🌿

För nĂ„gon vecka sedan satt jag pĂ„ bussen och  reflekterade över hur  de flesta satt och stirrade i sina mobiler i stĂ€llet för att betrakta livet utanför. Ja, ja... jag vet att det inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt Ă€r nĂ„gon ny iakttagelse och att mĂ„nga uppmĂ€rksammat samma sak, men vad som sedan hĂ€nde gav mig en tanke. 

Vid Fridhemsplan kommer det in tvĂ„ Ă„rsrika damer, kanske si sĂ„ dĂ€r i 80, 85 Ă„rs Ă„ldern. Trots sin Ă„lder sĂ„g de rosiga ut i ansiktet, troligtvis som följd av promenad i det kalla vintervĂ€dret. 
Eftersom jag och mina kurskamrater pĂ„ vĂ„rt sista seminarium, dagen innan examen till lĂ€keörtterapeut  fick trĂ€ffa en kvinna som specialiserat sig pĂ„ ansiktstydning, blev jag intresserad och började syna deras ansikten.
Nog syntes det att de levt ett glĂ€djerikt liv med"Ă€rliga" skrattrynkor och visst fanns det avtryck av sĂ„vĂ€l sorg som förvĂ€rvad klokhet. Men inget som speglade cynism, bitterhet eller ilska. Nu ska jag Ă€rligt sĂ€ga att min kunskap kring det hela Ă€r nĂ€stintill obefintlig efter bara en dags studie med tanke pĂ„ att de som Ă€r skickliga, har arbetat i decennier med detta, men Ă€ndĂ„. Vissa linjer speglar onekligen vĂ€ldigt vĂ€l det inre sjĂ€lslivet.
Hur som helst satte de sig med ansiktena vĂ€nda mot mig (ni vet en av de hĂ€r "nyare"bussarna och som ger oss Ă„ksjuka smĂ„tt panik, om det Ă€r de enda lediga platserna som innebĂ€r att Ă„ka med ryggen mot fĂ€rdriktningen) och fortsatte det samtal, jag förstod pĂ„gĂ„tt innan de steg pĂ„ bussen.
"Vad jag menar Ă€r att jag tror ungdomarna, ja mĂ€nniskorna överlag mĂ„r sĂ„ dĂ„ligt idag Ă€r att de inte kĂ€nner glĂ€djen pĂ„ riktigt, nĂ€r man lever i jĂ€mvikt" dam tvĂ„ nickade och dam ett fortsatte 
" Du vet idag ska alla se till sig sjĂ€lva, allt ska kretsa kring sig sjĂ€lv och sina egna behov, överallt öser det över med kloka citat om tĂ€nk pĂ„ dig sjĂ€lv och skit i andra, men du vet, dĂ„ blir det ju ingen jĂ€mvikt. 
Jag har tĂ€nkt sĂ„ hĂ€r i mitt liv, om jag ber om hjĂ€lp, sĂ„ erbjuder jag nĂ„gon annan hjĂ€lp, oftast samma dag och det behöver inte vara till samma person som hjĂ€lpte mig för dĂ„ kan det bli gentjĂ€nster och det Ă€r en annan sak. Ett exempel kan vara att jag ringer och frĂ„gar om svĂ„gern kan hjĂ€lpa mig att skruva upp en tavla. Efter det samtalet kan jag knacka pĂ„ dörren till grannen och frĂ„ga, behöver du hjĂ€lp med nĂ„got? JĂ€mvikt, förstĂ„r du?
Nu insĂ„g jag att samtalet var viktigare för mig Ă€n hĂ„llplatsen innan som jag skulle hoppat av vid, sĂ„ jag sneglade ut genom fönstret med fortsatt spetsade öron.
" SĂ„ hĂ€r har livet sett ut och fler runt omkring mig har ocksĂ„ anammat det hĂ€r, nĂ€r jag förklarar att det fĂ„r mig att mĂ„ bra.
Men vet du vad det sorgliga Ă€r, samtalen till mig som ex" hej Gerda det Ă€r Birgitta, hur mĂ„r du, behöver du hjĂ€lp med nĂ„got? börjar sina bort för vĂ€nnerna dör och de unga har inte tidför  de har fullt upp med sig sjĂ€lva och sitt liv"
Nu synade jag hennes ansikte igen men kunde inte hitta nÄgot tecken pÄ bitterhet, vare sig kring munnen, ögonen eller pannan
"Men jag Ă€r inte bitter sa hon skrattandes och hĂ€rmade Tony Richardson, jag tĂ€nker fortsĂ€tta att leva som jag alltid gjort och leva i jĂ€mvikt, behöver du hjĂ€lp med nĂ„got idag förresten? frĂ„gade hon vĂ€ninnan som började skratta hon med.
Vi gick av bussen alla tre och innan vi gick Ät olika hÄll sa jag " det var inte meningen att lyssna men det gick inte att lÄta bli, tack!"
NĂ€r jag efter en stund vĂ€nde mig om, sĂ„g jag de tvĂ„ damerna gĂ„ arm i arm med smĂ„ steg sĂ„ att broddarna skulle göra nytta och det lĂ€t som de skrattade.


Kommentarer


Kommentera inlÀgget hÀr:


Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0