Nöffnöff

Godnatt Europa

Jagade av stormen har vi åkt söderut, från Alabama till Floridas kust där vi tagit in på hotell precis vid havet.

Vågorna slår högt och vi får se om det blir storm eller orkan som kommer att svepa förbi under natten.

Middagen intogs på en sjökrog och bestod av ostron, räkor och en köttbit, gudomligt gott!
Det visade sig att servitören egentligen var bluessångare och hade spelat på finlandsbåtarna i Sverige.
Världen är liten

Godnatt

Stormvarning

I morse tog resan en ny väg, 25 mil norrut eftersom Bill fått nys om en motor som var till salu i Alabama.

Så vi lämnade kusten med de låååånga vita stränderna och gav oss upp i bomullsplantagernas land.
Där ute i ingenstans hittade vi till slut motorn, liggandes i en lada bland andra motorer och bråten.
Eftersom det väntas storm, ja även ev tornado, kom vi överens om att återkomma i morgon och gav oss iväg mot närmsta hotell för att skaffa natthärbärge så att vi inte var ute på vägarna då jätteblåsten slår till.

Dess kulmen här på orten infaller mellan 7 och 9 i morgon enligt kvinnan på gården.
Hon tillade att barnen blivit informerade om att de inte behöver komma till skolan förrän till 10 av samma skäl, så visst är det på riktigt alltid!

Ny ligger vi på Days inn, det första hotellet vi råkade på, och det är skönt.
Annars brukar jagandet efter billigaste alternativ vara rätt jobbigt ibland.
När man är trött och hungrig är det inte så kul att stanna vid hotell efter hotell för att till slut hitta ett som faller inom ramen för vad det får kosta.
Men är man ute så länge som vi är, måste man ha koll på boendekostnaden och vi sover ju bara där så vanlig motelstandard duger bra.

Nu väntar natten och stormen.....

Godnatt alla människobarn

The Swamps

Lämnade New Orleans' igår för att ge oss iväg mot........träskmarkerna!

Det är ytterligare en dröm jag haft i mitt liv, att glida runt i de spännande markerna och betrakta de magiska träden och betraktas av mystiska väsen.

Jag har ju sett filmer, en del skräckfilmer (när jag var yngre) som handlar om mystiska enstöringar, eller gäng bestående av tandlösa, elaka, banjospelande män som alla är släkt med varandra, på ett eller annat sätt, som bor i dessa Swamps.

De åker omkring i sina båtar, med geväret laddat, snuset rinnande ur mungipan, på jakt efter nåt frodigt att sätta tänderna eller nåt annat i.
Kvinna, man eller nåt kreatur, vilket som kvittar, bara det är något nytt och spännande i deras ensamma, torftiga liv.
Men jag har även sett filmer om naturfolk och djur som lever där, sett en känsla av någonting jag varit nyfiken på, och så var det.
I den lilla plåtbåten som snabbt tog oss fram genom träsken, var vi åtta stycken personer i blandad ålder och nationalitet
Storögt satt vi tysta och stirrade runt för att få syn på alligatorer, och visst fick vi se dem, men även ormar, fåglar och vildsvin, eller rättare sagt vattensvin.
Så otroligt söta, som bara älskade marshmallows!
Ja, ja, visst var det en riktig turistfälla då vi gled omkring djupt inne i träsket, (med tak över båten så att inte ormarna skulle ramla ner från träden i båten) och det helt plötsligt kommer tre glada grisar simmande mot oss. Men det spelar ingen roll, jag ville pussa dem allihop på deras söta svarta trynen, men det gick tyvärr inte, dom var trots allt vilda....

Efter det såg vi ännu fler alligatorer och ormar ( till Bills stora skräck) samt fick hålla i en alligator som var kall men mjuk och tänk er, jag såg inte en enda enögd, tobakstuggande Jack, Tom eller Hank under hela färden!

Sedan fortsatte vi vidare, längst kusten och in i Alabama.

Önskar er alla en fantastisk dag!


Så tuff och söt

Madri Gras färger

Parader överallt parader.........

Parader i alla dess former. Gårdagen tillbringades i paradernas tecken. Vi köpte två stolar och satt som två riktiga , amerikanska turister vid sidan om den avspärrade huvudgatan, i väntan på paraden. Ålderstigna Madamer på blingbling dekorerade, enorma motorcyklar, kastade halsband till höger och vänster, beridna cowboys på vackra hästar, fantasifullt dekorerade lastbilsförare som lite påminner om studentflaken, med den skillnaden att här kastas halsband över åskådarna istället för öl. Trumpetblåsande, trumslagande ungdomar som tar sin uppgift på så stort allvar att de ser ut som en militärparad med sin stela mimik och monotona trumslagande. För att inte nämna alla söta cheerleaders från olika skolor, små tioåriga flickor uppsminkade och med rullande underliv härmar sina äldre kamrater. På kvällen i "våra kvarter" de Franska, såg vi en parad till, tobaksparaden. Här fanns inga raka led eller givna uniformer utan allt slitet, ruskigt och läskigt var tillåtet . Zombies, monsterbebisar, spindelmän och fordon av olika material. Påminde lite om såna där studentspexparader ni vet. Annars har vi funnit en lugn dygnsrytm där vi promenerar mycket runt om. Stannar till och handlar lite, tar en fika eller äter nåt. Efter en månad med nytt läger så gott som varje natt är det rätt skönt och dessutom älskar vi den här staden, så vi har beslutat att stanna ett par dagar till. Vad som händer härnäst vet jag inte för nu har vi nästan betat av alla drömmar jag haft om vad jag vill se i USA och ska snart till Florida och kolla på bilrace, vilket är en helt ny upplevelse för mig som ska bli kul! Ska försöka lägga ut bilder, det är tyvärr lite teknikproblem. Varma hälsningar till ett kallt Sverige, ni finns med i mitt hjärta!

Madri Gras

Idag började Madri Gras och överallt bar folk halsband i olika färger runt halsen. Det tillhör traditionen att de som går i paraden kastar halsband och ringar till dem som står och tittar. Vi har väl ett femtiotal nu på hotelrummet.

Eftersom vi varit i gång och promenerat hela dagen är vi helt slut, så Godnatt kamrater, sov gott!

Säng, säng,säng....

Gårdagen blev återigen en dag med intryck.
Det är så otroligt mycket som händer överallt att jag nästan blir vimsig.

Musiken blandad med såpbubblor och steppande ynglingar. Maten, den traditionella, verkar till största delen vara hopkok av det som blev över, ungefär som pyttipanna. Skillnaden är att man slänger i allt, höns, krabbor, kräftor, ostron och sedan ris för att fylla ut. Gumbo, jambalaya, ja lite som paella.

Krokodiler verkar det finnas gott om i träskmarkerna för det serveras hamburgare och grytor gjorda på dem lite överallt. Självklart måste jag prova men är inte riktigt framme i modet ännu, kanske idag.....

Annars känns det lite som semester i semestern. Hotellet är fantastiskt på ett familjärt sätt. Personalen är både vänlig och söt, ja både Bill och jag blir kära i de otroligt trevliga, vackra och servicemindade töserna.
Bara en sån sak, att efter att de frågat om vi sovit gott och Bill, sanningsenligt svarade nej, byter ut sängen mot en ny (sängen var som en hängmatta, ni vet nerlegad så att man rullar in mot mitten)

Tur att vi är kära!
Tänk er ett gammalt surt par som tvingas ligga hoplimmade av svett, jag ser scenariot framför mig, samtalet mellan två personer som sedan många år tillbaks, blivit dövstumma inför varandras tankar och behov.

Ja, ibland blir människor som de tre aporna, där en håller för öronen, en för ögonen och den tredje för munnen och det är lika förödande i alla relationer, såväl privata som i servicearbeten.

Vilken tur att varken vi eller personalen är apor så allt löste sig till det bästa!

Kvällen avslutades med veteranblues i restaurangen intill. Ja de gubbarna hade varit med länge!

Nu är klockan snart sju och vi har varit vakna sedan fyra så jag ska försöka sova nån timme mer, för i dag börjar Mardi Gras och då är det fest dagen och natten lång!

Ha en fin dag alla fina


New Orleans

Idag kom vi till New Orleans vid lunchtid, och vi blev kära bägge två!

Vilken atmosfär, vilka dofter, vilket sjudande folkliv och överallt musik, musik, musik!
Blues, jazz och gatumusikanter som skulle platsa på vilken scen som helst!

Vi tog in på ett helt underbart Hotel i de franska kvarteren, The Frenchmen. Hotellet är väldigt gammalt och charmigt och vi hade tur som fick rum, på lördag börjar nämligen Madre Gras, en årlig stor fest med karnevaler och fest!
Så vi har handlat masker och annat för självklart ska vi gå i karnevalståget!!!!

Nu ligger vi med trötta fötter efter att ha promenerat hela dagen, ätit Gumbo, lyssnat på blues, jazz och insupit atmosfären från denna helt underbara stad och det bästa av allt är , vi stannar till söndag!!!!

Önskar er alla en glädjefull dag

Nattankar mot Träskmarkerna

Ligger på ett hotel i Baton Rouge strax utanför New Orleans' och kan inte sova. Kanske är hjärnan fylld med intryck som behöver sorteras in? Eller kanske berodde det på att igår hände direkt ingenting ( bortsett från lite fikapauser, lunchstopp osv) Hela dagen var en lång transportsträcka utmed Mississippi river. Genom bomullsfält som med undantag av några stycken, var skördade . Jo, det är vinter även här. Annars såg vi grönska nästan för första gången på hela resan, undantaget den mörkt gröna nyansen som barrträden står för. Ska vid tillfälle jämföra barrens gröna färg med nyanserna kag har i min app, Kolormondo som jag varmt kan rekommendera. Det slår mig att det kanske är att hjärnan inte behövde arbeta ett dugg i går, den bara betraktade och kanske därför var i viloläge och då kanske jag inte behöver lika mycket sömn, för den har liksom vilat, fast jag varit vaken. Summerar jag gårdagen skulle det bli..... torftigt, fattigt och eländigt, låter jag negativ? Vad jag menar är, att jag blir både förvånad och berörd över all fattigdom, överallt. Vi har trots allt passerat, jag tror 8 delstater och det är likadant överallt, ävensom det är mest påtagligt i Indianreservaten och de tidigare slavstaterna, de ställen med människor som berör mig mest. En man vid bordet bredvid på Doe's uttryckte som svar, då jag berättat att vi blivit så väl bemötta av just dessa "vanliga" människor, "well, man måste vuxit upp med dessa för att förstå varför man vill flytta. På ett annat café, med riktiga machoinfluenser som gevär, uppstoppade björnar i naturlig storlek och ljushyltade, storbröstade kvinnor i personalstaben, hördes refrängen " please. give me à real redneck girl". Tralalalala.... Så visst finns rasism och oerhört tydliga klass-skillnader här. När vi berättar om vår fantastiska resa ( och det gör vi ofta) är det två saker som folk nämner, dels den trista, stroppiga attityden hos folk i LA och varningens ord om Florida, som ska vara lika ytligt det, Key West undantaget. Bill har ju varit där tidigare men för mig blir det första gången och jag struntar alltid i vad folk säger och skapar min egen uppfattning, så vi får se, det är ett par veckor dit. Först blir det New Orleans', oh vad jag längtar dit, för det ska ni veta, att det är därför jag velat åka till USA , har aldrig haft någon längtan till det här landet tidigare, förutom till det mytomspunna, lite magiska staden. New Orleans', herr we come!!! Godnatt brothers and sisters

Bluesens moder

Lämnade staden och de två kungarna Elvis och Martin Luther King och begav oss längs Mississippi river på den kända Bluesvägen 61, i spåren efter den tredje kungen, BB King. Vilken häftig resa det kom att bli. Först stannade vi till vid en pantbank på vischan (säger så när orten är så liten att vi glömt namnet) Det har blivit en sak till där Bill trampar bromsen i golvet, för att sedan backa så snabbt att det nästan blir en omvänd viplash, om ni förstår vad jag menar ( men jag ska erkänna att jag tycker det är rätt kul jag med:) Väl därinne hade vi ett trevligt samtal med några riktiga ortsbor, och fick massor med roliga tips och goda råd om vår fortsatta trip. Sagt och gjort satte vi kurs mot Clarksdale och Ground Zero blues club som Morgan Freeman ägde. Vilket ställe!!! Så häftigt!!!! Efter lunchen fortsatte vi vår färd trots att vi tänkt gå på bluesmuseet där, men tyvärr var det stängt, det är nämligen MartinLuther Kingdagen i dag och helg. Så vi fortsatte vägen som slingrade sig mellan de nu öde bomullsfälten där fantasin tog vid och vi riktigt kände. de tusentals bomullsplockarnas närvaro. Vi beslöt att stanna i Greenville i natt och av en slump hamnade vi på den i särklass ballaste krog vi nånsin varit på, Doe's eat place, som funnits sedan 41. Svenska hälsovårdsnämnden hade fått slag för hela restaurangen var ett enda, slitet kök och man satt och åt bland kastruller och disk. Men vilken mat!!! Vilket kött!!! Vilka priser!!! Priset förklarade varför det bara var vita matgäster i den i övrigt helt svarta staden, den sorgliga klasskillnaden blev väldigt tydlig. Nåväl, det var den godaste kött vi ätit så det var värt förmögenheten, men nu blir det hamburgare några dagar framöver, vi vill ju gärna att reskassan ska räcka..... Nu sluter vi snart ögonen, med vetskapen om att New Orleans' väntar, i morgon eller övermorgon Sov gott alla bomullstussar:)

.....

......

Priscilla och Elvis bröllopskläder

En hel del guldplattor!

I köket där han trivdes bäst

I Elvis vardagsrum

Muren hos Elvis, hittar ni oss?:)

I kungars fotspår

Idag har det varit en helt otroligt inspirerande och andlig dag. Ja, just det andlig. Vi vaknade rätt sent, åt hotellets frukost bestående av bröd smör och marmelad, inte protein eller vitaminer så långt ögat når. Men det är ändå bukfylla, som man sa förut. Planen för dagen var att se Graceland och att det skulle få ta den tid det tog, men eftersom bukfyllan snabbt var borta beslöt vii oss för att ta en tur förbi Subway först, för att få lite grönt i oss. På väg dit, ålandes på Elvis Presley boulevard där vi också bor, passerar vi fler kyrkor och båda två, säger i mun på varandra, ska vi gå på gudstjänst, här, i Memphis? Elvis var ju väldigt religiös och fick gospel redan i modersmjölken så det kändes helt rätt. Vi parkerar bilen bredvid en kyrka, går in och möts av en vänlig man som på vår fråga om vi får komma in, vänligt säger, "of course, you are so welcome" öppnar dörren till en enorm hall som även anväds till sportevenemang av döma på resultatstavlorna på väggen. Där sitter hundratals människor och lyssnar på pastorn och vi smyger in och sätter oss, ser oss omkring och ser att vi är de enda vita och under en sekund undrar jag om det är bra eller dåligt, det finns ju fortfarande rasism i USA och vi är ju verkligen i Redneck område nu. Den vänlighet som vi möttes av gjorde mig tårögd, för efter gudstjänsten frågade fler nyfiket var vi kom i från, gladdes åt att vi kommit och önskade oss lycka till på vår fortsatta resa, vi fick tom en gåva i form av en CD skiva med oss. Och det här var bara början. Besöket på Graceland rörde oss båda ordentligt och jag ska berätta mer om det i ett annat inlägg. Summering av besöket är dock, mäktigt! Som en naturlig följd av dagen åkte vi Lorrain hotel, som Martin Luther King sköts på. Det är numer ett museum och folk vallfärdar dit för att få ta del av hans goda närvaro, även om han varit död länge. Nu"hemma" på hotellet känns det som cirkel är sluten, ni förstår nog vad jag menar. Goda människor, andlighet och historia kring två kungar, man kan bli religiös för mindre. Nu ska vi snart ge oss ut och äta middag Var rädda om er !

Memphis Tennessee

Att bila är ett fantastiskt sätt att se ett land på.
Man upptäcker saker hela tiden, som man aldrig skulle sett om man bara flög förbi, dessutom blir landskapens olika karaktärer tydligare och man kan följa naturens årstidsskiftningar.

Det blev så tydligt när vi närmade oss Memphis, att här började vintern gå mot sitt slut. Kontrasten mellan snögrå, och färglösa landskap mot de spirande, gröna sädesfälten blev överraskande, vi blev faktiskt upprymda och glada.

Nu ligger vi i sängen mätta och belåtna efter en god middag på en väldigt Elvisinspirerad krog.
Det kanske inte är så konstigt eftersom vi är i Memphis, Elvis hemstad.

Vintern är en väldigt bra årstid att resa runt i USA på, om man som vi är intresserade av att se och uppleva saker. Det är lite turister och därmed lätt att få hotellrum, på de guidade turerna är det i inte smockfullt.

Antagligen är det därför vi nu ligger på hotelrummet med bara Elvis Presley boulevard mellan oss och Graceland, som vi ska besöka i morgon.
I går Southfork, i morgon Graceland, kan det bli mer amerikanskt?

Jag kan fnissa lite för mig själv när jag ser oss med andras ögon. Kamera på magen, karta i handen och likadana jackor med fastsydda märken från de städer och ställen vi besöker, riktiga turistnördar, men så söta:)

Det är just det som är så skönt med att bli äldre.
Vi gör precis som vi vill, ser ut som vi vill och åker vart vi vill, vilket i och för sig kan innebära att vi hamnar var som helst!
Sov så gott alla människobarn, var och i vilket land ni än befinner er.

Hemma hos Sue Ellen

Om vi var turister i går är det ingenting mot vad vi varit idag. Idag har vi varit på guidad tur på Southfork, ni vet familjen Ewings ranch i Dallas. Under en tur där vi nästan undrade vad guiden gick på, fick vi se JR och Sue Ellens sovrum, badrum m Det var mycket wow och My god! Och visst var det tjusigt. Men en sak blev väldigt tydlig för oss och det är vilket historielöst folk amerikanerna är och därmed byggnaderna. Jämför Rom, Paris eller varför inte bara Stockholm där det finns tusentals historia i byggnaderna. Det är inte utan att man blir stolt. Nu har vi slagit läger en tjugofem mil från Memphis som är vårt nästa mål. Jag önskar er alla en kärleksfull och kreativ dag, fylld av värme trots det kalla vädret Sov gott alla människobarn

Cowboystad

Eftersom wifi fungerar lite hipp som happ har det blivit lite oordning i blogginläggen, men nu är jag snart i kapp:) Efter vårt uppvaknande på morgonen gav vi oss iväg sent, vid 9-10 tiden, ja vi har blivit sjusovare båda två. Eftersom båda är kvällströtta och brukar lägga oss senast 10, vaknar vi tidigt. Men nu pratar vi till både 23 och 24 och då blir det senare morgnar. Men när vi väl gav oss iväg var vi laddade att åka mot Dallas och det omtalade hotellet Stockyards historic, där vi bokat rum. På vägen dök det åter upp spännande och roliga ställen där vi köpte saker som kan vara roligt att ha på en bondgård, vindsnurror, flaggor och en kohud med brännmärke att lägga framför brasan. Det sistnämnda köpte vi i en butik för cowboys, en enorm butik med tusentals sadlar, lasson och annat som hör deras liv till. Vi fick också möjlighet att kasta lasso vilket inte gick så vidare bra, trots mitt samiska påbrå, men jag får väl öva.... Väl framme i Forth north och på hotellet kändes det som vi var med i en film. Hela hotellet var inrett i gammal stil och överallt gick kowbojsare omkring, lugnt och lite tufft. Alla vi mött i Texas är otroligt trevliga och intresserade av att höra om vår resa och när vi talar om vi ska vara ute i tre månader är det väldigt awsome. Jag har märkt att de lättare förstår vad jag säger om jag bräker på och pratar nasalt, lite som om jag hade gomspalt, lite så där " Hi guys prova själv vet ja, det låter mycket som texasdialekt. Turister som vi är tittade vi naturligtvis på när de vallade sina och red bredvid och som grädde på moset, hoppade jag upp i sadeln på en stackars tjur, till Bills förtjusning. Självklart åt vi T bonesteak och självklart var vi helt slut då vi gick och la oss i det fina rummet med luckor för fönstren.

Bilar och möten

Gårdagens tema var möten och bilar, eller tvärtom hur man nu väljer att se på det hela. När man reser som vi gör,  märker man hur van och bortskämd man är att alltid kunna ha kontakt med sina nära och kära, närsomhelst och varsomhelst kan vi nå dem vi vill och behöver. Men ibland fungerar ingenting, mobilerna meddelar "ingen kontakt" och samma sak med datorn. Vi har åkt mil efter mil utan att möta en bil. Upp på¨slingriga isiga vägar, så högt upp att luften blir så tunn att det nästan är lite svårt att andas. Långa, många, dammiga mil på ödsliga slätter där den enda rörelse som ses, är de mekaniska dinosaurerna som bockar upp och ner i sin jakt på olja, inte en människa syns. Det är kanske en av orsakerna till att vi blir så vansinnigt glada av alla häftiga möten vi gör med människor, när vi väl träffar dem. Inte för att det saknas samtalsämnen under vår färd, men vi tillbringar trots allt 24 timmar om dygnet tillsammans och kan det vara lite kul med ett möte som leder till ett nytt samtal. Så gårdagens totala milsträcka blev den kortaste, men den med mest spontana stopp. Jag tror att vi måste ha åkt på USAs mest bilskrotstätaste sträcka, överallt bilar i mer eller mindre gott skick och jag tror ta mig f-n att vi stannade vid varenda en. När jag ser meningen framför mig ser det ut som jag är arg, men det är jag inte, bara en liten, liten smula trött på att höra Bill utbrista ÅHHHH.......KOLLA.....JAG  TROR JAG DÖR !!!! Och så vänder vi, blixtsnabbt, ibland i en så trafikfarlig situation att jag tackar mig själv för att ha en livförsäkring, men vet samtidigt att racerföraren har koll på läget. Det första mötet bestod av ett besök i en helt osannolik butik som sålde hantverk, möbler och allehanda prylar ( nej, vi stannar inte bara vid bilar utan ska jag vara rättvis så kan reaktionen från sätet intill, vara likadan då det gäller roliga och häftiga butiker och annat) Där arbetade en ung kvinna från Mexico, vars farbror som var möbelsnickare hade byggt upp denna rörelse som fick människor att ta sig ut i ödemarken för att fynda.(Det kommer bilder så fort tekniken ordnar löser sig ) Hon uttryckte sin längtan att få se havet, som hon bara sett på TV och ville ut och resa. Mötet ledde till utbyte av adresser och kanske visit av henne till sommaren. Ett annat möte som vi båda för alltid kommer att bära med oss är hos man som ägde en bilskrot och som till och börja med var lite butter, han var väl trött på folk som störde i arbetet. Efter en stund så mjuknade han och vi blev nedbjudn till hans farm där inte mindre än 250 bilar i olika skede av förfall, stod inhägnade av ett elektriskt stängsel, till skydd mot besökare, trodde vi.....  Vi kröp under stängslet, gick in på området då han pekade bort mot ett hörn och sa på bred Texasdialekt  " Ni får ha koll på tjuren därborta, han vaktar stället ", och mycket riktigt, bakom ett par bilar stod en JÄTTESTOR tjur och blängde på oss. " Ta det bara lugnt, men ha koll" fortsatte han och gick vidare med Bill. Själv smög jag fram mot tjuren och vi fick en enorm ögonkontakt, jag fotade och fotade, både honom och bilar, då jag i ögonvrån ser hur han börjar gå mot mig, samtidigt som jag sakta går tillbaks mot tryggheten, elstängslet. Väl på andra sidan stod han så och betraktade mina rörelser med full koncentration och när våra ögon möttes kände jag mig som den där hundtämjaren i TV, vi fick kontakt och jag tror vi blev kära. . Hursomhelst fyndade Bill några bildelar och vi fick lära oss att tjuren tilhörde rasen Angus som anses ha det bästa köttet, samt har en svart tunga om de är rasäkta. Man lär sig verkligen något varje dag! När det sedan visade sig att även han tävlat inom racing, bott i Tyskland som ung ( eftersom pappan var marisoldat och placerad på basen där) knöts band som både var på ett vänskapligt plan men även för framtida bilaffärer. Och så fortsatte dagen, "Hi guys, wow, då you come from Sweden, awsome!!!" prat, skratt och möten, Hela dagen lång. på kvällen tog vi in på ett motel, ombyggt som ett gammalt westernhak och åtnjöt vår middag på den lokala restaurangen Hill New York, i lysrörssken, med lokalbefolkningen. Tack för alla möten

Livet är som det är


Vaknade klockan 2 natten som var , av att det ringde på telefonen och jag visste direkt vad det var. Vågade knappt svara, men då Rosita berättade att Christina somnat in blev jag på något konstigt sätt lugn.
Efter en lång tids kamp mot cancern gav även min tappra vän upp. Så sent som juldagen, dan innan jag reste till USA var jag hos henne på hospice och vi visste båda två att det var sista gången vi träffades.
När jag gick kramade vi varandra och Christina sa "det ska bli kul att se foton från er resa när ni kommer hem".
-Självklart!, svarade jag.
I bilen hem grät jag och kände mig maktlös och ledsen men samtidigt varm i hjärtat.
Kände även tacksamhet till Christina som genom sin sjukdom fått mig att förstå att vi är dödliga.
Resan vi gör nu blir som en tillägnan till Christina vars ord sitter inetsade i min hjärna
"Ja du Ulla, jag ligger inte här tänker, fan vad synd att jag inte jobbade mer"

Kära vänner, ta vara på livet medan det pågår och var snälla mot varandra!

Oil

Vi startade i de kalla höga bergen, för att efter någon timme starta färden mot Dallas.
Ja, vad ska jag säga, mil efter mil på en spikrak väg med tusentals maskiner som likt dinosaurier i metall, bockar upp och ner, outtröttligt och monotont . De letar efter olja. Med undantag av lunch i någon småstad däremellan, har vi åkt 25 mil i denna tråkiga, oljestinkande miljö.
Ett roligt avbrott var besök i en mycket udda affär där vi fick en ny vän i den unga, trevliga flickan som jobbade där.

Nu är vi så trötta båda två så jag önskar er alla en god natts sömn, i morgon väntar Southfork:)

I bergen, igen

Idag har vi fortsatt vår resa i bergen, trots att vi trodde det var färdigåkt där. Att lämna Arizona och köra in i New Mexico är också en upplevelse. Trots att det fortfarande är indianmark spelas det baraspansk musik på radion och överallt serveras Texmex mat. 
 
Under dagen har vi passerat städer som ser ut som städerna i gamla Västernfilmer, enda skillnaden är att allt är stängt och känslan av spökstad blir påtaglig.
Vi passerade stora, avstängda områden där NASA har gjort olika rymdforskningar och helt plötsligt var den röda sanden förvandlad till en vit nästan som en mjöl öken. Whitney sands hette området mitt ute i ödemarken. 
 
Efter ett fantastiskttrevligt besök på en pistasche odling där vi hittade massa roliga saker, fortsatte färden till det här motellet, i berget, i snöyran som vi börjar bli trötta på.
 
I morgon bär det av igen
Sov gott allihop

Gryningsfundering

Har fått en vana att vakna vid 4....

Igår kväll hamnade vi i Lordsburg efter att skymningen infunnit sig och vi måste hitta natthärbärge. Det är så vi oftast gör, kör dit näsan pekar nu när vi beslutat att ändra planerna gällande Route 66. Vi är helt enkelt rätt nöjda att vi kört den en bra bit och längtar efter lite värme.

Under de senaste dagarna har vi passerat Supai, Hopi, Navajo och Apacheindianernas land, vilket varit mäktigt men även oerhört ledsamt. Många bor i ruckel eller husbilar och allt är så kargt och ensligt.
Vad som slår mig är att det finns inga träd, knappt någon vegetation över 50 cm, vilket gör att det känns ännu mer kargt och öde.
Samtidigt är naturen fantastisk! Dessa enorma berg vi passerar är fascinerande, ja nästan skrämmande.

Nej kära ni, jag ska försöka somna om....

Godnatt eller godmorgon

och på scen.....

Hopprep

Vaknar upp på ännu ett motel, de är väldigt lika allihop. De flesta serverar kaffe i receptionen, men i de flesta fall inget annat. Vi får se om en stund.

Det blir mycket stillasittande i bilen och på de ställen vi stannar känns det inte helt lockande att ensam ge sig ut på en löprunda i mörkret, det är lätt att man får en känsla av "den sista färden bebyggelse". Därför har jag köpt ett hopprep! Haha, vi får se om det kommer till användning eller om det blir en grej till i vår souvenir samling!

Ha det så gott!

Det är vackert även från marken.......

Grand canyon

route 66

Jag har haft lite problem med att ladda upp bilder, men nu kommer de!
 
Som ni vet var ju vår tanke att åka gamla route 66 från kust till kust och visst har vi följt den gamla vägen, men nu ändrar vi lite i planerna.
Eftersom det är så mycket vi vill se som avviker från vägen, följer vi bara våra hjärtan och ser det vi vill se.
Så från det vi lämnade Kingman där Bill ständigt satt med ett leende på läpparna och tårar i ögonen, över alla fina bilar han såg, till dagens slutstation Holbrook har vi absorberat massa upplevelser.
 
Om vi båda två kände att två dagar i Vegas räckte, stannar vi till i alla naturreservat vi bara hittar.
I morse vaknade vi i Grand canyon village, käkade frukost och gav oss iväg till helikoptern som skulle flyga högt, högt över Grand canyon. Jag kände mig jättenervös, dels för att jag aldrig åkt helikopter tidigare och dels att jag skulle bli åksjuk, har hört att man lätt blir det.
Så garderad med åksjukepiller och kamror laddade, var det dags!
 
Vilken upplevelse, vilken häftig känsla att flyga, som en fågel över enorma bergmassiv på hög höjd, wow!
Det blir ett minne som jag kommer bära med mig hela livet!
Resten av dagen har vi rest genom indianernas land, eller rättare sagt reservat. Navajo och Hopi idag några andra stammar i går och i morgon blir det nog Apacherna.
 
Som sagt, vi ändrar lite riktning i våra planer och ser var vindarna blåser....
 
Godnatt alla fina
 

Route 66

Einstein

Moder jord

Igår gav vi oss iväg mot Grand Canon, var det meningen, men det kom några saker i mellan....som tre bilar och andra skojiga saker.  Skäms nästan att i ena inlägget skriva hur jag skyr shopping, för att i nästa berätta att vi köpt gamla saker och bilar till vår kommande verksamhet. Men det ska jag berätta om en annan gång.
Hursomhelst har vi lämnat stadslivet bakom oss,  för en tid och ska tillbringa våra dagar på landsbygden, dit turisterna inte vallfärdar.
Eftersom jag är oerhört intresserad av etnografi och känner stor kärlek till alla människor som ser oss alla som besökare på moder jord, vill jag självklart se mer av indianernas Amerika.
idag åkte vi igenom Huapalai indianernas reservat och i morgon väntar Grand Canyon med indianerna som bor I dalen. Visst är det en turistattraktion om något, men känns fantastiskt stort att besöka. Nu väntar bädden och förhoppningsvis en god sömn
Sov gott alla människobarn och ta med er vad indianerna säger så klokt
" vi har inte ärvt jorden av våra förfäder, utan lånar den av våra barn"

Dior

Nu bär det strax iväg mot ........ Grand Canyon.
 
Är så oerhört mätt på denna stad efter två dagar, allt bling,bling och alla butiker står mig upp i halsen. Är så glad att jag inte behöver sätta min fot i Gucci, Versace och alla andra butiker som säljer väskor tillsamma kostnad som kan försörja en hel by med mat, i månader. 
Det är absolut ingen kritik eller ointresse för mode och kläder, ni som känner mig vet att jag i många år var egen inom design och verkligen jobbat inom glitter och glamour.
Det är när köpdrygt blir en drog.
 
Oj, nu måste jag in i duschen
 
ha det så gott allihop

Las Vegas

Kom till Vegas i går och vi var ett möra efter dagens körning, demår många mil som avverkas under vår färd.
Efter vi installerat oss på hotellet tog vi en svängt ut för att äta. där fanns även ett casino och vår fascination över människorna som spelade där var stor. Vilka människoöden, vilka underbart udda människor.
 
Där stod den åldrade cowboyen med ciggen i mungipan, spelandes med några tärningar under stor koncentration.
Där satt kvinnorna, troligtvis mor och dotter, spelandes på banditerna, två åt gången med en fart som om det var själva livet de spelade om. Mellan benen hade de små, vita hinkar av plast där mynten förvarades.
I restaurangen satt bonden, inmundigades ett skrovmål och såg nöjd ut. Kanske hade han vunnit storkovan, för när han långsamt rullade fram på sin rullator, iklädd snickarnyxor, för att betala, såg han stolt ut.
Sen alla trötta, slitna, som med tom blick, sittandes i sin ensamhet framför maskinen som för länge sedan slutat vara en vän.
Jag kan i alla fall skryta om att jag fått Jackpot i Las Vegas! På nionde spelet uppenbarade sig fem sjuor på rad, femtio gånger pengarna! Sicken osis att jag bara satsade tio cent:)
I dag har vi återigen åkt en hop on hop of bus som verkligen är ett bra sätt att se staden med turistens ögon.
Nu ska vi gå på Casino för att sedan åka vidare i morgon.
två dagar här räcker bra!
 

Ö

Nu har vi lämnat Portsville och är på väg mot Las Vegas. Helt plötsligt öppnar sig ett helt nytt landskap för oss, odlarnas landskap som osökt får mig att tänka på fattigdomen i USA på tjugotalet, då hela tillvaron slogs i spillror om skörden slog fel. Mil efter mil med odlingar där apelsiner, citroner, persikor och vinrankor står i prydliga rader.
 
Vi har kommit precis i citrusfrukternas skördetid och överallt ser vi långtadare med bajamajor på väg att ställas ut till apelsinplockarnas räddning. Mängder av plockare som stående på stegar, med vana händer kastar ner frukterna i stora, fyrkantiga korgar av plast. Jag undrar hur deras händer ser ut?
Minns på en Bar Mitzva jag var på i Paris för fem år sedan. Eftersom familjen bestod av många nationaliteter var även en äldre släkting från Sicilien där, en bonde med apelsinodlingar.
Visiten i Paris var första gången han satt sin fot utanför sina odlingar, jag har för mig att han knappt ens hade besökt Palermo och nu gick han på Paris boulevarder, med händerna bakom ryggen så där lite nonchalant.
 
Det var då jag såg hans händer, enorma i proportion till hans kropp i övrigt, valkiga och alldeles svartbruna av solsken, det var händer som plockat apelsiner i minst sjuttio år av sitt åttioåriga liv.
 
De var de vackraste händer jag sett
 
Önskar er alla en kärleksfull dag
 

Överallt odlas det

Nu har vi lämnat Portsville och är på väg mot Las Vegas. Helt plötsligt öppnar sig ett helt nytt landskap för oss, odlarnas landskap som osökt får mig att tänka på fattigdomen i USA på tjugotalet, då hela tillvaron slogs i spillror om skörden slog fel. Mil efter mil med odlingar där apelsiner, citroner, persikor och vinrankor står i prydliga rader.
 
Vi har kommit precis i citrusfrukternas skördetid och överallt ser vi långtadare med bajamajor på väg att ställas ut till apelsinplockarnas räddning. Mängder av plockare som stående på stegar, med vana händer kastar ner frukterna i stora, fyrkantiga korgar av plast. Jag undrar hur deras händer ser ut?
Minns på en Bar Mitzva jag var på i Paris för fem år sedan. Eftersom familjen bestod av många nationaliteter var även en äldre släkting från Sicilien där, en bonde med apelsinodlingar.
Visiten i Paris var första gången han satt sin fot utanför sina odlingar, jag har för mig att han knappt ens hade besökt Palermo och nu gick han på Paris boulevarder, med händerna bakom ryggen så där lite nonchalant.
 
Det var då jag såg hans händer, enorma i proportion till hans kropp i övrigt, valkiga och alldeles svartbruna av solsken, det var händer som plockat apelsiner i minst sjuttio år av sitt åttioåriga liv.
 
De var de vackraste händer jag sett
 
Önskar er alla en kärleksfull dag
 

Också amerika

Också Amerika

Snö

Igår avslutades vår SF vistelse med besök i hippiedelen Haith Ashly som var jättehäftigt! Cool stämning och roliga affärer som till och med fick mig att shoppa:) efter det en snabb visit i Castorkvarteren, stadsdelen som är tryggast att vistas i enligt polisen, men kanske mest känd för att vara en oas för HBT personer. Jag blev så lycklig, regnbågsflaggor överallt! Det kändes nästan som Ingarö där jag har en som ständigt sitter uppe för att den är så fin.
Lunchen intogs på Fishermans pir tillsammans med Stefan, Lotta och deras barn. Underbar nyfångad krabba

Sedan bar det iväg igen, mot Yosemite.
Efter många timmars färd stannade vi till och övernattade på ett motell i en liten håla ( inget ont i det) Och insåg att färden fick fortsätta idag.
Efter inköp av vatten, snökedjor och en alldeles underbar begagnad mekanikeroverall, begav vi oss mot bergen, och vilka berg!
Höga, vackra men samtidigt otäcka. Det slår mig att vi alltid åker i berg på våra resor:)
Efter körning på slingrande vägar kom vi mot kvällningen hit, till en annan liten håla. Börjar bli van att sova på vägmotel tillsammans med andra vilsna människor och duschar byggda för dvärgar ( Bill är ju 196 cm )
I morgon åker vi vidare mot nästa nationalpark, Seqoija för att se de gigantiska Redwoodträden.
Önskar er alla en fin dag, kväll, natt eller vad det nu är i Svedala!

Bussbetraktelser

Känner mig en smula tjatig men måste säga det, jag älskar San Fransisco!
Under de dagar vi varit här har vänligheten och kärleken flödat, alla vi träffar är så hjälpsamma att vi är fullkomligt kapitulerat inför staden.
Vi har upptäckt att buss 38 bx tar oss ner till kärnan av SA och därifrån utgår fler av de turer vi åkt.
Vi åker vanlig buss, spårvagn, hop on hop of bus och promenerar hela dagarna igenom, och ser på spännande saker. Extra skönt är det för Bill som kör hela tiden annars, han har börjat gilla det här med att åka kommunalt eftersom då kan vi fotografera under tiden, dricka kaffe och betrakta omvärlden utan att behöva ha koll på trafiken.

Att staden är varm och fördomsfri speglar sig även i hur invånarna bemöter varandra.
Igår satt vi på bussen då det helt plötsligt kommer in en person som skulle kunna ge Hen ett ansikte, om ni förstår vad jag menar. Iklädd turban på huvudet, knälångt flanellnattlinne med nallebjörnar på, sidenbyxor i glansigt material, bärandes på sin siameskatt i en bur, blev hen bussens primadonna.
På uppmaningen från chauffören om att "Mister, you have to pay" svarade hen, lätt förnärmad "Darling, it was yeeeers ago since I was mister", öppnade sin tunna, slitna plånbok och visade de få dollar som fanns. Självklart fick hen följa med gratis.
En annan sak som är underbar är att överallt spelas, dansas och sjungs det, allt artisteri är tillåtet och publiken jublar. Det är som om det vore lustgas i luften eller lyckogas.
I morgon ska vi fortsätta med de stadsdelar som vi inte hunnit med och det ska bli så kul!
Nu hör jag hur det snarkas i sängen bredvid, det tar på krafterna att vara turist!!!

Önskar er alla en underbar natt med god nattsömn

If you go to San Fransisco....

Vilken häftig stad!
Om Los Angeles var de coola, fåfänga, snobbigas stad så är San Fransisco tvärtom. Vi kom på att det känns som man är på Gröna Lund, hela tiden.
Folk med olika karaktärer, utseenden, färger m.m i en salig blandning. Gatorna fylls av dans och musik samt ljuden från brandbilar och ambulanser, ja hela staden pulserar.
Samtidigt är alla såååå trevliga och hjälpsamma, överallt, ja vi verkligen stortrivs!!!!
Ett måste när man är här är en trip med spårvagnen i gatunätet som är som en berg och dalbana, minns ni filmen Bullit!
Häftigt och verkligen San Fransisco!

Det finns så mycket vi vill se, så vi har beslutat oss för att stanna en natt till!

Godnatt alla människobarn!

Jan. 03, 2013

Färden i dag på kustvägen upp till San Fransisco var helt fantastisk!
Vi stannade då och då för att titta på den fantastiska utflykten som utspelades mil efter mil. Åt dagens fisk (snapper) på en liten krog nära vattnet och fortsatte vår resa.

När vi kom fram till San Fransisco hade det blivit mörkt och köerna på den femfiliga boulevarden var långa.

Jag har nu lärt mig att man aldrig kan tveka i trafiken för då går det åt helvete, man måste köra som om man bor här....
Tuuut!!!!!arga fingrar i luften, tjutande däck, snabba filbyten och häftiga U svängar, vilken jäkla tur att jag inte kör!

Men fram kom vi och nu ligger vi här, trötta, mitt i staden på ännu ett motell och planerar och pratar, pratar, pratar.

Vi har ju varsitt långt liv bakom oss med olika erfarenheter och upplevelser att dela och båda är vi pratglada så......

Godnatt alla fina

Äventyret fortsätter

Mellan två städer

Hej då LA

Efter vi checkat ut från hotellet intog vi en frukost på Starbucks. Vi har kommit på att om man häller i en espresso i en stor mugg vanligt kaffe blir det smaskens!
Sedan gav vi oss iväg mot San Fransisco och åkte i alla olika sorts landskap, vilken häftig väg route 1 är!

Den romantiska kustdelen, dalar med vingårdar, höga berg med torr vegetation och små städer som nästan alla ser likadana ut.

Jag måste återigen lovorda Bill som kör hela tiden, det känns väldigt tryggt att ha en racerförare vid sin sida. Även om jag kan bli lite rädd ibland när han gör en U sväng, så snabbt att håret nästan slängs över ansiktet finns det nog ingen annan som kan ta sig fram i den amerikanska trafiken som han, fullständigt orädd.
Det roliga med våra resor är att båda är så nyfikna. Helt plötsligt får någon av oss syn på ett vackert träd, en marknad, en Ford thunderbird 59 (Bill) trädgårdskonst eller nåt annat intressant så wrooooom, är U svängen ett faktum.

När det började skymma insåg vi att det är bäst att slå nattläger och så hamnade vi här, på hotel el Colibri. Kontrasterna på hotel de Flores i L A och det här kunde inte vara större.
Även om vi starkt gillade det lilla skabbhotellet som fått tummen ner i alla reserecensioner, känns det väldigt lyxigt med ett hotel som har bubbelbadkar i sovrummet:)
I ärlighetens namn hade vi inget val eftersom vi har många mil i obebyggelsen framför oss och gärna undviker att sova i bilen, även om det går det med.
Nu väntar en kväll med planering inför nästa rutt, vi har så mycket vi vill se. San Fransisco, indianernas land, museer, racertävlingar, naturupplevelser m.m så nu ska vi strax ta fram kartan. Ha det så fint allesammans!

Forts...

Vi har krupit fram som säpoanställda paparazzis mellan de gigantiska villorna och storögt betraktat de juldekorerade husen. Jag har ju en bisarr ådra, så min tålmodiga chaufför körde mig både till Polanskis hus där de hemska morden begicks av Manson och hans anhang och fortsatte sedan till huset där Marilyn Monroe hittades död. Nu ligger vi i sängen på hotellet och vilar för klockan är 18 och än är det sex timmar till nyår. 
Ha en fortsatt trevlig natt alla människobarn!

Guysa mig hit och Guysa mig dit

Det slår mig hur europeisk jag känner mig trots så kort vistelse här.

Vi kan ta det här med maten, det är väldigt mycket smält ost som gäller här samt frukostar utan någon som helst grönsak. Dessutom är det konstiga kösysten överallt, först betala sedan stå i kö....
Men mest är det nog det ständiga guyspratet.

Vi "råkade" få böter eftersom däcken stod nån centimeter utanför rutan. Då jag vänligt informerade vakten om att vi var turister och bad om ursäkt, stirrade han på mig och väste i mungipan" Do you have any problem, guys ? Det var liksom ingen ide att argumentera, utan jag gick morrandes därifrån.
Men varken jag eller Bill är långsinta, efter en stund har det svalnat och vi är på gott humör igen så dagen har fortsatt i turistandets tecken. Utflykt till santa Monicas pir för att insupa atmosfären och äta lunch. Sedan rundåkning bland villorna i Beverly hills
RSS 2.0