Tankar på kvällningen

Måndag och Trädgårdsmässan är över. Ja, egentligen var det klart i går, men efter fyra intensiva dagar, med nedmontering och  lastning tog orken slut så hela mpnterinnehållet är kvar i bilen.
Var iväg till en kund på morgonen och såg hans lite, skräckblandade blick när jag kom åkandes med moder jord sittandes i framsätet och tomatplantor i baksätet. När jag gick ner för trapporna, hoppades jag att  de skulle ha klarat natten i gränslandet frost, icke frost för risken fanns, trots att jag kvällen innan lindade in dem och de fick natthärbärge i en flyttkartong, kunde frusit bort. Men jag var helt enkelt alldeles för trött för att bära in allt igår.

Kommer in på det här med att ta konsekvenserna efter en medveten handling. Är inte alla handlingar medvetna egentligen, har vi inte alltid ett val? Självklart är det så.
Jag valde igår att inte ta in tomatplantorna eftersom jag bara inte orkade bära in dem, därför får jag ta konsekvensen. Samma sak när jag flyttade till Skärgården 2010, vilket efteråt visat sig bli en av de kallaste vintrarna ( även 2011)
På morgonen var det 13 grader i stugan, på utedasset frös korven i den -20 gradiga kylan, innan den damp ner bland sina kamrater i tunnan. Dricksvatten hämtat från Statoilmacken, drogs i dunkar på pulka upp till huset där snövallarna mätte 1,5 m höga. Hygienen sköttes med bastubad och rull i snön, tvättlappar för blöjstjärtar eller besök i simhallen. Men insikten att livsföringen var konsekvensen av ett medvetet val, gjorde att jag inte klagade. För det hade ju inte förändrat något eller lett till någon positiv förändring. Jag valde att under två år leva på (ett i många människors ögon sett), spartanskt sätt tills jag gjorde ett annat val.

På samma sätt väljer vi allt i livet, arbete, mat och relationer.
Ingen annan gör våra val men självklart påverkas vi av vad som präglat oss i livet, vad vår välkända, själsliga ryggsäck har för innehåll. Har den sedan barnsben packats med självkänsla, godhet, trygghet, mod och tillåtelse att få misslyckas, kan vi lättare hantera svårigheter och se att valet är vårt. Innehållet ger oss förhoppningsvis, självförtroende i handlingar men framförallt en värdegrund, baserad på att behandla människor gott.

Att genom medvetenhet skada medmänniskor genom olika härskartekniker som ex. osynliggörande, förlöjligande och undanhållande av information m.m är inte ett val som ger något gott tillbaks. Även här leder det till konsekvenser som med ett annat ord kallas Karma, man får vad man ger. Men det är trots allt ett val att behandla människor illa, som osynliga, som luft.
Att det grundar sig i en dålig självkänsla och otrygghet säger sig självt, en människa som mår bra har inga behov av att behandla andra illa, nonchalera dem, förminska dem, låtsas att de inte finns, är döda. En god människa som mår bra gör tvärtom, bjuder in alla i gemenskapen.

Avslutningsvis tar jag konsekvensen av att läsa eller skriva på kvällen, nära skymningstimmen, tröttheten ger grammatiska hopp och språket blir som en blandfärs.
Därför gör jag nu valet att släcka lampan, öppna fönstret och sova
Godnatt små kamrater och tack för idag!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0