Tillbaks i tiden

I morgon är det September och sommaren rinner så sakteliga ut i årstidernas timglas.
Idag besökte jag en plats jag aldrig tidigare varit på och trots att det var en adress bara någon mil från mitt näste, var det som att komma utomlands. 
På ortens båthamn låg båtar som definitivt sett sina bästa dagar på rad, det var som att hamna mitt i 70 talet.
Orange, brunt och beiga toner dominerade båtarnas utseende och designen var kantigt "omodern"eller kanske modern?
För som vi alla vet går allt igen, kläder, mat, färger, ja allt går i cyklar, även trädgårdsdesign och just färger på växterna är ett sånt exempel. Under många år var rött och gult färger som ingen ville ha i sin trädgård, trots att fler sk. Mormorsväxter har de färgerna. Praktlysing, Gullris, studentnejlika och rudbeckia för att nämna några exempel.
Nej, rosa, lila, blått och vitt var de enda färger man kunde tänka sig, möjligtvis med lite inslag av någon limefärgad eller gråbladig perenn som bröt av det hela.
Men nu märker jag en trend av att 70 talet smyger sig in i trädgårdarna hos de unga barnfamiljerna och det gäller tidstrogenhet i såväl inredning som trädgård.
Senapsgula detaljer mot de mossgröna köksluckorna matchar det spensliga teakbordet som är dukat med brunt porslin. 
Allt blir verkligen en nostalgitripp för mig som var tonåring då och det är både på gott och ont.
Det sägs att det klädmode som gällde då man var ung tar man aldrig på sig igen, oavsett om det är 60, 70, 80tal osv.
Anledningen ska vara att tonårstiden är en jobbig tid för de flesta, en tid då identitetskrisen gäller allt. Vem är jag, varför är jag den jag är, varför finns jag?
Att uppleva den våndan igen är något man vill undvika och därmed får kläderna hänga kvar på galgen i butiken.
Likadant är det nog med trädgården och blommorna som hör till.
Pioner tycker de flesta om men nejlikor förknippas för många fortfarande med begravning för många i den "äldre" generationen.
Likadant med de vita liljorna som syns i vart och varannat reportage som handlar om heminredning.
Så därför ska det bli spännande att se vad trendanalytikerna har att förutspå inför 2016!
Önskar er en fortsatt trevlig kväll var ni en befinner er


Likt en spegel...



Söndagsfunderingar

Solen glimmar blank och trind......
ja det har den verkligen gjort under de senaste dagarna. 
Helgen har varit en lisa för själen med sol, umgänge med barn och vänner. Besök ( om än ) kort, bland många andra människor på Gröna Lund och ( lite längre) på Vasamuseet.
Vad som slår mig är att upplevelser som man är med om för första gången, är just den första gången man är med om den upplevelsen.
Det spelar ingen roll om det är i Afrika, Asien eller Djurgården som det man upplever sker, det är första och i många gånger även den sista gången man är med om det.
Den här helgen var det första gången jag angjorde en brygga (heter det så?) på Kungliga Djurgården. Först gästhamnen i Ryssviken, Navis sedan Galärvarvet, Vasavarvet och historiens vingslag kändes verkligen susa över huvudet på oss.

Vattnet likt en spegel........
Ja, vattnet var verkligen som en spegel då vi gled in i hamnen mellan gigantiska katamaraner, segelbåtar och mindre gummibåtar.
Tanken på att bakom varje båt finns det längtan och drömmar om att vistas ute på sjö och hav, får mig att känna samhörighet med dem allihop.
Kanske är det just för att jag är uppvuxen nära havet ( Stockholm och Ingarö) som det känns otänkbart att bo alltför långt ifrån det.
Visst kan en insjö belägen mitt i landet vara vacker och svalkande, men havet är havet. Salt, lockande men även skrämmande.
Därför är känslan när båten ligger i slussens vatten där Mälarens söta vatten blandas med det salta havsvattnet, en blandning av det jag gillar, som Lasse Berghagen diktade, en blandning mellan sött och salt.
Godnatt allihop

Augustisol



RSS 2.0