

Att tro på att allt ordnar sig

RSS 2.0