Slaskbetraktelser


Efter dagar med sträng kyla och snöknarr i öronen vänder
termometern uppåt och hala, isiga vägar förvandlas till tallrikar fyllda med sorbet, chokladsorbet.
Ordet slask får verkligen sin rätta innebörd och tanken på att åka in i en biltvätt känns väldigt långt borta, lite som att kasta pärlor till svinen.
Nu kanske jag inte tillhör den sorten, dvs de ordentliga som ständigt åker omkring i en fin och nyvaxad bil, där minsta pormask syns om man speglar sig i lacken. Nej, bilar har alltid fungerat som transportmedel där det viktigaste är att den fungerar.
Jag tror alla vet hur jobbigt det är när bilen av en eller annan anledning kapsejsar.
Själv har jag blivit stående i rondeller med kokande motor eller avsliten vajer till växellådan, fått kopplingsfel på motorväg, pajat växellådan eller punktering på Sveavägen, ingen höjdare något av händelserna. Men ibland blir det en hel radda av fel som kommer på en gång och nu tillbaks till sorbeten.
När det slaskar lera går det åt mycket spolarvatten och för att fylla på måste motorhuven öppnas. 
Attans då att den lilla röda plasmojjen som man drar i för att öppna huven blir alldeles slapp, vilket även jag kan räkna ut, är ett resultat av att även den vajern är avsliten....
När sedan bakrutans arm där saknaden av torkarblad gör sig påmind ( samma ljud när man drog med kritan över tavlan i klassrummet) inser jag att det där med service inte är så dumt.
Samtidigt som jag trösterikt intalar mig själv " Ulla, värre saker finns, du har inte Ebola" stannar jag med jämna mellanrum i vägrenen på motorvägen och gnider med snö från diket, bort smutsen från den totalt kamouflerade rutan.
Efter si så där 10 stopp är jag hemma, oskadd och känner stor tacksamhet att snön ligger kvar, åtminstone i dikena

Vargavinter

Nu är det kallt minsann, men kallare kommer det bli! 
Frågan är om det kommer bli en vargavinter.
Men vad är då en vargavinter? Jag kollar runt i cyberrymden och hittar....nästan ingenting. 
Jo, en hel del meteorologiska begrepp, en del artiklar från tidigare år och synonymer om hård vinter.
Men varför vargavinter och inte exempelvis isbjörnsvinter?
När jag tänker i banorna om djur och väder tänker jag regniga somrar....grodsommar, fisksommar, sälsommar?

Ser ut genom fönstret på den av snö, vita marken och kollar, -10 grader och tänker att det är fortfarande 2014.
Om några dagar föds ett nytt år som vi inte har en aning om påbörjas med en vargavinter eller inte.

Önskar er en fin och glädjerik dag!

Julefrid

Julefrid... 
Ordet frid har fler synonymer så som lugn, vila, frid, stillhet, själsfrid, trygghet, ostördhet.
Ofta använder vi meningen om att få frid i själen då livet runt oss känns kaotiskt, när vi inte ser nåt slut på alla bekymmer.
Domedagsprofeterna tillägger gärna att "en olycka kommer aldrig ensam", liksom för att bekräfta att jävligheterna aldrig tar slut.
Jag har skrivit om det förut men vissa saker tål att upprepas och därför gör jag det. 
Vid ett tillfälle slumpade det sig att övrig personal var sjuka på behandlingshemmet (där jag jobbade för tjugo år sedan) och vi var ensamma, handledaren och jag. Vetskapen om att han var en av Sveriges bästa handledare och dessutom flugit från Göteborg för att hålla i handledning hos oss, bidrog till att vi beslöt att ha handledning, trots manfallet av personal.
Vi pratade om klienterna och när det var en stund kvar, frågade jag Mats om jag fick dryfta en frågeställning, rent privat.
Då han nickade, tog jag mod till mig och frågade " Varför är min svärmor så bitter, så ironisk?"
Mats betraktade mig och bad mig komma med några exempel, utan egna värderingar inlagda.
"Jaaa, ett exempel kan vara när hon säger, ja Ulla vad roligt att bara göra det som faller dig in, det måste vara hääärligt att inte följa några regler, så kunde man inte göra när jag var ung" eller " jaha, passa på att resa för det hade jag inte möjlighet att göra minsann eller  "Men oj vad städat och fint det var här!"som första mening när hon kom hem till ett rörigt småbarnshem. Osv.
Men det som gjort mig mest ledsen fortsatte jag, var då hon sa 
"Den dagen X träffade dig förlorade jag en son". 
Att jag försökte inflika" Vad tråkigt att du inte känner att du fått en dotter istället" klingade bara barnsligt och just.......bittert.

Mats inväntade att jag pratat färdigt och sedan tittade han mig djupt i ögonen, andades in och sa med lugn stämma.
"Glöm aldrig att bitterhet är OUTLEVD sorg! 
Istället för att säga " jag är så ledsen att jag inte reste, jag är så ledsen att jag inte gjorde som jag ville osv så kommer bitterheten, jag FICK inte.
Märta Tikkanens dikt beskriver det så bra ( med risk att minnas lite fel)
Jag satt och höll min mors hand då hennes blå ögon brast
I den stunden lovade jag henne
Jag ska aldrig säga som du, jag har inte fått
Jag ska säga, jag har inte gjort

Nu ska jag försöka anamma ordet frid, i någon form och ta denna annandags jul som den kommer.

Fina julkransar!!!



Japp!

Logik tar dig från A till B.
Fantasi tar dig vartsomhelst.
Albert Einstein

Pappografi

I väntan på mammografi undrar jag om det finns pappografi?
Eftersom tiden i väntrummet är svår att beräkna, passar jag på att googla lite.
Finner följande på Wikipedia 

Pappografi innebär en förebyggande undersökning efter tidiga tecken påprostatacancer.

Ordet är relativt nytt (efter år 2000) och är en avsiktligt humoristisk maskulinisering av mammografi. "Mammo" i "mammografi" syftar på den anatomiska termen för bröstet, så den korrekta termen i någon mening torde vara prostatagrafi. Någon röntgenundersökning av prostata motsvarande mammografin är inte lämplig, utan undersökningen bör innefatta en palpation av prostata och blodprovtagning med bestämning av s-PSA, (Prostataspecifikt antigen).

Alltid lär man sig något nytt:)

Pyssel



Hej då Vrian

Avsked är alltid mer eller mindre smärtsamma. Oftast förknippar vi det med en levande varelse, en människa eller ett djur, men även andra saker tar vi farväl ifrån. 
Det kan vara ett arbete, en semesterort eller en bostad.

I dag har jag varit på gården för sista gången. I veckor, ja månader har vi tillbringat helgerna till att städa och ta bort möbler genom att sälja, skänka och åka till soptippen. Det sista alternativet är det jag gillar minst, eftersom jag är mot den konsumtionshysteri som mer och mer präglar vår vardag. Konsumera mera så blir du lycklig! Vilket skitsnack rent ut sagt.
Då vi köpte gården möblerad har det inneburit ett hårt arbete att flytta möblerna  eftersom de nya ägarna inte varit intresserade av samma koncept.
Hårt slit, tunga lyft, Ajax, grön såpa, trasor, svarta soppåsar i mängd och flyttkartonger, ja ni känner säkert igen det.
Skillnaden mot tidigare flyttar är att det varit 2000 kvm att skiljas ifrån, 2000 kvm glädje, kärlek, skratt, blod, svett och tårar. 
300 glasrutor att putsa....

Sedan avskedet
Hej då huset, hej då hönshuset, hej då konstgalleriet, hej då konferensen eller (Pärlplatterummet som varit arbetsnamnet) hej då stallet, hej då ladan, hej då matkällaren, hej då poolen, hej då alla blommor, hej då hagar och sädesfält, hej då lilla bäcken.
Hej då drömmar, hej då visioner, hej då stunder av glädje men också stor sorg. Kommer alltid förknippa huggkubbar med smärta och sorg som sliter hjärtat ur kroppen.
Hej då alla vackra regnbågar över ladan, hjortarnas bröl i gryningen och innerliga samtal i natten.
Hej då Vrian, hej då Västerås!

Avsked, sorg men också en insikt om att nu vänder jag blad, släpper det förgångna och öppnar händerna för framtiden,

Godnatt alla människobarn, var ni än befinner er, Västerås, Stockholm eller Paris

Lutfisk



Smaken är som baken, och ekonomin likaså


Passade på att fotografera en väska då jag var i Barcelona för någon månad sedan. Måste erkänna att jag blev fascinerad då jag såg den i fönstret. Inte pga dess utseende utan för priset.
Alla har vi olika prioriteringar.....

Kvittofobi

Tänkte skriva något vackert men det är inte det som pockar på, så ni som vill frossa i jul och glädje får sluta att läsa här.
Ibland ser vi inte handen framför oss för att dimman ligger så tjock och så kan det vara även med själens dimma.
Jag vet att JAG, precis som alla andra är helt och fullt ansvariga för våra handlingar, men ändå.....

Tänk vad skönt att få vara åtta år igen och få hjälp med alla dokument, papperstrassel och trååååååkiga måsten.
Jag hatar att syssla med administration, kvitton, fakturor, bekräftelser och bokföring, blä, blä, bläääää! (och så åker tungan ut ur munnen) BLÄÄÄÄÄ!!!!!
Tanken att jobba som kontorsråtta och sitta med räkenskaper, saldon, debet och kredet, plus och minus, ettor och nollor, knollar och tottar, humlor och dumlor, skulle få mig att bita av min svans.
Men nu är jag inte åtta utan fyrtiosju år äldre och ska vara vuxen, ansvarsfull och konsekvent. Peka med hela handen, fokusera och ha en klar målbild. Sätta mig ner vid skrivbordet ( vilket är ett gammalt fällbord från 1800 talet) och leverera.
BLÄÄÄÄÄ!!!

Det är bara att inse att det enda som fungerar är att koppla av själen och sätta på autopiloten. Sätta mig vid datorn som en levande död och börja spela piano på tangenterna.
Nä inte leka utan vara den vuxna tant jag är.
Fuck paperswork:(:(:(

Önskar er alla en fin pappersfri (nåja toapapper är ok) kväll
RSS 2.0