Inspiration frĂ„n Norrskog.seđŸŒČ

Mycket gott av granskott!

Det finns en rad olika recept pÄ hur man kan tillaga granskott: Syltade, i sillinlÀggning, smörstekta, som krydda i snaps, i sallad, pesto eller tomatsalsa. Och framför allt som jÀttegod sirap. Prova att göra din egen, det Àr busenkelt och barnsligt gott. Dessutom doftar det sÄ gott av skog i köket.

Granskottssirap

Plocka granskott som Àr ungefÀr en fingernagels storlek. Varva skotten med rÄsocker i en glasburk, vartannat lager skott, vartannat socker sÄ du har ungefÀr lika stor mÀngd av vardera ingrediens. Skruva pÄ locket och stÀll burken i ett fönster som vetter mot vÀst eller öst. LÄt stÄ i 3-4 veckor. Skaka och vÀnd pÄ burken varje dag. NÀr skotten tappat fÀrgen och sockret smÀlt Àr sirapen klar. Sila av och hÀll pÄ mörk glasflaska.

Sirapen hĂ„ller i drygt ett Ă„r och ska förvaras i kylskĂ„p och Ă€r fantastiskt god pĂ„ glass, pannkakor eller ringlad över en sallad. Naturligtvis passar den Ă€ven bra till en god och smakrik ost. Prova Ă€ven att byta ut sockret mot muscovadosocker. LĂ€gg gĂ€rna till nĂ„gra limeskivor eller fĂ€rsk ingefĂ€ra. 

En  variant av granskottsirap

Koka 200 g spÀda granskott med 1 l vatten i 10 minuter.
Sila av granskotten och koka upp avkoket. TillsĂ€tt 1 kg socker under omrörning och koka sakta till sirapskonsistens. HĂ€ll pĂ„ rena glasburkar och förvara svalt eller i burkar i  frysen.

Syltade granskott

1 liter granskott
1 liter vatten
1 dl vitvinsvinÀger
500 gram socker
Âœ dl rosĂ©peppar

Plocka granskotten nĂ€r de Ă€r spĂ€da, ljusgröna och 2-3 cm lĂ„nga. Blanda lagen. LĂ€gg i granskotten och sjud försiktigt (lĂ„t det inte koka) cirka 10 minuter. HĂ€ll upp granskotten i glasburkar. Smakar mycket bra som tillbehör till till kött eller fisk!
HÄllbarhet: minst 3 mÄnader i kylskÄp.

Picklade granskott

1,5 l granskott
5 dl Àttika
1 l socker
1,5 l vatten

Koka upp Àttikslagen och slÄ pÄ granskotten, förvara svalt i kyl.

Granskottsdricka 

2 liter ljusgröna granskott
1 skivad citron
1 liter vatten
1 liter socker
1 msk citronsyra

Rensa granskotten frÄn skrÀp. LÀgg dem i en rostfri kastrull eller bunke. TÀck skotten med en skivad citron. Koka upp vatten, socker och citronsyra. HÀll den kokande lagen över granskotten. LÄt stÄ kallt och dra i 2-3 dygn. Sila av drycken genom en silduk. HÀll pÄ plastflaskor och frys in det som inte gÄr Ät pÄ en gÄng. Ger ca 2 liter dryck.

Granskottsglass

4 dl grÀdde
1 dl honung
4 Àggulor
3 dl spĂ€da granskott 

HĂ€ll grĂ€dden i en kastrull och lĂ„t koka upp. Vispa ihop Ă€ggulor och honung och tillsĂ€tt lĂ„ngsamt grĂ€dden i Ă€gg- och honungsblandningen. HĂ€ll tillbaka blandningen i kastrullen och vĂ€rm försiktigt under omröring tills den börjar tjockna. Ta bort kastrullen frĂ„n plattan. Kör smet och granskott i en mixer och blanda tills det Ă€r en slĂ€t massa. LĂ„t blandningen svalna i kylskĂ„p under nĂ„gra timmar eller över natten.  Frys smeten i glassmaskin.

Granskotts glass (Rawfood)

3 dl cashewnötter 
1 dl granskott, nyplockade 
1 msk kokosolja, flytande 
1- 2 msk honung
1-2 krm spirulina
Citronsezt frĂ„n 1/2-1 citron 
1-2 dl vatten

Mixa cashewnötter med övriga ingredienser, börja med 1 dl vatten och spĂ€d efterhand om det behövs. Mixa tills smeten blir slĂ€t och len. Frys in i glassformar eller i en skĂ„l. Fryser du in den i en skĂ„l och vill forma till kulor, ta fram och halvtina, gör kulor och frys om. 

  

 




Kommentarer


Kommentera inlÀgget hÀr:


Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0