Godnatt

Upptäckte att lönnarna runt gården har fått stora svarta fläckar på sina löv, tjärfläcksjuka. Det är ett sånt år i år så ni kan säkert se det på fler ställen.
Så här läser jag :
I år är angrepp av lönnens tjärfläcksjuka, orsakad av svampen Rhytisma acerinum, mycket allmänt förekommande. Vädret har varit ovanligt gynnsamt för sjukdomens utveckling. Alla angrepp kommer från svampsporer som bildades förra året och som övervintrat i fjolårslöven. Angreppen medför att löven fälls något tidigare än vanligt. Det iögonenfallande svampangreppet leder inte till några ytterligare skador och anses vara harmlöst.

Redan på försommaren kom de första förfrågningarna in till SLU. Uppmärksamma personer såg att lönnar gav ett ljusgrönt intryck. Vid närmare inspektion kunde man se att bladen hade ljusgröna fläckar ett tecken på att svampen angripit. Dessa fläckar blev senare bruna och för att under sensommaren övergå till svart med en gul kant. I de iögonenfallande blanka svarta svagt upphöjda fläckarna bildas svampens sporer. Svampen bidar nu tiden till i vår, då det kommer att finnas nya lönnlöv att angripa.

Pia Barklund
Institutionen för skoglig mykologi och patologi
SLU Uppsala

Källa: utdrag ur Skogseko nr 3 nov 2006

RV LANDSKAPSKONSULT

Ja tänk vad vi lär oss från nätet!

Godnatt allihop






www.landskapskonsult.se



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0