Fredagsmys

Idag är det fredag och sedan rätt många år tillbaks myntades ordet fredagsmys. Men när började begreppet användas, jag kan inte minnas att vi använde just ordet när jag var liten, även om fredagen alltid innebar en avrundning på arbetsveckan och därmed lite extra gott. Mamma och pappa åt alltid räkor med vitt vin från Portugal till och jag vill minnas att även vi barn åt räkor, men med en Merry eller Pommac till. När jag bildade familj skedde det samtidigt som intåget av Tacos, herregud så mycket tacos det blivit på fredagarna genom åren!
Tittar vi på begreppet i Wikipedia bidrar det till att ännu en kunskapslucka till fylls på, jag måste erkänna att den torra och korrekta beskrivningen av något som fått namn mys, gav mig ett gott skratt, varsågod, direkt från nätet.
Önskar er alla en mysig fredag!

Fredagsmys är aktiviteter där familj eller vänner samlas på fredagkvällen för att markera arbetsveckans slut och ladda upp tillsammans inför helgen. Aktiviteter under fredagsmyset varierar exempelvis mellan barnfamiljer och äldre.
Enligt etnologen Charlotte Hagström vid Lunds universitet är den gemensamma nämnaren att maten är förhållandevis lättlagad. Hon menar att fredagsmyset blivit en modern rit, något som barnen har lätt att ta åt sig av och känna sig delaktiga i.

Begreppet fredagsmys etablerades på 1990-talet. 2006 kom ordet med i Svenska Akademiens ordlista.

Exempel på fredagsmys

Kvällen kan avnjutas med hämtmat eller plockmat, tilltugg, godis och ibland alkoholdrycker. Kollegor kan även uppleva fredagsmys genom att äta en gemensam lunch på någon restaurang.

Fördelar och nackdelar

Fredagsmyset kan enligt barnpsykologen Elisabeth Cleve lindra stress. Samtidigt menar flera dietister och näringsfysiologen Agneta Sjöberg att osund kost och dryck under fredagsmyset kan bidra till ökning av diabetes och övervikt i samhället, inte minst bland barnen. De anser att främst läskedrycker och chips bör undvikas och ersättas med hälsosammare tilltugg och drycker, exempelvis grönsaker, nötter, oliver, ostar och vatten.

Fredagsmys i marknadsföringssyfte

Begreppet fredagsmys är viktigt i marknadsföring av mat och godis. Det används bland annat i en reklamkampanj för OLW. Fredagsmyset har också utsatts för satir av Henrik Schyffert i föreställningen The 90's - ett försvarstal, där han påtalar sina föräldrars alkoholkonsumtion.

Föregångare och historia

Samlingen av familjen runt vardagsavvikande mat har lång tradition. Söndagsmiddag och söndagsfrid är två begrepp från 1800- och 1900-talens början när endast söndagen var arbetsfri dag i veckan. När skolundervisningen på lördagar slopades läsåret 1968/69 och 40-timmarsveckan infördes i början av 1970-talet samlades familjen runt något som kallades "kvällsgott" (ibland fredagsgott eller lördagsgott). Det var enklare måltider som åts några timmar efter den vanliga middagen, och de kunde vara salta, till exempel en enkel gratinerad rätt eller ost och kex, eller söta, såsom en mjuk sockerkaka eller tårta. Det förekommer recept på "gott"-rätter från den tiden i mattidningar och nya kokböcker. De här måltiderna intogs vanligen framför TV:n, och tar vid i den tradition av TV-ätande som inleddes under 1960-talets början. De här "gott"-rätterna var i hög grad också en familjeangelägenhet, för hade man gäster bjöd man på mer traditionell middags- eller supémat.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0