đŸŒˆđŸŸđŸ’•

Jonas Gardell Fucking Queen of everything pĂ„ Cirkus ♄ (null)

(null)

🌿

För nĂ„gon vecka sedan satt jag pĂ„ bussen och  reflekterade över hur  de flesta satt och stirrade i sina mobiler i stĂ€llet för att betrakta livet utanför. Ja, ja... jag vet att det inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r nĂ„gon ny iakttagelse och att mĂ„nga uppmĂ€rksammat samma sak, men vad som sedan hĂ€nde gav mig en tanke. 

Vid Fridhemsplan kommer det in tvĂ„ Ă„rsrika damer, kanske si sĂ„ dĂ€r i 80, 85 Ă„rs Ă„ldern. Trots sin Ă„lder sĂ„g de rosiga ut i ansiktet, troligtvis som följd av promenad i det kalla vintervĂ€dret. 
Eftersom jag och mina kurskamrater pĂ„ vĂ„rt sista seminarium, dagen innan examen till lĂ€keörtterapeut  fick trĂ€ffa en kvinna som specialiserat sig pĂ„ ansiktstydning, blev jag intresserad och började syna deras ansikten.
Nog syntes det att de levt ett glĂ€djerikt liv med"Ă€rliga" skrattrynkor och visst fanns det avtryck av sĂ„vĂ€l sorg som förvĂ€rvad klokhet. Men inget som speglade cynism, bitterhet eller ilska. Nu ska jag Ă€rligt sĂ€ga att min kunskap kring det hela Ă€r nĂ€stintill obefintlig efter bara en dags studie med tanke pĂ„ att de som Ă€r skickliga, har arbetat i decennier med detta, men Ă€ndĂ„. Vissa linjer speglar onekligen vĂ€ldigt vĂ€l det inre sjĂ€lslivet.
Hur som helst satte de sig med ansiktena vĂ€nda mot mig (ni vet en av de hĂ€r "nyare"bussarna och som ger oss Ă„ksjuka smĂ„tt panik, om det Ă€r de enda lediga platserna som innebĂ€r att Ă„ka med ryggen mot fĂ€rdriktningen) och fortsatte det samtal, jag förstod pĂ„gĂ„tt innan de steg pĂ„ bussen.
"Vad jag menar Ă€r att jag tror ungdomarna, ja mĂ€nniskorna överlag mĂ„r sĂ„ dĂ„ligt idag Ă€r att de inte kĂ€nner glĂ€djen pĂ„ riktigt, nĂ€r man lever i jĂ€mvikt" dam tvĂ„ nickade och dam ett fortsatte 
" Du vet idag ska alla se till sig sjĂ€lva, allt ska kretsa kring sig sjĂ€lv och sina egna behov, överallt öser det över med kloka citat om tĂ€nk pĂ„ dig sjĂ€lv och skit i andra, men du vet, dĂ„ blir det ju ingen jĂ€mvikt. 
Jag har tĂ€nkt sĂ„ hĂ€r i mitt liv, om jag ber om hjĂ€lp, sĂ„ erbjuder jag nĂ„gon annan hjĂ€lp, oftast samma dag och det behöver inte vara till samma person som hjĂ€lpte mig för dĂ„ kan det bli gentjĂ€nster och det Ă€r en annan sak. Ett exempel kan vara att jag ringer och frĂ„gar om svĂ„gern kan hjĂ€lpa mig att skruva upp en tavla. Efter det samtalet kan jag knacka pĂ„ dörren till grannen och frĂ„ga, behöver du hjĂ€lp med nĂ„got? JĂ€mvikt, förstĂ„r du?
Nu insĂ„g jag att samtalet var viktigare för mig Ă€n hĂ„llplatsen innan som jag skulle hoppat av vid, sĂ„ jag sneglade ut genom fönstret med fortsatt spetsade öron.
" SĂ„ hĂ€r har livet sett ut och fler runt omkring mig har ocksĂ„ anammat det hĂ€r, nĂ€r jag förklarar att det fĂ„r mig att mĂ„ bra.
Men vet du vad det sorgliga Ă€r, samtalen till mig som ex" hej Gerda det Ă€r Birgitta, hur mĂ„r du, behöver du hjĂ€lp med nĂ„got? börjar sina bort för vĂ€nnerna dör och de unga har inte tidför  de har fullt upp med sig sjĂ€lva och sitt liv"
Nu synade jag hennes ansikte igen men kunde inte hitta nÄgot tecken pÄ bitterhet, vare sig kring munnen, ögonen eller pannan
"Men jag Ă€r inte bitter sa hon skrattandes och hĂ€rmade Tony Richardson, jag tĂ€nker fortsĂ€tta att leva som jag alltid gjort och leva i jĂ€mvikt, behöver du hjĂ€lp med nĂ„got idag förresten? frĂ„gade hon vĂ€ninnan som började skratta hon med.
Vi gick av bussen alla tre och innan vi gick Ät olika hÄll sa jag " det var inte meningen att lyssna men det gick inte att lÄta bli, tack!"
NĂ€r jag efter en stund vĂ€nde mig om, sĂ„g jag de tvĂ„ damerna gĂ„ arm i arm med smĂ„ steg sĂ„ att broddarna skulle göra nytta och det lĂ€t som de skrattade.

♄

(null)

♄

(null)

🌿🌾🌿

KĂ€nner mig glad och lycklig efter ett besök med god lunch i gott sĂ€llskap av vĂ€nnen  (null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


Renee pĂ„ Thielska galleriet. Jag skulle kunna lĂ€gga till all forskning om kulturens och naturens betydelse för hĂ€lsan, (det finns hur mycket som helst) men nöjer mig med att kĂ€nna hur livskraften fylls pĂ„. Lika sjĂ€lvklart Ă€r att det finns evidens som visar att goda relationer till slĂ€kt och vĂ€nner ger sjĂ€len glĂ€dje.

♄Tacksam♄

Inspiration frĂ„n Norrskog.seđŸŒČ

Mycket gott av granskott!

Det finns en rad olika recept pÄ hur man kan tillaga granskott: Syltade, i sillinlÀggning, smörstekta, som krydda i snaps, i sallad, pesto eller tomatsalsa. Och framför allt som jÀttegod sirap. Prova att göra din egen, det Àr busenkelt och barnsligt gott. Dessutom doftar det sÄ gott av skog i köket.

Granskottssirap

Plocka granskott som Àr ungefÀr en fingernagels storlek. Varva skotten med rÄsocker i en glasburk, vartannat lager skott, vartannat socker sÄ du har ungefÀr lika stor mÀngd av vardera ingrediens. Skruva pÄ locket och stÀll burken i ett fönster som vetter mot vÀst eller öst. LÄt stÄ i 3-4 veckor. Skaka och vÀnd pÄ burken varje dag. NÀr skotten tappat fÀrgen och sockret smÀlt Àr sirapen klar. Sila av och hÀll pÄ mörk glasflaska.

Sirapen hĂ„ller i drygt ett Ă„r och ska förvaras i kylskĂ„p och Ă€r fantastiskt god pĂ„ glass, pannkakor eller ringlad över en sallad. Naturligtvis passar den Ă€ven bra till en god och smakrik ost. Prova Ă€ven att byta ut sockret mot muscovadosocker. LĂ€gg gĂ€rna till nĂ„gra limeskivor eller fĂ€rsk ingefĂ€ra. 

En  variant av granskottsirap

Koka 200 g spÀda granskott med 1 l vatten i 10 minuter.
Sila av granskotten och koka upp avkoket. TillsĂ€tt 1 kg socker under omrörning och koka sakta till sirapskonsistens. HĂ€ll pĂ„ rena glasburkar och förvara svalt eller i burkar i  frysen.

Syltade granskott

1 liter granskott
1 liter vatten
1 dl vitvinsvinÀger
500 gram socker
Âœ dl rosĂ©peppar

Plocka granskotten nĂ€r de Ă€r spĂ€da, ljusgröna och 2-3 cm lĂ„nga. Blanda lagen. LĂ€gg i granskotten och sjud försiktigt (lĂ„t det inte koka) cirka 10 minuter. HĂ€ll upp granskotten i glasburkar. Smakar mycket bra som tillbehör till till kött eller fisk!
HÄllbarhet: minst 3 mÄnader i kylskÄp.

Picklade granskott

1,5 l granskott
5 dl Àttika
1 l socker
1,5 l vatten

Koka upp Àttikslagen och slÄ pÄ granskotten, förvara svalt i kyl.

Granskottsdricka 

2 liter ljusgröna granskott
1 skivad citron
1 liter vatten
1 liter socker
1 msk citronsyra

Rensa granskotten frÄn skrÀp. LÀgg dem i en rostfri kastrull eller bunke. TÀck skotten med en skivad citron. Koka upp vatten, socker och citronsyra. HÀll den kokande lagen över granskotten. LÄt stÄ kallt och dra i 2-3 dygn. Sila av drycken genom en silduk. HÀll pÄ plastflaskor och frys in det som inte gÄr Ät pÄ en gÄng. Ger ca 2 liter dryck.

Granskottsglass

4 dl grÀdde
1 dl honung
4 Àggulor
3 dl spĂ€da granskott 

HĂ€ll grĂ€dden i en kastrull och lĂ„t koka upp. Vispa ihop Ă€ggulor och honung och tillsĂ€tt lĂ„ngsamt grĂ€dden i Ă€gg- och honungsblandningen. HĂ€ll tillbaka blandningen i kastrullen och vĂ€rm försiktigt under omröring tills den börjar tjockna. Ta bort kastrullen frĂ„n plattan. Kör smet och granskott i en mixer och blanda tills det Ă€r en slĂ€t massa. LĂ„t blandningen svalna i kylskĂ„p under nĂ„gra timmar eller över natten.  Frys smeten i glassmaskin.

Granskotts glass (Rawfood)

3 dl cashewnötter 
1 dl granskott, nyplockade 
1 msk kokosolja, flytande 
1- 2 msk honung
1-2 krm spirulina
Citronsezt frĂ„n 1/2-1 citron 
1-2 dl vatten

Mixa cashewnötter med övriga ingredienser, börja med 1 dl vatten och spĂ€d efterhand om det behövs. Mixa tills smeten blir slĂ€t och len. Frys in i glassformar eller i en skĂ„l. Fryser du in den i en skĂ„l och vill forma till kulor, ta fram och halvtina, gör kulor och frys om. 

  

 


🌿

Söndagen gav glĂ€dje, kunskap och pĂ„fyllnad av energi för denna, kommande arbetsvecka. Överallt svĂ€vade mĂ€nniskor runt pĂ„ isarna, utanför KĂ€rsön och riksdagshuset, bara för att nĂ€mna nĂ„gra platser. NĂ€r kylan bet tag i kinderna efter lĂ„ngpromenaden blev Medelhavsmuseet en vĂ€rmande oas med sina spĂ€nnande utstĂ€llningar. Sist men inte minst kom de första av vĂ„ra med hjĂ€rtat, skapade, evigt gröna livslöv pĂ„ sin plats.🌿🍃🌿 (null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


Lördagsvila🌿

GĂ„rdagen en fredag med en blandning av minnen, arbete och kreativitet. Morgonfika pĂ„ Ritorno dĂ€r mĂ„nga stunder tillbringats under uppvĂ€xten. Sedan invigning av nya köket/ restaurangen pĂ„ Skoga dĂ€r tanken bakom blomsteruppsĂ€ttningarna jag gjorde igĂ„r skulle spegla verksamheten. Bland de ljuvligaste blomstren fick Ă€ven vitlök, lime, röd lök och citron vara med. Avslutade dagen  (null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


efter att nĂ€stan slutförttrĂ€dgĂ„rdskonst som ska pryda sin plats hos en bestĂ€llare i Äppelviken. Älskar variationen 🌿🌿🌿

Paris i mitt hjĂ€rta♄

Jag har varit i Paris ganska mĂ„nga gĂ„nger och i olika sĂ€llskap. Med mina barn i olika konstellationer, vĂ€nner, systrar, sjĂ€lv och med partners. Alla gĂ„nger har det sett olika ut, trots eller kanske pĂ„ grund av att vi alla Ă€r unika och har olika intressen.
Naturligtvis har turistattraktioner som Eiffeltornet, Louvren, TriumfbĂ„gen m.m varit ett mĂ„ste att visa de som följer med, men att shoppa har aldrig funnits med. DĂ€rför har jagalltid  bara rest med handbagage och dĂ€rmed sluppit vĂ€ntan vid bandet, sĂ„ Ă€ven den hĂ€r gĂ„ngen, lĂ€tt och smidigt.
Den hÀr gÄngen var resesÀllskapet en person som alltid Àr positiv och öppen för nya saker. Under det dryga Äret vi umgÄtts har jag inte en gÄng sett mungiporna gÄ ner, hört nedlÄtande ord om andra eller varit neg (null)

ativ till nĂ„got jag föreslagit oavsett om det har varit förelĂ€sningar, utstĂ€llningar, konstvandringar, resor, ja vad som. Inga förhandsförklaringar om vad pjĂ€sen handlar om, vad restaurangen serverar för mat elle (null)

r vilka som kommer pĂ„ festen utan allting  (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Àr gött, intressant, roligt eller i alla fall lÀrorikt i hans ögon.
Men det mest talande för hans positivism var nĂ€r jag vaknade vid halv 3 pĂ„ natten och kĂ€nde att vad kul det skulle vara att dansa folkdans, sĂ„ i min iver skakade jag lĂ€tt pĂ„ honom och berĂ€ttade om vad jag kommit pĂ„. LĂ€tt snarkandes, i grĂ€nslandet mellan sömn och vakenhet,  mumlade han...absolut...nu?
SĂ„ nu tillbaks i Sverige vĂ€ntar dagar av planering inför 2019, bĂ„de jobb och roligheter som odling, resor och folkdans, men framförallt umgĂ€nge med mina kĂ€ra barn, barnbarn, slĂ€ktingar, vĂ€nner och ❀

🌿đŸŒș🌿

(null)

(null)

En hĂ€rlig helg🌿

Det ska va gött att leva och det har det verkligen varit i helgen. Besök pĂ„ "nya" nationalmuseum och sen födelsedagsfirande pĂ„ kvĂ€llen. Sedan söndagspromenad till Bellmans bostad pĂ„ UrvĂ€dersgrĂ€nd🌿
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

BĂ„de roligt och lĂ€rorikt 

🌿

She let go.

Without a thought or a word, she let go.

She let go of fear. She let go of the judgments.
She let go of the confluence of opinions swarming around her head.
She let go of the committee of indecision within her.
She let go of all the ‘right’ reasons. Wholly and completely,
without hesitation or worry, she just let go.

She didn’t ask anyone for advice. She didn’t read a
book on how to let go
 She didn’t search the scriptures.

She just let go.
She let go of all of the memories that held her back.
She let go of all of the anxiety that kept her from moving forward.
She let go of the planning and all of the calculations about how to do it just right.

She didn’t promise to let go.
She didn’t journal about it.
She didn’t write the projected date in her day-timer.
She made no public announcement and put no ad in the paper.
She didn’t check the weather report or read her daily horoscope.

She just let go.
She didn’t analyse whether she should let go.
She didn’t call her friends to discuss the matter.
She didn’t do a five-step Spiritual Mind Treatment.
She didn’t call the prayer line.
She didn’t utter one word. She just let go.

No one was around when it happened.
There was no applause or congratulations.
No one thanked her or praised her.
No one noticed a thing.

Like a leaf falling from a tree, she just let go.
There was no effort. There was no struggle.
It wasn’t good and it wasn’t bad.
It was what it was, and it is just that.
In the space of letting go, she let it all be.
A small smile came over her face.
A light breeze blew through her.
And the sun and the moon shone forevermore.

By Reverend Safire Rose

👁

(null)

Gott nytt Ă„r🌿

Efter att ha firat in det nya Ă„ret med tolvslaget pĂ„ Skansen och övernattning pĂ„ hotellet som ligger belĂ€get vid Hötorget och dĂ€rmed i minbarndoms kvarter, sitter jag hĂ€r med 364 oskrivna blad i 2019 Ă„rs livsbok.

 
Eftersom vi checkade in pĂ„ eftermiddagen fanns det gott om tid att summera Ă„ret som gĂ„tt sĂ„ med bubbel i glasen började vi med januari 2018 och sedan, mĂ„nad efter mĂ„nad. Vad hade gjorts och inte gjorts, vilka kĂ€nslor hade funnits och inte funnits, vilka mĂ€nniskor hade varit en del av vĂ„rt liv och vilka hade inte varit det. Alla toner pĂ„ fĂ€rgskalan fanns med, likasĂ„ alla noter i livets symfoni, skratt och grĂ„t, glĂ€dje och sorg.
PĂ„ Facebook, instagram och via sms kom hĂ€lsningar frĂ„n slĂ€kt och vĂ€nner som vĂ€rmde gott. SĂ€ga vad man vill, men med dagens teknik kan man hĂ„lla kontakt med dem som man kanske inte skulle nĂ„ annars, vilken glĂ€dje och gĂ„va att fĂ„ följa varandras liv.
IgĂ„r blev vĂ€ldigt lite skrivet vilket inte Ă€r sĂ„ konstigt, nyĂ„rsdagen Ă€r en dag av vila för mĂ„nga och i synnerhet för mig som somnade 5 pĂ„ morgonen, nöjd och glad efter kvĂ€llen/natten pĂ„ Skansen.
Idag Ă„tervĂ€nder vardagen och jag önskar alla mĂ€nniskor ett gott nytt Ă„r ♄

RSS 2.0